"Атака" се притесни да не вкарат забрадки в родните школа

Националистите спориха с ДПС по закона за образованието
8 фев 2013 11:51,
72
"Атака" се притесни да не вкарат забрадки в родните школа
Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

В спор за мултикултурализма, етническата принадлежност и културното разнообразие, както и доколко е светско и деполитизирано образованието у нас, се превърна дебатът по Закона за училищното и предучилищното образование. Основна роля в дискусията естествено имаха ДПС и ”Атака”.

От ДПС в спора първо се включи Алиосман Имамов, а в отговор думата взе веднага и Павел Шопов от ”Атака”.

Спорът се разгоря основно при обсъждането на правото на учебните заведения да определят свои символи и ритуали в съответствие с националната идентичност и култура, както и свое униформено облекло и други отличителни знаци.

Основните възражение на представителите на Движението за права и свободи бяха насочени именно към израза ”националната идентичност и култура”.

Според Павел Шопов от „Атака“ депутатите от ДПС се опитват да прокарат собствените си интереси и скоро могат да поискат униформите да включват „забрадки и шалвари“.

„Те стоят и чакат като кучета около месарски магазин“, нападна Шопов колегите си от ДПС, което предизвика бурни възгласи в пленарната зала.

„Етническото, религиозно и културно разнообразие са ли неразделна част от националната култура“, попита в отговор Местан. По негови думи в момента в цяла Европа има мултикултурност и мултиетничност. Според Местан, ако мнозинството смята, че националната идентичност се определя само от етническата принадлежност на мнозинството, то народните представители не са се променили от възродителния процес.

В крайна сметка и това предложение на ДПС беше отхвърлено.

Дебатът се разгорещи и при обсъждането на имената на учебните заведения. В закона е записано, че името на училището трябва да е обществено приемливо.

Алиосман Имамов и Хамид Хамид предлагаха текстът да се измени така, че името на училището трябва да е обществено приемливо и в съответствие със светския и деполитизирания характер на образованието.

Според Павел Шопов по този начин ДПС иска да промени имената на училищата, които са кръстени на светци. Той попита риторично какво да правим с името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

"Стотици училища носят името Св. Св. Кирил и Методий. Това наименование "свети" има религиозно значение. Това значи ли, че трябва да махнем "Св. Кирил и Методий" от имената на училищата?", каза още той.

А ако в село Брезница, където всички жители са мюсюлмани, решат да кръстят училището ”Св. Салах ад-Дин”?, риторично попита в отговор Имамов.

Все пак народните представители отхвърлиха предложението на ДПС.

Преди това парламентът отхвърли и предложението на председателя на парламентарната група на ДПС Лютви Местан да се въведе стандарт за държавните зрелостни изпити. По думите на Местан трябва да има такъв стандарт, защото матурите в момента реално не са изпит за зрелост. Според депутата е притеснително, че голям брой абитуриенти са получили високи оценки на изпитите, без да са съставили и едно изречение. Местан настоя съставянето на смислен текст на матурата да гарантира оценка среден 3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
jojo преди 11 години
А какво мислете за плана "Сидеров"
58
2
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Лютви Местан да бъде измъчван до смърт! Смърт за ДПС!Аз ще гласувам за АТАКА!
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
каквото и да става в България , всичко почва и свършва с Османската Империя , друго нема
56
0
 
5
 
! Отговори
до 65 от славянин преди 11 години
Лошото е че прекалено много българи мразят България, това е същото като да мразиш майка си защото била бедна, болна и прочее!
55
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
психопати са тези които наричат така националистите. нищо психопаталогично няма в това да се гордееш че си Българин, да си защитаваш традициите и държавата от *** наглеци които се опитват по "демократичен" път да ти подменят България с някаква мюслимска Анатолия. Айсиктир фесове - ***!
54
0
 
