Няма парно - топломерът цъка

Преглед на печата за 17 февруари 2013 г.
Обновена: 17 фев 2013 10:05 | 17 фев 2013 10:03,
209
Няма парно - топломерът цъка
Снимка: Bulphoto

Водещата тема на "Труд" оповестява: "Чудо - няма парно, топломерът цъка". "Топлофикация - София" е надвзела незаконно 22 577 лв. на блок 348 в столичния квартал "Младост 3". Това показва независима експертиза, изготвена по желание на съкооператорите в сградата от инж. Макари Новев Радев, специалист на Федерацията на потребителите и вещо лице към Софийския градски съд, с която "Труд" разполага. Освен това замерването на абонатната станция установило, че дори и при спиране на топлоподаването тя продължава да отчита потребление. Независимата експертиза на инж. Радев категорично показва, че "Топлофикация" е начислила мощност, която е по-висока от физическите възможности на радиаторите и системата в блока.

На вътрешните си страници ежедневникът продължава темата със статията : "Държавата плаши енергото". В навечерието на националния ден на протести срещу високите цени на тока, насрочен за днес, държавата се закани да провежда систематични щателни проверки в енергоразпределителните дружества (ЕРП). Всяка година всички държавни органи, като Сметна палата, държавните финансови ревизори, енергийният регулатор и Комисията за защита на потребителите, ще контролират не само ЕРП-тата, но и всички свързани с тях фирми, декларира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в Свиленград вчера. Премиерът Бойко Борисов обеща да даде бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев на прокурор.

Социална вълна на недоволство, породена от количественото изражение на сметките и съмненията в отчетените в тях показатели, превзе страната тази седмица и бе водещ акцент за медиите и гражданите. Протестът срещу високите и неясни сметки придоби революционни размери. Хиляди хора в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и другаде демонстрираха своето възмущение. Викове: "Мафия", "Оставка" - и показно изгаряне на сметки белязаха навсякъде протестите.

В София министър Делян Добрев бе атакуван със снежни топки. В Пловдив бяха подпалени коли на енергото. Във Варна - окупирани кръстовища и се стигна до сблъсък с полицията.

Министър Добрев събра на спешна среща ръководствата на трите енергоразпределителни предприятия (ЕРП) - "ЧЕЗ България", EVN и "Енерго-Про". В опит да обясни високите сметки за декември енергийният министър изреди като причини: ниските температури, повечето почивни дни, по-дългия период на отчитане и т.н. ЕРП-тата пък призоваха гражданите да се оплакват, ако преценят, и да разсрочват сметките си.

В част от градовете вече текат подписки за свикване на референдум, свързан с енергийната политика на страната и работата на трите ЕРП-та. Прокуратурата, Сметната палата, Държавната финансова инспекция, Комисията за защита на потребителите - започнаха проверки на разходите, инвестициите, общите условия, ценовата политика и приватизационните договори на дружеството. Парламентарната комисия за корупцията по високите етажи на властта привика шефовете на ЕРП-тата, ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и прокуратурата. А "Атака" внесе в Народното събрание искане да бъдат отнети правата на ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН, макар че такава опция - да бъдат оставени безстопанствени електоразпределителните мрежи, на практика няма. Даже и църквата се активизира и възмути от високите сметки за ток и вчера варненският митрополит Кирил призова ЕРП-тата "да се вразумят".

Странно е, че трябваше половин България да пламне в митинги и протестни шествия, за да се събудят контролните органи. Лошото е, че едва ли ще има резултат. На фона на атаката срещу ЕРП-тата други виновници по веригата на цените за тока останаха в сянка. Реален факт е, че България е задължена да изкупува енергията от ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" в следващите 14 години на доста високи цени и ако се постави въпросът за прекратяване на дългосрочните договори с тези централи, те ще поискат неустойки за направените разходи и пропуснатите ползи.

Гласуването на промените в Изборния кодекс в НС основателно прикова вниманието на обществото и журналистическата гилдия. Депутатът от БСП Георги Божинов заяви, че ГЕРБ се страхуват от предизборни дебати и разчитат на финансовото си присъствие в този момент, на купеното с публични и европейски пари медийно време, на институционализацията на своето предимство.

Управляващите отхвърлиха предложението на Коалиция за България за безплатно участие на извънпарламентарните партии в диспутите по обществените медии. "С Изборния кодекс се облагодетелства управляващата партия", коментира заместник-председателят на Движението за права и свободи Четин Казак. "Ако българите са решили да не гласуват за ГЕРБ, няма как да бъдат накарани насила да сторят това", смята той.

