Няма парно - топломерът цъка

Преглед на печата за 17 февруари 2013 г.
Обновена: 17 фев 2013 10:05 | 17 фев 2013 10:03,
209
Няма парно - топломерът цъка
Снимка: Bulphoto

Водещата тема на "Труд" оповестява: "Чудо - няма парно, топломерът цъка". "Топлофикация - София" е надвзела незаконно 22 577 лв. на блок 348 в столичния квартал "Младост 3". Това показва независима експертиза, изготвена по желание на съкооператорите в сградата от инж. Макари Новев Радев, специалист на Федерацията на потребителите и вещо лице към Софийския градски съд, с която "Труд" разполага. Освен това замерването на абонатната станция установило, че дори и при спиране на топлоподаването тя продължава да отчита потребление. Независимата експертиза на инж. Радев категорично показва, че "Топлофикация" е начислила мощност, която е по-висока от физическите възможности на радиаторите и системата в блока.

На вътрешните си страници ежедневникът продължава темата със статията : "Държавата плаши енергото". В навечерието на националния ден на протести срещу високите цени на тока, насрочен за днес, държавата се закани да провежда систематични щателни проверки в енергоразпределителните дружества (ЕРП). Всяка година всички държавни органи, като Сметна палата, държавните финансови ревизори, енергийният регулатор и Комисията за защита на потребителите, ще контролират не само ЕРП-тата, но и всички свързани с тях фирми, декларира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в Свиленград вчера. Премиерът Бойко Борисов обеща да даде бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев на прокурор.

Социална вълна на недоволство, породена от количественото изражение на сметките и съмненията в отчетените в тях показатели, превзе страната тази седмица и бе водещ акцент за медиите и гражданите. Протестът срещу високите и неясни сметки придоби революционни размери. Хиляди хора в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и другаде демонстрираха своето възмущение. Викове: "Мафия", "Оставка" - и показно изгаряне на сметки белязаха навсякъде протестите.

В София министър Делян Добрев бе атакуван със снежни топки. В Пловдив бяха подпалени коли на енергото. Във Варна - окупирани кръстовища и се стигна до сблъсък с полицията.

Министър Добрев събра на спешна среща ръководствата на трите енергоразпределителни предприятия (ЕРП) - "ЧЕЗ България", EVN и "Енерго-Про". В опит да обясни високите сметки за декември енергийният министър изреди като причини: ниските температури, повечето почивни дни, по-дългия период на отчитане и т.н. ЕРП-тата пък призоваха гражданите да се оплакват, ако преценят, и да разсрочват сметките си.

В част от градовете вече текат подписки за свикване на референдум, свързан с енергийната политика на страната и работата на трите ЕРП-та. Прокуратурата, Сметната палата, Държавната финансова инспекция, Комисията за защита на потребителите - започнаха проверки на разходите, инвестициите, общите условия, ценовата политика и приватизационните договори на дружеството. Парламентарната комисия за корупцията по високите етажи на властта привика шефовете на ЕРП-тата, ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и прокуратурата. А "Атака" внесе в Народното събрание искане да бъдат отнети правата на ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН, макар че такава опция - да бъдат оставени безстопанствени електоразпределителните мрежи, на практика няма. Даже и църквата се активизира и възмути от високите сметки за ток и вчера варненският митрополит Кирил призова ЕРП-тата "да се вразумят".

Странно е, че трябваше половин България да пламне в митинги и протестни шествия, за да се събудят контролните органи. Лошото е, че едва ли ще има резултат. На фона на атаката срещу ЕРП-тата други виновници по веригата на цените за тока останаха в сянка. Реален факт е, че България е задължена да изкупува енергията от ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" в следващите 14 години на доста високи цени и ако се постави въпросът за прекратяване на дългосрочните договори с тези централи, те ще поискат неустойки за направените разходи и пропуснатите ползи.

Гласуването на промените в Изборния кодекс в НС основателно прикова вниманието на обществото и журналистическата гилдия. Депутатът от БСП Георги Божинов заяви, че ГЕРБ се страхуват от предизборни дебати и разчитат на финансовото си присъствие в този момент, на купеното с публични и европейски пари медийно време, на институционализацията на своето предимство.

Управляващите отхвърлиха предложението на Коалиция за България за безплатно участие на извънпарламентарните партии в диспутите по обществените медии. "С Изборния кодекс се облагодетелства управляващата партия", коментира заместник-председателят на Движението за права и свободи Четин Казак. "Ако българите са решили да не гласуват за ГЕРБ, няма как да бъдат накарани насила да сторят това", смята той.

Възникна скандал между ГЕРБ и ДПС в парламентарната зала по повод вземането на решението предизборната агитация да се води само на български език. Остри реплики си размениха Яне Янев, председател на РЗС, и лидерът на ДПС - Лютви Местан. Парламентът прие идеята на вота за евродепутати догодина да се създаде възможност за електронно гласуване.

