Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества

Национализацията на ЕРП-тата не стои на дневен ред
16 фев 2013 14:05, Миглена Иванова
159
Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества
Снимка: архив, Булфото

Сметната палата, Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да правят редовни годишни проверки на енергийните дружества по веригата производство – пренос – разпределително предприятие, предложи икономическият министър Делян Добрев пред Дарик радио.

Добрев подчерта, че трябва да се премахне възможността електроразпределителните дружества (ЕРП) да възлагат на свързани дружества външни услуги и доставки без провеждането на прозрачни обществени поръчки. По думите му в момента няма гаранции, че в цените за крайния потребител в момента не се калкулират и други разходи на дружествата.

Икономическият министър посочи, че трябва доставчиците да бъдат задължени още да подменят старите електромери с нови “умни” уреди. Той обясни, че инвестиционните разходи за подмяната на електромерите не са големи и няма да натоварят със сериозни ангажименти електроразпределителните дружества.

Делян Добрев отново подчерта, че подмяната на старите уреди за отчитане на потреблението на електроенергия със съвременни ще спомогне и за либерализацията на пазара. В момента домакинствата на практика не могат да изберат доставчиците на ток, както беше записано в закона, тъй като другите участници на пазара трябва да организират отчет на потреблението и да инвестират в създаването на мрежа за заплащане на потребената енергия.

Що се отнася до възможността за отнемане на лицензи на ЕРП-тата, по думите на Добрев това може да стане само ако дружествата са прекратили снабдяването с енергия за дълъг период от време. За останалите нарушения, които са допуснали, се предвиждат глоби, коментира той.

Добрев каза още, че национализацията на електроразпределителните дружества не стои на дневен ред. “През годините новите лицензианти са модернизирали в известна степен системата. Не знам дали държавата щеше да се справи по-добре, но има още какво да желаем в посока модернизиране и въвеждането на умни мрежи, които да намалят загубите”, посочи той.

Министърът каза още, че подкрепя идеята парламентът да одобрява с две трети мнозинство ръководството и членовете на енергийния регулатор. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов и преди е предлагал тази възможност, но депутатите са преценили това да се прави от Министерския съвет, както е в много други европейски държави.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ЕРПцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Одържавяването не е решение на проблема.Радваш ли се на сметките от Толофикация.Мафията,мръсните *** , които се водят българи,докато са им празни портфейлите и не лежат в затворите-това ни е проблемът.Всеки чужденец може да ни излъже или измами, но нали затова се създадоха ДКЕВР,Комисля за защита на потребителите, за монополите и още,още и ...още.Когато им се конфискуват подкупите и имуществата , когато легнат по наровете в заттворите, тогава....може би и дано.
57
0
 
15
 
! Отговори
Чичо Петко преди 11 години
Както се пее в песента и напоследък много стана известна фразата - КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА!В оставащите точно 4 месеца и 17 дена( в реален смисъл по малко от 3) нищо не можете да направите! Имахте ЧЕТИРИ години от които разбрахме, че основно - други са виновни, а вие сте само наблюдатели от ООН. И още нещо - освен *** Калинки и компрометирани личности, не можахте да откриете и назначите свестни хора, които да си разбират от възложените задачи. И искате още?
56
0
 
9
 
! Отговори
Буда Будала преди 11 години
Гласувайте за ГЕРБ и ще получите голям и корав... ЕРП.
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идват избори и народът дава оценка на ГЕРБ.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев, защо спахте досега?...Или май народното недоволство ви събуди.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
stiga proverki..............................................
52
0
 
11
 
! Отговори
Абе др..льо преди 11 години
ти собствената си сметка за ток не можеш да провериш
51
0
 
16
 
! Отговори
Гласувайте моля преди 11 години
КОЙТО Е ЗА ОДЪРЖАВЯВАНЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА - +КОЙТО Е ЗА СЕГАШНОТО СЪСТОЯНИЕ - -
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе не ги ли усещате,че въртят-сучат и пак за проверки,контрол,комисии,сметни палати,договори и т.н. говорят.ИСТИНАТА Е В ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРИТЕ С ТЕЗИ АНТИНАЦИОНАЛНИ ДРУЖЕСТВА И ВРЪЩАНЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА ИЗЦЯЛО В РЪЦЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА.Същото важи за Ковачки,за америкщанците,за златодобива,за рафинерията,за износа на зърно и т.н.НЕ СЛУШАЙТЕ ДЯНКАТА!НЕОЛИБЕРАЛИЗМА,ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА,ГЛОБАЛИЗМА И ИЗЧЕРПАНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ СЕ ОТХВЪРЛЯТ ОТ МНОГО СТРАТЕЗИ.
49
0
 
