"Атака" се притесни да не вкарат забрадки в родните школа

Националистите спориха с ДПС по закона за образованието
8 фев 2013 11:51,
72
"Атака" се притесни да не вкарат забрадки в родните школа
Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: архив, БТА

В спор за мултикултурализма, етническата принадлежност и културното разнообразие, както и доколко е светско и деполитизирано образованието у нас, се превърна дебатът по Закона за училищното и предучилищното образование. Основна роля в дискусията естествено имаха ДПС и ”Атака”.

От ДПС в спора първо се включи Алиосман Имамов, а в отговор думата взе веднага и Павел Шопов от ”Атака”.

Спорът се разгоря основно при обсъждането на правото на учебните заведения да определят свои символи и ритуали в съответствие с националната идентичност и култура, както и свое униформено облекло и други отличителни знаци.

Основните възражение на представителите на Движението за права и свободи бяха насочени именно към израза ”националната идентичност и култура”.

Според Павел Шопов от „Атака“ депутатите от ДПС се опитват да прокарат собствените си интереси и скоро могат да поискат униформите да включват „забрадки и шалвари“.

„Те стоят и чакат като кучета около месарски магазин“, нападна Шопов колегите си от ДПС, което предизвика бурни възгласи в пленарната зала.

„Етническото, религиозно и културно разнообразие са ли неразделна част от националната култура“, попита в отговор Местан. По негови думи в момента в цяла Европа има мултикултурност и мултиетничност. Според Местан, ако мнозинството смята, че националната идентичност се определя само от етническата принадлежност на мнозинството, то народните представители не са се променили от възродителния процес.

В крайна сметка и това предложение на ДПС беше отхвърлено.

Дебатът се разгорещи и при обсъждането на имената на учебните заведения. В закона е записано, че името на училището трябва да е обществено приемливо.

Алиосман Имамов и Хамид Хамид предлагаха текстът да се измени така, че името на училището трябва да е обществено приемливо и в съответствие със светския и деполитизирания характер на образованието.

Според Павел Шопов по този начин ДПС иска да промени имената на училищата, които са кръстени на светци. Той попита риторично какво да правим с името на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

"Стотици училища носят името Св. Св. Кирил и Методий. Това наименование "свети" има религиозно значение. Това значи ли, че трябва да махнем "Св. Кирил и Методий" от имената на училищата?", каза още той.

А ако в село Брезница, където всички жители са мюсюлмани, решат да кръстят училището ”Св. Салах ад-Дин”?, риторично попита в отговор Имамов.

Все пак народните представители отхвърлиха предложението на ДПС.

Преди това парламентът отхвърли и предложението на председателя на парламентарната група на ДПС Лютви Местан да се въведе стандарт за държавните зрелостни изпити. По думите на Местан трябва да има такъв стандарт, защото матурите в момента реално не са изпит за зрелост. Според депутата е притеснително, че голям брой абитуриенти са получили високи оценки на изпитите, без да са съставили и едно изречение. Местан настоя съставянето на смислен текст на матурата да гарантира оценка среден 3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
14
 
! Отговори
Вран преди 11 години
Безочието на ДПС достига своя апогей , това мисля , че вече са крайности и търпението на българите се изчерпва !!!!!!!
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По света ги махат забрадките, само тук ги слагат.Обратно колело ли сме?
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По негови думи в момента в цяла Европа има мултикултурност и мултиетничност"---Да, ама не ходят като нинджи по улиците...
36
15
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
Само ДПС.Местан-премиер.
35
5
 
0
 
! Отговори
Joro преди 11 години
Az predlagam na turcite da im daden kurdjali da si pravqt avtonomiq ,da im vzemem bg pasportite,da izdignem stena okolo kurdjaliiski okrag kato v ivicata gaza i da se oturvem ot tqh vednuj za vinagi,drugo spasenie nevijdam ! Otkakto ni napadna osmanskata imperia i nahultaha na nashta zemq samo problemi s tezi turci.!!!
34
3
 
