Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества

Национализацията на ЕРП-тата не стои на дневен ред
16 фев 2013 14:05, Миглена Иванова
159
Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества
Снимка: архив, Булфото

Сметната палата, Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да правят редовни годишни проверки на енергийните дружества по веригата производство – пренос – разпределително предприятие, предложи икономическият министър Делян Добрев пред Дарик радио.

Добрев подчерта, че трябва да се премахне възможността електроразпределителните дружества (ЕРП) да възлагат на свързани дружества външни услуги и доставки без провеждането на прозрачни обществени поръчки. По думите му в момента няма гаранции, че в цените за крайния потребител в момента не се калкулират и други разходи на дружествата.

Икономическият министър посочи, че трябва доставчиците да бъдат задължени още да подменят старите електромери с нови “умни” уреди. Той обясни, че инвестиционните разходи за подмяната на електромерите не са големи и няма да натоварят със сериозни ангажименти електроразпределителните дружества.

Делян Добрев отново подчерта, че подмяната на старите уреди за отчитане на потреблението на електроенергия със съвременни ще спомогне и за либерализацията на пазара. В момента домакинствата на практика не могат да изберат доставчиците на ток, както беше записано в закона, тъй като другите участници на пазара трябва да организират отчет на потреблението и да инвестират в създаването на мрежа за заплащане на потребената енергия.

Що се отнася до възможността за отнемане на лицензи на ЕРП-тата, по думите на Добрев това може да стане само ако дружествата са прекратили снабдяването с енергия за дълъг период от време. За останалите нарушения, които са допуснали, се предвиждат глоби, коментира той.

Добрев каза още, че национализацията на електроразпределителните дружества не стои на дневен ред. “През годините новите лицензианти са модернизирали в известна степен системата. Не знам дали държавата щеше да се справи по-добре, но има още какво да желаем в посока модернизиране и въвеждането на умни мрежи, които да намалят загубите”, посочи той.

Министърът каза още, че подкрепя идеята парламентът да одобрява с две трети мнозинство ръководството и членовете на енергийния регулатор. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов и преди е предлагал тази възможност, но депутатите са преценили това да се прави от Министерския съвет, както е в много други европейски държави.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ЕРПцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какъв е стимула на посраните ЕРП-та да се намалят загубите/кражбите по мрежата? Начисляват го на останалите абонати и по този начин се "потребява"/"пренася" повече елетричество, а ГАРАНТИРАНАТА им печалба от 10% е по-голяма. Едно е да имаш 10% от 1 милион (примерно), а съвсем друго от 800 хил.!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Perfektnata godina za protestite...izborite idvat, ako izlezneme moshtno na ulicata shte stane!Utre vsichki na ulicata!!!
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Национализацията на ЕРП-тата не стои на дневен ред''Очаквате ли друго от този еврейски педеренгул и психопатите от ГРОБ?Национализацията е единственото ни спасение и ще се борим до края не само за ЕРП-тата, а и всички други икон. отрасли в чужди ръце!
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви проверки бе Делянчо.Времето вече ви изтича.Национализация и национализация
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kato ne e na dneven red nacionalisaciqta togava shte vidite vlast prez kriv makaron.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ще рече "ежегодни" бе пръдльо? Контролът трябва да е непрекъснат! Преди да отиде някой от ЕРП до 00 и трябва да е известно и одобрено! А за електричество което не отговаря на стандартите не трябва да се плаща! Всяка стотинка "инвестиции" трябва да е съгласувана и одобрена! И.т.н. и.т.н
12
1
 
26
 
! Отговори
съжалявам преди 11 години
Е какво очакваш драги ми Български народе, ти очакваш национализация, а това министърче за ежегодни проверки бълнува - явно нещата изобщо не са в час. Господин Министърчо, изгонете тези чужди обирджии от държава и само тогава ще си отидете със самочувствието, че сте направили нещо за хората, в противен случай ще останете в най-новата ни история като най-слабото и с най-много гафове правителство. Простете, но истината в моите очи е такава и съм длъжна да я кажа, защото съм милеещ Българин за Роди
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При национализация отпада нуждата и от скъпи проверки, които пак трябва да се плащат от сметките. Пълна и тотална национализация и Добрев и Борисов и другите мошеници от ГЕРБ в затвора.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ejegodni?????????????? EJEDNEVNI mnogo po-dobre.
9
7
 
8
 
! Отговори
парцалев преди 11 години
С една дума бля...бля,мо не упреквам чак толкова Бойко,колкото тия дето взеха пари ,ама много пари под масата и продадоха ЕРП-тата,БСП и компания !
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Proverki trjabvashe da napravite na prodavachkata na zigari ,predi da ja naznachite !!!
7
0
 
19
 
! Отговори
фг преди 11 години
Боли ме ку,,,а за проверките ви ако ще и през 5 мин да им правите проверки никой не го интересува
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Proverki..ejegodno..koito vinagi shte pokazvat che smetkite sa verni !!!!! ha ha ha
5
0
 
25
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
За кога, бре Делянчо, то ви остана има няма 3-4 месеца!
4
1
 
29
 
! Отговори
цц преди 11 години
Няма вечни договори министър ***
3
0
 
22
 
! Отговори
p преди 11 години
Сваляй тока бе ***,не ми прави ежегодни проверки на ЕРП-тата
2
0
 
36
 
! Отговори
asd преди 11 години
Кво проверки БЕ?? Ние до 2-3- седмици НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ гониме, той проверки ще прави?!
1
0
 
18
 
! Отговори
popo преди 11 години
nebe *** ISKAME PO eftin tok