Срещу какво протестираме?

Популизмът подменя темата на протеста и удобно прикрива проблемите
Обновена: 18 фев 2013 14:53 | 18 фев 2013 10:42,
294
Срещу какво протестираме?
Снимка: БТА

От месец насам България е залята от протести. Седмица след седмица те набират сила и все повече привърженици. Паралелно с това обаче сякаш се губи общото сечение между протестиращите, а с умели политически ходове не една и две партии се опитват да се реанимират и да извлекат своята полза.

Спусъкът на протестите се оказаха януарските сметки за ток. Те отключиха недоволството – първоначално на получилите по-високи сметки, а после – и на всички, които смятат, че имат причина да протестират. Постепенно протестите получиха общ знаменател и надслов: „Не на монополите”, но за броени дни се превърнаха в протест срещу управляващите.

В този момент спрях да припознавам каузата – намеси се политиката, при това по най-груб и недостоен начин. Това вече не е моят протест, защото протестиращите не дават решение, а искат грубо възмездие. Появиха се дори призиви за национализация – идея, която звучи колкото нелепо, толкова и стряскащо.

Шахматната дъска и токът

Политическите хватки около протестите доведоха до престрелки и прехвърляне на горещия картоф – кой е пуснал електроразпределителните дружества на пазара, кой им е дал монополната позиция и кой им налива печалби. Всичко това на фона на призиви за прекратяване на лицензионните договори и прогонването на трите компании от страната.

Сагата с енергетиката обаче няма да се разреши така.

В подобна ситуация полезните ходове са малко и те със сигурност не са свързани с прибързани действия и гръмки заплахи за отнемане на лицензи. Особено когато говорим за публични компании, каквито и трите ЕРП-та са, реториката трябва да е по-умерена, защото на карта се залага както стабилността на капиталовия пазар, така и авторитета на регулаторите, отговорни за контрола върху информацията, която се разпространява за дружествата на борсата.

Умелото отиграване на ситуацията – такова, което ще е от полза на обществото, а не на търсещите реабилитация политици, е разсекретяване на договорите с чуждестранните компании, които опрерират на пазара на енергия у нас. Обнадеждаващото е, че пътища за това вече се търсят.

Другият път е законова промяна и разваляне на възможността за монопол на пазара чрез допускането и на други разпределители на пазара. Ако хапката е толкова апетитна, със сигурност ще се появят заинтересовани играчи. Справка – развитието на пазара на мобилни услуги.

Повече пазар

В момента разпределението на електроенергия е строго контролирана от държавата сфера – от цената за достъп, през цената за пренос, до крайната цена – всичко това се контролира от държавни органи. В такава ситуация да се каже, че злият дявол са ЕРП-тата, е меко казано нахално.

Всъщност, ако се абстрахираме от напрежението около протестите, трите ЕРП-та правят всичко по силите си през последните седмици, за да обяснят цените, политиката си и проблема с високите сметки. Нещо, което не бихме видели от нито едно държавно предприятие.

Това е пряк ефект на повечето пазар – трите компании са заинтересовани от оставането си на пазара. Ако сред тях бъдат допуснати и нови дружества, то ще говорим за конкуренция. Реална – с което цените ще паднат. Поне частта, която контролират ЕРП-тата.

Ами национализация?

Национализацията е възможно най-неподходящият път за излизане от ситуацията, защото между държавен и частен монопол разликата не е голяма – за крайния потребител вероятно и никаква. Що се отнася до сметките, най-болезненият пример за това е софийската топлофикация. Между другото, сметките за парно също са изключително съмнителни, но от години ситуацията не се е променила дори минимално.

Връщането на ЕРП-тата в ръцете на държавата със сигурност ще вкара повече напрежение, защото администрацията досега не е доказала, че е способна да се справя ефективно с управлението на който и да е мащабен проект.

Интересна е и схемата, която от ЧЕЗ разпространиха за разпределението на средствата, които постъпват в разпределителните дружества. Тя показва всичко друго, но не и това, че държавата в случая е защитник на интереса на хората.

Игра на политика

Всичко, което се случва в момента, е игра на политика. Безспорно има много хора, които протестират срещу високите сметки. Те обаче трябва да насочат енергията си срещу политиците, а не срещу разпределителите. Причината – последните са частни компании, опериращи в условия, зададени им именно от политиците.

Политиката обаче подменя протеста. Популизмът и политиканстването се хванаха за ръка с обещанието за национализация. Темата се сменя към бедността, кризата, ниските майчински. Дават се щедри обещания, без обаче да се отговори на конкретния проблем – ще се либерализира ли пазарът и ще стане ли по-ефективна държавата.

