Електромерите са си наред, не помпат дебели сметки

Един показал леко отклонение, прокуратурата погва ДКЕВР
Обновена: 13 фев 2013 16:13 | 13 фев 2013 16:13, Веселина Йорданова
373
Електромерите са си наред, не помпат дебели сметки
Делян Добрев на проверката вчера. Снимка: БТА

Върховната административна прокуратура започва проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, съобщиха от прокуратурата.

Проверката е във връзка с публикации в медиите за нарастващото недоволство на граждани от цялата страна срещу високите цени на тока и топлинната енергия.

В хода й прокуратурата ще изиска цялата информация за действията на регулатора и за начина, по който е осъществен контрол на електроразпределителните и топлофикационните дружества при формиране на цената, отчитане и заплащане на потребената енергия.

Още по темата
Проверката ще обхване дейността на Агенцията за приватизация както и следприватизационния контрол за осъществения надзор при изпълнение на приватизационните договори от електроразпределителните дружества.

Междувременно стана ясно, че от трите проверени електромера, които вчера бяха демонтирани в присъствието на енергийния министър Делян Добрев заради постъпили жалби от граждани, само един е показал отклонение и то в рамките на един процент.

Според експерти от Българския институт по метрология (БИМ) и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, то е в рамките на допустимото според действащата наредба, но електромерът ще бъде сменен. Отклонението е в „плюс“, но е незначително, уточниха те.

Димка Иванова, изпълняващ длъжността директор на БИМ, съобщи, че за 2012 година има подадени заявки за около 6700 експертизи на електромери. През 2011 г. експертизите са били около 8000.

Едва при около пет процента от експертизите, които институтът извършва по подадени заявки от клиенти на енергодружествата, се отчитат отклонения в измерването. Институтът извършва служебни експертизи по заявка на електроразпределителните дружества при съмнения, че електромерите не измерват точно или че по тях е извършена манипулация, както и експертизи по заявки на клиенти на енергодружествата. Заявките от граждани също биват подавани от електроразпределителните дружества.

При служебните експертизи процентът на електромерите, които имат отклонения в измерването, е над 25 на сто, каза Иванова. Резултатите обаче не са представителни изобщо за точността на електромерите, защото извършваните от БИМ проверки се правят на електромери, за които така или иначе има възникнало съмнение, че са манипулирани.

Последната проверка на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в ЧЕЗ е от ноември 2012 г. Проверени са били 2000 обекта с табла електромери и 8000 електромера. Съставени са 440 акта за установени нарушения - предимно за електромери, на които не са извършени последващи проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
1
 
15
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 11 години
ИСКАМЕ ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО И ГЛАВАТА НА АНГЕЛ СЕМЕРДЖИЕВ , КОЙТО ОСВЕН ЧЕ ОЩЕТИ НАРАДО В ПОЛЗА НА МОНОПОЛИТЕ - БЕШЕ КОРУМПИРАН И ВЗЕ МИЛИОНИ ПОДКУПИ. ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ ИМОТНОТО МУ СЪСТОЯНИЕ И ТОВА НА РОДНИНИТЕ МУ ДО 9-ТО КОЛЯНО! НЕЩАТА СЕ ЗНАЯТ, НО ПРОСТО ТРЯБВА ДЪРЖАВАТА ДА ГО НАТИРИ В ЗАТВОРА!
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко идва от манипулиране на електромерите, които ЕРП-тата извършват в съдружие с колониалното правителство, защото и то ***. Процента на паразитните добавки не се е променил за един месец.Пример: предходен период 388 кв/ч и една от добавките( цветелина) 0,0112312 Х 388 кв/ч- за нея отиват 4 лв последен период 926 кв/ч и добавката(цветелина) става 0.012312 Х 926 кв/ч,- за нея отиват 9,50 лв.Всички добавки се начисляват спрямо киловатите, които "неизвестно как" са се удвоили.
215
2
 
