Социалният министър иска от Дянков още пари за заетост

Младенов настоява минималната заплата да се обвърже със средната
Обновена: 16 фев 2013 12:25 | 16 фев 2013 12:25, Миглена Иванова
28
Социалният министър иска от Дянков още пари за заетост
Тотю Младенов Снимка: БТА

Социалното министерство преговаря с финансовото за отпускането на допълнителни средства за мерки и програми за заетост, съобщи пред Дарик радио министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Младенов припомни, че тази година социалното ведомство разполага с 450 млн. лева за мерки и програми за заетост, 73 млн. лева от които са по линия на националния план за заетостта, а останалите – от оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

Според данните на Младенов в момента около 120 хил. души са намерили работа с помощта на мерките за заетост, финансирани със средства от бюджета и с европейски пари. Очаква се през тази година да бъде намерена работа на още толкова безработни по мерки и програми за заетост.

Планира се също така на други 130 хил. души да бъде намерена работа на първичния пазар с помощта на трудовите посредници от бюрата по труда.

По думите на Тотю Младенов основен инструмент в борбата с младежката безработица ще бъде професионалното образование. В тази връзка през следващата седмица той ще се срещне с министъра на образованието, за да дискутират мерки за повишаването на привлекателността на бившите техникуми, в момента – професионални гимназии, за да се осигурят нужните кадри за бизнеса.

Младенов каза още, че е отворен за всякакви предложения за механизма, по който да се определя минималната заплата. Той обаче настоява след удръжките минималното възнаграждение да не е под приетата линия на бедност, както и да е обвързана със средната заплата, инфлацията и производителността на труда.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-НОВАТА ИЗМАМА С ВЪЗРАСТНИ ХОРА, ДРУЖЕСТВАТА ЗА КРЕДИТИ ПУСКАТ ПО ПОЩАТА ИЛИ ПРАЩАТ "КОНСУЛТАНТИ" НА ВЪЗРАСТНИ, КОИТО НЕ СА С ВСИЧКИЯ СИ И ГИ КАРАТ ДА ПОДПИСВАТ ДОГОВОРИ С 300% ЛИХВА