3
 
! Отговори
до 59 и 60 от славян преди 11 години
Тези ''психопати'' правят нещо за България (най-малкото бият камбаната, за да не заспим напълно), а вие ''нормалните'' какво сте направили за България, че ги плюете!? Аз съм сигурен, че абсолютно нищо добро не сте направили, по-скоро обратното!
53
4
 
1
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Абе тия *** няма ли накрая ясно да се определят към коя нация се причисляват - към българската или към турската!? Стига с техните плитки анадолски номера за права, права и пак права! Те имат повече права от нас и то още от тошово време!
52
2
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
ДА научат добре българският език , а не да ни занимават с глупости.Всичко "мара " втасала остават само забратките.
51
1
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
В крайна сметка и това предложение на ДПС беше отхвърлено.--------------------------Значи днес е един хубав ден за България.
50
7
 
0
 
! Отговори
Joro преди 11 години
99% от българите са притеснени ,че псхопатите от атака продължават да са в парламента,а не на 4-ти километър.Neznam dali ot ataka sa psihopati no drute mafiotski partii koito opravlqvaha bulgaria dokara naroda do jivotinsko sushtestvuvane s afrikanski zaplati ,i rezoltata e obezludqvane na durjavata .Mai e vreme da doidat psihopati na vlast !!
49
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
99% от българите са притеснени ,че псхопатите от атака продължават да са в парламента,а не на 4-ти километър.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Na tezi turci 100 goni li trqbva da im se izvinqvame za tova 4e im smenihme imenata.Shtom jiveiq v BG i imat bg pasporti shte imat bulgarski imena.V turciq vsi4ki sa s turski imena,i v konstiuciqta na turciq pishe vseki turski grajdanin e tur4in.turciq e 70 miliona a malcinstvata tam sa 30 milona !!!
47
1
 
0
 
! Отговори
Do 53 преди 11 години
Proekta Vazroditelen Proces da se prerazgleda nanovo v Haga , no v nikakav slu4ai ot Balgarski sad , i vinovnite nai setne v Zatvora , tam kadete im e mestoto ,turciq da izpati 10 milirada za izbitite i proginini trakiisi bulgari,i zagrabenite zemi. evro parlamenta da prieme deklaracia osujfashta genocida na bulgarite i balkanskite nardi prilojen ot osmaskata imperiq,i turciq da se izvini oficiqlno za izbite milioni hora na balkanite !
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Възродителен процес е название на система от опити за асимилация на мюсюлманското население (турци, помаци, татари и роми) в Народна република България. Процесът започва в началото на 70-те и продължава до края на 80-те години на 20 век. Мерките за прокарване на тази политика се състоят в принудителна смяна на арабско-турските имена с български, ограничения в използването на родния език от представителите на тези групи, насилствено ограничаване на техните традиционни обичаи и ритуали, и изповядването на тяхната религия
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проекта Възродителен Процес да се преразгледа наново в Хага , но в никакъв случай от Български съд , и виновните най сетне в Затвора , там къдете им е местото
44
0
 
1
 
! Отговори
Genocid преди 11 години
Proekta Vazroditelen Proces da se prerazgleda nanovo v Haga , no v nikakav slu4ai ot Balgarski sad , i vinovnite nai setne v Zatvora , tam kadete im e mestoto ,
43
0
 
1
 
! Отговори
NIKOLAY преди 11 години
До ВранKAKVI BALGARI KAKVO TARPENIE :))) V BG IMA SAMO 6EPA PENSIONERI KOITO SLED PET GODINI NQMA DA GI IMA :) NA BG I OSTANAHA BROENI GODINI, VSI4KI MLADI NAPUSNAHA STRANATA I NIKOY NQMA NAMERENIE DA SE VARNE VE4E V TAQ KORUMPIRANA KO4INA. STIGA STE SE SAMOLAGVALI
42
3
 
6
 
! Отговори
biarta преди 11 години
Лъже мазния *** Местан- официално г-жа Меркел заяви че мултиетническия модел е провал
41
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Сидеров министър председател, и ДПС ще си знае мястото, дълбоко замразена опозиция.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
завърнати маргинали :)))))