Възникна скандал между ГЕРБ и ДПС в парламентарната зала по повод вземането на решението предизборната агитация да се води само на български език. Остри реплики си размениха Яне Янев, председател на РЗС, и лидерът на ДПС - Лютви Местан. Парламентът прие идеята на вота за евродепутати догодина да се създаде възможност за електронно гласуване.

Времето за вот в изборния ден се измества с един час - от 7.00 до 20.00 часа, ако има чакащи, те ще могат да гласуват до 21.00 часа.

През седмицата делегация на палестинската организация "Хамас", която е смятана за терористична от Европейския съюз и САЩ, бе на посещение в България. Министерството на външните работи уточни, че не знае за пристигането на тази делегация, че визитата е неофициална и от ведомството ще потърсят информация по случая от посолството на Палестина в София.

В петък сутринта служители на ДАНС са извели от хотелските им стаи депутатите от "Хамас" и са ги откарали на летището, за да напуснат страната. От агенцията разясниха, че това е било направено с мотива, че групата застрашава националната сигурност на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: прегред на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
20
 
12
 
! Отговори
САМО ГЕРБ! преди 11 години
ЗА ЧЕРВЕНИ *** И РУСКИ ХЕРСОНСКИ ПЕАЛИ----НЕ ГЛАСУВАМЕ!Всичко е една мащабна червена провокация !ПЪРВО ---ЗАГУБЕНИЯ ОТ БКП/БСП РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ ....СЕГА НАДУВАНЕТО НА СМЕТКИТЕ ЗА ТОК!Целта е.... да се постави БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА КОЛЕНЕ !НИ-КО-ГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩЕ СРИНЕМ "ЧЕРВЕНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОНОПОЛИ"-----НО , БКП/бсп , НЯМА ДА Е НА ВЛАСТ!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ!!!/ ***-20 --е основателя на "червените монополи"!/ТОВА Е ТЕХНИЯ НАЧИН НА УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!
143
2
 
25
 
! Отговори
Герберастче преди 11 години
Бате Бойко ми даде геврече.-Яж!-Бате Бойко ми рече.Бате Бойко ми даде сандалки-да тичат обути краченцата малки!Бате Бойко ни строи магистрали,и за да сме здрави-лично ТОЙ строи ни зали!Ние много го обичаме,и наш герой ще го наричаме!Вечна слава на Великия Вожд,Слънцето на нацията, Любимия Ръководител, Генерал Доктор Инженер БОЙКО БОРИСОВ!
142
0
 
2
 
! Отговори
170 преди 11 години
По искане на регулатора Националната електрическа компания (НЕК), която изкупува енергията от двете централи, ще започне предоговаряне на условията по договорите, посочи той.Това става възможно с последните промени в закона за енергетиката. За тази "вратичка" в закона наскоро спомена и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев по време на парламентарен контрол. "Вече има законова възможност по преценка на ДКЕВР да се поиска промяна на цените на енергията в дългосрочните договори", беше коментирал Добрев. Според формулировката в закона ДКЕВР има право да поиска изменение и допъл
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Реален факт е, че България е задължена да изкупува енергията от ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" в следващите 14 години на доста високи цени и ако се постави въпросът за прекратяване на дългосрочните договори с тези централи, те ще поискат неустойки за направените разходи и пропуснатите ползи.'' КАПИТАЛ 12.10.2012Цените по дългосрочните договори за изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур глобул Марица-изток 3" и ТЕЦ "АЕS Гълъбово" могат да бъдат намалени поне с 15-20%. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев в интервю за "К
140
5
 
1
 
! Отговори
за 167... преди 11 години
....оди скачай ,бе ха,ха,хаааааааааааааа.......лапнишаран!
139
0
 
3
 
! Отговори
до 165 преди 11 години
Нали казваш че 237 лева са сегашни 3500 кинта. К'во се правиш на ***? Тогава с 237 лева можеш ли да вземеш запазена западна кола, каквато сега за 3500 можеш да си купиш?
138
0
 
0
 
! Отговори
до 161 преди 11 години
Плаща си разбира се селския бек ( 156-ти имам предвид) ама се прави на интересен.Така че не му се връзвай пълно е с такива форумни мишоци.
137
2
 