17
 
! Отговори
Ваш,та мама грбери преди 11 години
***! Колко ви платиха чужденците, че да им се огъ..зите така! Изкормихте го тоя народ и не ви пука! Помнете Калофер - герб 2,25 % - това истината, а не соц. проучванията, друг резултат е ИЗМАМА!!!!
214
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВЪПРОС Сигурно ще ги променят,защото видяха че работата става дебела. Колко ли политици са акционери в дружествата?
213
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за опоскването на България кой ще потърси отговорност на БУДА/ЩУКАТА/Летящия бистришки тигър/Телешката пържолка, Цецо Шестака, Циклофреничното и хипофизно джудже Дянков, Миро Мършата/Дюната, Делян Безумния поглед и т.н. Още 6 месеца и...ако мога да перифразирам думи от безсмъртното произведение на И. Вазов "Под игото" - Лето Господное 2013 ТИКВАТА ке падне! Е, не е "Винету", ама става!
212
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички жители на гр. Варна ,които не искат да бъдат роби на мутро-милиционерите и монополите да заповядат на сбирка всяка вечер от 18 ч. пред община Варна!!! Всеки ден ще е така до ОСТАВКА на властта!!!!
211
0
 
1
 
! Отговори
ognian.varbev преди 11 години
Само не пей песента на този смешникdedenze.blog.bg/politika/2013/02/11/plevneliev-pak-govori-gluposti.1052258
210
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено,че са наред,друго и не очаквахме.Само че: преди 15 години имах стари ел.уреди,/печка мечта,хладилник мраз,пералня вятка и пр./,две малки деца и съпруг-автомонтьор.Много готвене,пране и други битовизми.Разхода на ел.енергия месечно се движеше м/у 250 и 300квч.Сега съм сама,с уреди А клас - под 200 не падам,дори ако ме няма по няколко дни в месеца.Кое не е в ред?????????????
209
0
 
12
 
! Отговори
ognian.varbev преди 11 години
А бе Делянчо, що се правиш на ударен с това електромерче в ръка !? Езлез като мъж пред хората и им обясни подробно защо са високи сметките ! Ако наистина не знаеш ето дядо ти казва:dedenze.blog.bg/politika/2013/02/10/zashto-plashtame-skypa-elektroenergiia.1051879
208
2
 
3
 
! Отговори
Стария Гей преди 11 години
Този симпатяга ми е във friend list-a на феСбука !
207
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такса пренос ниско напрежение?!! Какво пренасяте бе? Кой го пренася? *** ли сте наели да ви пренасят тока мошеници! Какви ли не лъжи няма в тия фактури и министрите да не се правят на дупета.Всичко знаят! А ако не знаят да си ходят веднага!!!
206
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов, ще спечелиш изборите,само ако отнемеш лицензиите на ел.дружества. Дела,не думи.
205
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така като си гледам фактурата, виждам, че лъвският пай отива в ЧЕЗ. Ценообразуването им е такова,че токът излиза 20 ст. минимум с ДДС. А как да си вземе ДДС-то един гражданин? Оня доносник Вл.Каролев какви лъжи разправя,че цената била 9ст. Освен да е акционер, не виждам какво е другото обяснение за наглите му лъжи, вчера се яви като адвокат на ел.дружествата и подскачаше като луд.
204
0
 
14
 
! Отговори
Дебелян добрев преди 11 години
Електромерите са си наред,просто ви дерем с цени,че на шефа метресата има въртележки трябва да и цакаме!
203
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Албанците ИЗГОНИХА ---ЧЕЗ---,като не плащаха сметките ,поголовно!
202
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега ако изпуснем положението ,....ще има още 23г.,преход!
201
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 238Какви ти избори ,...от избори ,до избори ли ще ги търпиме ....?Който не става ,още на другия месец ,...го сваляме ----ТОЧКА !До кога ще ги чакаме ,нали ги чакахме ---23г.?
200
1
 
18
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Добрев по-гениален от всякога.Ако електромерите бяха виновни за това,че "помпат дебели сметки" щяхме да живеем във филма "Аз роботът" !!Виновни са монополистите,подкрепяни от Буда- това е правилния отговор, Добрев
199
0
 
13
 
! Отговори
200-210V преди 11 години
Точно електромерите са проблем, защото всичките надбавки се начисляват на база показаните киловати от "китайския електронен" електромер.Изследване в независима от гроб лаборатория, защото са в комбина с ЕРП-тата.И не дали електромерът отчита правилно, а дали има възможност да се коригират данните му чрез ИР порта му, или от компютрите на операторите.
198
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 8 години EVN смениха 3 пъти електромера ни, а часовника за нощната започва да отчита в 23 часа, а не в 22. За напрежение да не говорим, за аварии и изгорели телевизор, хладилник, които ремонтираха, но транспорт наред и назад не платиха! Тарикати!

Спонсорирани публикации