12
 
! Отговори
до №50 преди 11 години
ВИЕ НАИСТИНА СТЕ ПЪЛНА ГЛУПОСТ - КАК ТАКА ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА МРЕЖАТА И ТРАНСФОРМАТОРНИТЕ ПОСТОВЕ? ЩЕ МОЖЕ, ЩЕ МОЖЕ, НЕКА ВСИЧКИТЕ ПЕЧАЛБИ ДА ОТИВАТ В БЮДЖЕТА, А НЕ В ЧУЖДИТЕ ФИРМИ, ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ НЯМА ДА ИМА ПАРИ ЗА ПОДРЪЖКА.ОТ ТАКИВА ЗАБЛУДИ КАТО ВАС И ПИШЕЩИ СЕ ЗА ГОЛЕМИ "РАЗБИРАЧИ" СМЕ НА ТАКОВА НЕЗАВИДНО ДЕРЕДЖЕ, РАБОТЕЩО ЗА ЧУЖДИ КАУЗИ.
48
0
 
14
 
! Отговори
морски преди 11 години
Този мухъл се сетил че трябва да мисли за народа който го е избрал!
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев иска, Добрев писка, гладен е, сакате или не... той трябва да яде...
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добрев може да иска проверки, но тези които протестираме не искаме да сме клиенти на тези дружества. да ни предложат други варианти, различни от тези ерп-та. не искам да плащам баснословни сметки за ток заради великата алчност на монополисти и политици
45
0
 
12
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Сетили се, че държавата трябва да упражнява контрол върху частните фирми - те са оставени да си разиграват коня както си искат. И да се радват, че сме данъчният рай на Европа и всеки може да укрива данъци и да вдига цените както си иска.А пък печалбите изтичат като река към чуждите държави.
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проверки ли ?!?! И за какво, като и тия проверки ще се платят пак от нашия джоб и ще установят, че ВСИЧКО Е КОРЕКТНО!! Помните ли, когато през януари хората изреваха от високите сметки на топлофикаци, направиха се проверки и какво - едно голямо НИЩО !!!
43
0
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
До 52 : Само незнам защо трябва да се обиждаме?Аз обидил ли съм някой в този форум?Правилно си го казал-На крива ракета, космоса е крив!Та така и ние "българите".Когато някой каже нещо, всички го нападат, че е ***!Ето това е проблема в България!Не се подкрепяме, всички злобеете само и обиждате.А онея отгоре си ги местят в другия крачол и ги боли .... за нас!Докато сме всеки срещу всеки, ще ни мачкат и третират като ***!
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"аз не виждам как държавата може да се намеси в частния бизнес!"Е как да видиш бе ЕНТЕЛЕГЕНТ ... Ще въведа ПРИМЕРНО данък печалба на ЕРП 99%. Или лиценз за "безопасност за боравене с съоръжения за високо напрежение" - 10млн на година. Каквото не е решила "държавата" това не е направила! Това че те лапат милиони подкупи и се крият като въшки е съвсем друга работа!
41
0
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
чекай,чекай...чекане му е майката :)))))))едно са желанията,друго възможностите
40
15
 
1
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! преди 11 години
ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СЪХРАНЕНИЕТО НА ЕЛ.МРЕЖИ И ТРАНСФОРМАТОРНИТЕ ПОСТОВЕ !!*** ГИ КРАДАТ МАСОВО !!!НАПРАВИМЕ ЛИ ГИ "ДЪРЖАВНИ" ----ЩЕ БЪДАТ РАЗГРАБЕНИ И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ НА СВЕЩИ!!!ВИЖТЕ ,КАКВО СТАНА С "КРЕМИКОВЦИ" И "БДЖ"----НАЛИ ,БЕХА "ДЪРЖАВНИ "...????!!!ТОВА ЛИ ИСКАТЕ , *** ....???!!!
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви ежегодни бе?От УТРЕ си АУТ!!!!!И ти и ЕРП-та и цялото ви скапано правителство.