Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества

Национализацията на ЕРП-тата не стои на дневен ред
16 фев 2013 14:05, Миглена Иванова
159
Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества
Снимка: архив, Булфото

Сметната палата, Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да правят редовни годишни проверки на енергийните дружества по веригата производство – пренос – разпределително предприятие, предложи икономическият министър Делян Добрев пред Дарик радио.

Добрев подчерта, че трябва да се премахне възможността електроразпределителните дружества (ЕРП) да възлагат на свързани дружества външни услуги и доставки без провеждането на прозрачни обществени поръчки. По думите му в момента няма гаранции, че в цените за крайния потребител в момента не се калкулират и други разходи на дружествата.

Икономическият министър посочи, че трябва доставчиците да бъдат задължени още да подменят старите електромери с нови “умни” уреди. Той обясни, че инвестиционните разходи за подмяната на електромерите не са големи и няма да натоварят със сериозни ангажименти електроразпределителните дружества.

Делян Добрев отново подчерта, че подмяната на старите уреди за отчитане на потреблението на електроенергия със съвременни ще спомогне и за либерализацията на пазара. В момента домакинствата на практика не могат да изберат доставчиците на ток, както беше записано в закона, тъй като другите участници на пазара трябва да организират отчет на потреблението и да инвестират в създаването на мрежа за заплащане на потребената енергия.

Що се отнася до възможността за отнемане на лицензи на ЕРП-тата, по думите на Добрев това може да стане само ако дружествата са прекратили снабдяването с енергия за дълъг период от време. За останалите нарушения, които са допуснали, се предвиждат глоби, коментира той.

Добрев каза още, че национализацията на електроразпределителните дружества не стои на дневен ред. “През годините новите лицензианти са модернизирали в известна степен системата. Не знам дали държавата щеше да се справи по-добре, но има още какво да желаем в посока модернизиране и въвеждането на умни мрежи, които да намалят загубите”, посочи той.

Министърът каза още, че подкрепя идеята парламентът да одобрява с две трети мнозинство ръководството и членовете на енергийния регулатор. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов и преди е предлагал тази възможност, но депутатите са преценили това да се прави от Министерския съвет, както е в много други европейски държави.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ЕРПцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Astarot преди 11 години
@42Брюксел може да иска много неща, но там е важно и Москва, какво позволява. Убит (почти буквално) е проект за второ петролно пристанище още преди 20 години...Монополи се бранят само с кръв, много пари и политически чадъри.П.П. Как ще стане номера с 40-те ЕРП-та? Щото трябва да ползват една и съща мрежа. Кой ще я поддържа?
37
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Толкова ли е трудно да прочетете една истинска българска поговорка,м?"Не виновен този който яде баницата-а този който му я дал "А кой даде баницата на тия измамници?хайде да не си задаваме отговори,Моля !!!
36
5
 
5
 
! Отговори
До Мирослав преди 11 години
Защо не протестира когато миналата година Бойко продаде държавният дял от 33% на ЕРП. На крива ракета куманетата му криви. Почнете да мислите с главите си а не да повтаряте чужди мисли като мантри.
35
1
 
11
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО ,41... преди 11 години
ЕДИН "МОНОПОЛ" СЕ РАЗБИВА ----КАТО МУ СЕ ПОСТАВЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИГРАЧИ НА ПАЗАРА !ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В ЕЛ.ЕНЕРГЕТИКАТА,ТОПЛАФИКАЦИЯ ,ГОРИВАТА И ПР.!МОНОПОЛА НА ЕРП-тата/чешките/ ,ще се разбие с нови 40-ЕРП-та , за цяла България!МОНОПОЛА НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ", ЩЕ СЕ РАЗБИЕ С РЕГИОНАЛНИ ТЕЦОВЕ! МОНОПОЛА НА "ЛУКОЙЛ"--ЩЕ СЕ РАЗБИЕ С НОВИ ДОСТАВЧИЦИ НА ГОРИВА!МОНОПОЛА НА "ГАЗПРОМ"--ЩЕ СЕ РАЗБИЕ С НОВИ ДОСТАВЧИЦИ НА ГАЗ ЗА БИТА И ПРОМИШЛЕННОСТТА.ПРОСТО Е !!!НАПРАВЕТЕ ГО---ТОВА ИСКА И БРЮКСЕЛ!!!!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
техническите загуби от там нататък връзката с финансовата част от която не разбирам.Естествено това няма да се случи защото ще се изтъкне ,че това е конфиденицална информация но мотивите ще са други .
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът е че Борисов е с интелект на мутра от вицовете
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без съмнение ЕРП-тата дължат обяснение.Но моето мнение е ,че ДКЕВР трябва да изиска информация от страна на електропроизводителите колко електро-енергия са подали а от ЕРП-тата колко енергия са получили и колко са продали .От там нататък според НАРЕДБА 14 за Техническите правила и нормативи за проектиране, изграждане и ползване на обектите и съоръженията за производство, преобразуване, пренос и разпределение на електрическа енергия и Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на средствата за измервания да се направи енергиен баланс и разбере какви са техническ
31
4
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
След като преди години приватизираха целия енергиен сектор, аз не виждам как държавата може да се намеси в частния бизнес!Това няма как да стане-не и в една демократична държава!Единствения начин е да върнат държавното участие във всяко ЕРП.Нека държавата да държи поне 51% от дружествата!Тогава ще има резултати!Какво сме виновни ние, че преди 5-10 години *** разпродадоха България?Всички са ***!Незнам вече за кой да гласувам!
30
1
 