Времето за вот в изборния ден се измества с един час - от 7.00 до 20.00 часа, ако има чакащи, те ще могат да гласуват до 21.00 часа.

През седмицата делегация на палестинската организация "Хамас", която е смятана за терористична от Европейския съюз и САЩ, бе на посещение в България. Министерството на външните работи уточни, че не знае за пристигането на тази делегация, че визитата е неофициална и от ведомството ще потърсят информация по случая от посолството на Палестина в София.

В петък сутринта служители на ДАНС са извели от хотелските им стаи депутатите от "Хамас" и са ги откарали на летището, за да напуснат страната. От агенцията разясниха, че това е било направено с мотива, че групата застрашава националната сигурност на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: прегред на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
0
 
! Отговори
милен преди 11 години
Омръзна ми!Имам 212 лева сметка от топлофикация, без да ползвам услугите и.Не смятам да платя сметката.Но какво се получава след това?Иидва изравнителната ми сметка и се разбира,че трябва да ми връщат пари.През това време са ми начислявали лихва върху несъществуваща сметка.Ще ми платят ли лихва, ако бях си платил сметката обаче.Защо не сме равнопоставени реално при взаимоотношенията си с монополистите въобще?
163
0
 
0
 
! Отговори
pen4o преди 11 години
Държавна корупция + енергийна проституция = Всенародна революция
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди години, преди да ни монтират топлоизмервателни уреди, и трите вертикални тръби на лирата в нашата баня бяха горещи. След като монтираха тези уреди, гореща е само средната тръба, на която се намира уредът, а другите две са ледени!Но уредът си работи и отчита, че лирата е много гореща!
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
марга, ако митинга беше ***, джандармите щяха да са на другия край на софия!
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да се възстанови пандиза в белене за бъдещите строители на аец!
159
0
 
10
 
! Отговори
марга преди 11 години
сега идвам от митинга пред президенството само млади хора аз бях най възрастнатакак можа мвр да изкара толкова жандармерия с кого щяха да се бият нали и те плащатток и парно по селата изнасилват бабичките и няма никаква полиция а в софиясе изсипа цялата жандармерия позор позор позорканал 3 снимаше непрекъснато други тв не видях роми също нямаше
158
6
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
Чуйте внимателно ! Страна която се кланя на православно-католическия "Звяр",или на останалите религии от "Вавилон",какво очаквате.Какво очаквате,когато страна и думата държава са две различни понятия.Какво очаквате в една страна,където се ширят сатанинските учения- те-религиите,там където в "държавата" няма култура,образование,енергетика,здравеоазване-държавни-КАКВО очаквате !
157
2
 
11
 
! Отговори
До САМО ГЕРБ! преди 11 години
До САМО ГЕРБ! Я ходи да си пиеш лекарствата и след това да изближеш някой *** на министър.Така може и да ти олекне.
156
3
 
15
 
! Отговори
ranik56 преди 11 години
Време е да се Национализират : ВИК , Топлофикация и Енергото . Държавата да вземе в свои ръце и Доставките на Природен Газ . Да се отстранят Престъпниците влезли във Власта .Всички Депутати от последните 23г. на Съд .Няма вече на Къде ...Няма Прошка за Престъпните 23г.
155
0
 
19
 
! Отговори
марко преди 11 години
Да се преразгледат договорите със ЕРП-тата,да се изчистят сметките за ток от;зелена енергия,когенерация,невъзстановяеми разходи,достъп високо и ниско напрежение и др. такива.И да се потърси отговорност на виновните да се стигне до това положение.
154
1
 
0
 
! Отговори
6op.bg преди 11 години
До Gaskoing Abe 6to ne izleze taia pu... nepodmita B.B
153
2
 
0
 
! Отговори
ШОП BG преди 11 години
До *** Да бе както се самонаказва
152
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има ли още герберасииии
151
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 000 са вече във Варна има счупени стъкла на енерго про
150
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До САМО ГЕРБ!E ot takiva poserkovci ima nujda BOIKO
149
12
 
19
 
! Отговори
Ole преди 11 години
До САМО ГЕРБ!Абе, ***, ти наясно ли си, че ББ е по-голям комунист и от Р.Овч.? В момента на власт е най-лявото правителство от времето на Ленин насам! Аман от смешници, които за 20 лева ще си сложат не вибратор, ами и луканков салам в ***!
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
?
147
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това правителство да си ходи не го искамееее
146
5
 
11
 
! Отговори
Бенковски преди 11 години
Революция бунт бунт народеее мой
145
6
 
15
 
! Отговори
Да ва е8а в лизачите преди 11 години
Супер лизачески медии, вкл и ДНЕС!В момента на Орлов мост започва революция и хиляди крещят "Оставка на правителството"!!!!Само Сашо Диков излъчва нещо... останалите мълчат като п7т2и