11
 
! Отговори
турчин преди 11 години
оставете дпс да си развява байрака,стига сте правили реклама на тази фирма.идат избори дпс и атака трябва по изкуствен начин трябва да си мобилизират старите си гласове.ЛОЗУНГА НА ДПС-АКО НЕ СМЕ НА ВЛАСТ ЩЕ ИМА ВТОРИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС,ЩЕ ВИ СКЪСАТ ШАЛВАРИТЕ,ЩЕ ВИ ЗАБРАНЯТ ДА ГОВОРИТЕ НА МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК ТЕМ.ПОДОБНИ ИЗМИСЛИЦИ.ЛОЗУНГА НА АТАКА-ТУРЦИЯ ПРЕВЗЕ БЪЛГАРИЯ,ПАК ЩЕ БЪДЕМ ПОД ТУРСКО ТЕМ.ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ.НЕКА ЗАЕДНО ДА КАЖЕМ НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ НА ТЕЗИ ГЛАДНИЦИ
33
1
 
2
 
! Отговори
от Германия преди 11 години
до 38 За останалите страни в Европа не знам,но тук,в Германия,няма приемни изпити в университетите.
32
2
 
0
 
! Отговори
Joro преди 11 години
Tazi partia DPS dokato ne otcepqt Kurdjali ot Bulgaroa nqma da se sprat ! Nemoga da razbera kak moje da produljava da sushtestvuva etni4eska partia v Bulgaria,i za kakvi prava i svobodi produljavat da se borqt,kakvo iskat vsushnost tezi Turci !
31
1
 
2
 
! Отговори
дйн преди 11 години
За матурите съм абсолютно съгласен. В момента голям брой университети, само за да си запълват броиките приемата с оценка от матура. И по този начин пада нивото образованието. Как може да се влиза във висше уч. заведени, без да се докажи има ли достатъчно знаия кандидата или не. В един малък град всички е познават и е ясно, че оценките дадени не отговарят на знанията, а от друга страна състезаието от изпита повишава и мотивацията за научаване в дадена сфера на образование.
30
11
 
6
 
! Отговори
помака преди 11 години
Това да обичаш България, не значи да мразиш мюсюлманите!Докато малцинствата в България биват мачкани като картофено пюре, няма тая държава да прокопса.Щом сме равни с всички искаме и равни права, тоест постове в управлението на страната, спиране на скритата християнизация и свобода на обличане.Защо един християнски свещеник може да носи дълга брада, а един имам не?Това е все едно българин да иде в Шотландия и шотландците да искат от него да носи пола, въпреки че това е против волята му!
29
3
 
2
 
! Отговори
ЗА 31 преди 11 години
До АнонименДОГАН СЕ ПЛАШИ ОТ СИДЕРОВ, НЕ МУ ПЛАЩА.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя каква змия е!Тоя колко е подъл?Тоя колко е нагъл!Време е по примера на държавите оттатък Средиземноморието,да обявим държавата си за християнска република.Да престанем да се поддаваме на западните ментори да ни набиват в съзнанието съмнителните ценности на глобализацията,мултикултурализма,ценностната система на ЗЕЛЕНИТЕ,сексуалната слободия и т.н.
27
4
 
4
 
! Отговори
ЗА 28 преди 11 години
До АнонименПРАВИМ БЕ, ПРАВИМ ДЕЦА.. НА ТУРКИНИТЕ ПРАВИМ ДЕЦА ОТДАВНА.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на сидеров му плаща доганлъ, за да си върши работата (да се заяжда наужким с тях)!
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОСНОВАТЕЛНО ПРИТЕСНЕНИЕ. КОЙТО ИСКА ИСЛЯМСКА КУЛТУРА ДА СЕ МАХА ОТ БЪЛГАРИЯ.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
атака са *** на дпс-то. за пореден път се доказа!
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До националистите :) Атака може би трябва да се притеснява за други неща. ако са истински националисти разбира се :) ако са такива да вземат да си отгледат по 3-4 деца а не българите да се стопяватТакива като Волен с <2 деца са откровенни манипулатори и лъжци. Гледай ги какво правят а не какво лъжат
22
4
 
9
 
! Отговори
значи, преди 11 години
Местан да не се прави на по-велик от папата. Много разбира и знае, когато е в интерес на ДПС. Трябва да са благодарни ,че имат право на глас и не само. С власт в ръцете си стават неузнаваемо нагли.
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЯСЕНГлупако, изрежеш ли ДПС ще избухнем като Косово. Това ли искаш и мислиш ли че дори днес между първолачетата българчетата са едва третата по численост група
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като искат да носят забрадки хайде към анадола.Ние можем и без вас навляци