14
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
"Вече плащаме и такса дъжд в сметките ни за водопотребление, издадени от ВиК-та. Жителите на Враца били втрещени, когато открили в сметките си за вода и тази такса дъжд.Kak е ГЕРБ-аджии?:)Ще прескочите ли 4-те процента?:)
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УТРЕ КОГА И КЪДЕ СА ПРОТЕСТИТЕ ?
28
0
 
8
 
! Отговори
КАКВИ ПРОВЕРКИ ,БЕ.. преди 11 години
ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!!!ИСТИНАТА Е В "БЪРЗАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ" НА РЕГИОНАЛНИТЕ "ЕЛЕКТРИФИКАЦИОННИ ДРУЖЕСТВА"------В БЪЛГАРСКИ ЕРП-та , НА ЧАСТНАИ ОБЩИНСКА ОСНОВА!!!ЗА ДА СЕ СЪХРАНЯВА , ПОДДЪРЖА И РАЗВИВА ЕЛ.МРЕЖА ---СА НЕОБХОДИМИ ЧАСТНИ И ОБЩИНСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ --ЕРП-та!/...около 40 бр. за цялата страна/ЕТО ВИ , РАБОТНИ МЕСТА ,ЗАПЛАТИ И ЗДРАВА ПРЕНОСНА МРЕЖА!НАПРАВЕТЕ --ПАРАЛЕЛНИ ЕРП-та , на принципа на КАБЕЛНИТЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ ОПЕРАТОРИ!2-3 ЖИЛ.БЛОКА ВЕДНАГА ИЗПЛАЩАТ ИНВЕСТИЦИЯТА!
27
0
 
8
 
! Отговори
кафе без захар ! преди 11 години
един откъс от интервюто с Умберто Еко, който за съжаление е много точен в преценката си за България и българите:"...Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика, и представящи се за политици и бизнесмени. Нима е възможно в 21 век, в пределите на Европа, изграждането на пътища и метро да бъде считано, като огромно постижение, откриването на пречиствателни станции, обновяването и ремонтирането на различни сгради да бъде значимо
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че всички енергоразпределителни дружества надписват сметките по заповед на герб, държавата е фалирала и няма от къде да се вземат пари за текущи разходи. Оставка и съд за герб незабавно!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Alo, napravete parvo proverka na opita na 80 godishen starez da si prereje venite dnes v selo Jonkovo / Isperih /,zaradi smetkata za tok !!!! Novinata e v Blitz.bg
24
0
 
14
 
! Отговори
.. преди 11 години
Ей ОРЕХ тия номера ги знаеме , ще направиме това , ще направиме онова ... досега защо не си направил нещата , които чак сега се сети да правиш ??? Народа , който ти плаща огромната заплата и който ограбваш ИСКА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ !!!
23
0
 
14
 
! Отговори
Astarot преди 11 години
Ежегодни?!? Проверки?!?От онези, дето никога не откриват нищо нередно ли? Не, мерси.Монополните фирми трябва да са задължени да предоставят ПЪЛНА прозрачност на дейността си. Информация до приходите и разходите им да има ВСЕКИ гражданин.Ако разчитаме, че някакви чиновници няма да приберат пак едни парички, за да се направят на ***, мерси... Същият смях, като с ЛукОйл. Не злоопотребявала с монополното си положение...Надуват си разходите, крият си приходите и кършат пръсти за още. Крадци!
22
0
 
19
 
! Отговори
Да се върнат преди 11 години
ЕРПтата на държавата!!!!!! Стига с вашите,,ШМЕНТИ- КАПЕЛИ!!!!!!И всички други златни пера,които се шитнаха под масата!!!!!!
21
0
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
A az izkam sled izborite na vaz da vi napravqt edna ama GOLQMA PROVERKA
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той винаги го е искал, но гражданите му пречеха. Тъй да знаете. Нашите политици винаги ни мислят най- доборото и го искат, много преди да дойде лошото, ама ние сме вируглави.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами защо продадохте ЕРП-тата бре калпазани,ясно изхарчихте парите и сега национализация искате,за да може пак да ги продадете и рушвет да вземете,ай сиктир бе...ке ви лупкам сите,барабар с целите ви селски фамилии !