Затова този протест вече не е моят. Моята кауза не са изборите, а конкретните действия за подкрепа на пазара и изтегляне на държавата към основните ѝ проблеми – реформа на вътрешното министерство, реформа на здравеопазването, реформа на образованието. И продължавам да чакам реални платформи за промяна именно там. Но все така си чакам.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: протестиЕРП-та
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
2
 
! Отговори
коцето преди 11 години
те ЧЕЗ мез и компания да не лъжат от вчера.От както са се пръкнали ни грабят. Държавата досега ги подкрепяше. Как? ами не ги контролира. Ами когато се стигне до съд корумпираните съдии винаги вземат страната на богатите. Т.е на който си плати подкупа. Затова протестите не са срещу ЕРП а срещу системата.срещу коруцията в съда и прокуратурата. Срещу импотентните правителства И Бойко се издъни. Лоша шега му изиграха тези ЕРП-та никой не може да спре народа..
200
3
 
2
 
! Отговори
СДС: Костов е БСП преди 11 години
СДС ще прати в затвора следните ***:Иван Костов, къдър на Луканов, крадец, собственик на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, негов % има и Милко Ковачев от НДСВ, следван от Румен Овчаров, който пък доставя оборудване за ТЕЦ 1 и ТЕЦ3. Варовикът идва от Каолин, където Трайчо Трайков *** пари и облаги.Кой остава, само СДС и Атака имат силата да извдят страната от блатото, двета партии вече заявиха: Затвор за Костов, Ковачев, Рум.ОВЧ, Трайков и Миро Найденов...
199
0
 
4
 
! Отговори
da преди 11 години
Нямаме работа, затова протестираме.Ако имаме работа щяхме да работим
198
3
 
3
 
! Отговори
емо преди 11 години
комунизъм, фашизъм демокрация все едно манипулация.богаташите богати народа беден.болеста се лекува като изтръгнеш корена ;коренът се нарича империализъм ,сащ и останалите световни крадци.такива като герб и компания са им слуги
197
0
 
0
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Ще се информираме ако дадеш сламка, ние да не сме телепати!
196
0
 
0
 
! Отговори
metodi stoyanov преди 11 години
kraino vreme e malko pone da podviknem ne 4e o4akvam 4udo no pone da se razbere 4e jivurkame
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Be kakva igra na politika, na horata im pisna da sa gladni
194
3
 
4
 
! Отговори
Че преди 11 години
Протестираме срещу 23 те години див капитализъм.При социализма има диктатура на пролетариата а при демокрацията диктатура на икономическия (капиталисти) елит.
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ABE HORATA ISKAT POVECHE PARI PO VISOK STANDART NA ZIVOT
192
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разликата не е никак голяма - само в някакви си 5 пъти :))
191
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ контролира ЧЕЗ ( Шеф на надзорния съвет е мутрата Димитър Стефанов - каратиста , Е ОН избяга от рекета и се продаде на ***, ЕВН е подставена фирма на БУДА има подставени лица в капитала на австрийското дружество, Всяка платена от нас смека за тока носи пари на милиардера Борисов . Богаташите И. Павлов , кюлев , Костов, Черепа, Софиянски са като бедни роднини, ако ги сравнявате с Буда , Мутрата е плечкосал всички нас и ни смуче кръвта ежедневно.
190
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой поръчков либераст написа тази глупост?
189
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Срещу правителството протестираме, срещу безкрайна наглост на тиквите.
188
1
 
0
 
! Отговори
metodi stoyanov преди 11 години
tova beshe otnosno statiya na jasmina jelyazkova razrabotka na zavod za *** ili pak za otpadaci
187
0
 
0
 
! Отговори
metodi stoyanov преди 11 години
dragi djim blagodarya ti za barzata reakciya i tvoyat oygovor .vsi4ki vaprosi koito postavyash ne sa na dneven red obshtinata dnes 07 .08.predstavete si koya godina misli da vleze s policiya i ...............ekoprotestite svarzani . v momenta ne sashtestvuva drug tvor4eski podhod v bulgaria osven podkup .za momenta tova sa samo izvadki
186
0
 
1
 
! Отговори
Годо преди 11 години
"И продължавам да чакам реални платформи за промяна именно там. Но все така си чакам."
185
3
 
8
 
! Отговори
HCC преди 11 години
Анализ - автор жена (защо, защото един мъж когато иска нещо дори на протест, е готов да се бие, а мисленето на жена е да се пише "чака" или "изисква" от някой нещо).Та отговора е следния. Хората излезнаха, защото за разлика от автора на статията, няма вече да чакат, а сами ще казват на правителството какво да прави, щом то само не се сеща!Извод: авторка на 27 г, ахаха в майчинство, препечелваща някой лев, с по няколко реда глупости!
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Srteshtu bezumno niskite dohodi v sravnenie s cqla Evropa, kade e Evropa, kak go dopuskat? Samo ni se podigravat?
183
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
протестираме и срещу журналистическата мафия и поръчковите статии
182
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
zabalejete ot kakto e boiko bulgariq vinagi pada hora otiwa ni rodinata zamislete se kolko bulgarski grajdani zaminavat na vun towa ne e li e krivoprolitie da idem kato beli robi da im bachkame trqbva da sa deistva veche kakvo ni ostana ni kajete osven rodinata ni