5
 
! Отговори
агент Буда преди 11 години
Електорате-бегом марш и теглете кредити, за да си платите! Ако не ви дадат кредит, от мен да мине-ще ви вземем парите на разсрочено плащане с лихва! И да не забравите да гласувате пак за мене-бъдете БУДАли!Хайде чао, че отивам да резна една лентичка!
136
0
 
5
 
! Отговори
До 159 : До 151 преди 11 години
***. Сложи в кюпа здравеопазване, образование, пенсионна система, градски транспорт, данъци, осигуровки и т.н.Това за колата що за върховна глупост е?
135
0
 
3
 
! Отговори
до 162 преди 11 години
Викаш на теб всичко ти е наред? Кефиш се на монопола на ГРОБ и по никакъв начин не те засяга, щото ти живееш в Костинброд. Това място не беше ли провинция в Норвегия?
134
4
 
1
 
! Отговори
за 161... преди 11 години
...гледам ти акъла , ....и ти кроим шапка ***!ВСЕКИ СИ ПЛАЩА ЗА ГЯВОЛЪКА И СУЕТАТА НА ТОЯ СВЯТ!Ще си платиш и ти ....НЕМА ЛАБАВО!"МОНОПОЛА НА ПАРТИЯТА" ...УМИРА ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ.....!ТОЙ НА ТОВА СЕ КРЕПИ ,БЕ ....НА ТАКИВА БАЛЪЦИ ,КАТО ТЕБЕ..ХА,ХА,ХАААААААА...
133
0
 
4
 
! Отговори
до 156 преди 11 години
Селски шибек, а какво майка си дириш в тази тема ,като не те интересува Топлофикация? Или май и ти си плащаш на Топлофикация като поп, ама тук го играеш лъжлив ***.
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия от Топлофикация отдавна съм си ги сложил на оная работа.Вече не знам кое по ред писмо ми пращат че им дължа пари за топла вода (парно нямаме във целият вход) И ми е много интересно как ще си вземат парите при положение че човекът който се води абонат не живее в България и на практика няма доходи върху които да направят запор.Така че начинът е аз да реша да им дам пари,а аз такива намерения нямам така че Честито.
131
2
 
1
 
! Отговори
до 151 преди 11 години
През 1989-та средната заплата беше 274,33 лева, което отговаря на около 3500 лева сега.Муахаахаххахаахахахааа...... Викаш 89-та година можеш да си купиш с 274 лева една стойностна кола от запад? ПО-голям *** не бях виждал от теб.
130
0
 
6
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Защо ДОН ' Буда ' излезе в публичното пространство на 03.02.2013 г. в 01.00 ч., а не на 01.02.2013 г. в 03.00 ч., например ?Спомням си , че преди време Б.Б. беше гост на Д. Найденова в ' Опасно близо ' и тогава бързаше да си тръгне, защото имало мач от Шампионска лига ...Учудвам се, че от известно време той не ходи по футболните стадиони !?А ' премиершата ' има ли нещо общо с ЕРП - тата ?
129
2
 
9
 
! Отговори
морски преди 11 години
Бате Бойко взема комисионни от грабежите на Топлофикация.
128
3
 
1
 
! Отговори
за 149.. преди 11 години
ПЛАЩАЙ ,БЕ....НАЛИ СИ УМЕН!Аз съм "***"---затова не плащам ,като тебе ...и не ми пука за Топлофикация и разни червени пеали!ХОДИ СКАЧАЙ И СЕ ПРАВИ НА ГЕРОЙ ,***!!!!ПАК ЩЕ СИ ПЛАТИШ---АМА ПО КЪСНО....ХА,ХА,ХААААААААААААА...!
127
0
 
0
 
! Отговори
до 151 преди 11 години
Брех майка му стара, ти си бил уникален ! В Германия ли живееш, че не разбрах?Спри тревата пич! И 5000 са ти малко на теб с тия наркотици дето използваш.
126
0
 
3
 
! Отговори
Manuelle преди 11 години
Има хора, които живеят под наем или при роднини и "Не плащайте" не е начин. Нали утре ще дойде хазяйката и на теб ще ти стъжни живота, не на Топлофикация. Трябва да започне да се отчита реално изразходената топлина. А не както е в момента - някакви формули за изчисление, които дори и Айнщайн не е сънувал. Топлил си се толкова - плащаш толкова, точка.
125
2
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Бате Бойко ще накаже лошите монополисти!