България излиза на протест

Страната ни ще бъде подкрепена и от българите в чужбина
Обновена: 24 фев 2013 09:20 | 24 фев 2013 09:20,
691
България излиза на протест
Снимка: БТА

България отново се вдига на протест срещу монополите. В София протестът ще тръгне в два лъча. Единият ще тръгне в 11.00 часа от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а другият – от Орлов мост. Двата лъча ще се съберат заедно пред парламента.

Очаква се в днешния мирен протест в София да се включат много хора, в това число и от близките области. На граждански форум в София в събота протестиращи поискаха незабавна среща с президента Росен Плевнелиев без участието на партии. В петък Плевнелиев каза, че е поканен да присъства на митинга и ще уважи протестиращите в столицата.

Още по темата
 Срещата при президента трябва да бъде при ясно формулирани цели и задачи и в нея да не участват представители на политически партии, а само представители на гражданските комитети. Сред исканията на протестиращите са още разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, мораториум върху декемврийските сметки, докато тече разследването, разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателната отговорност на управлявалите го до този момент, да се осигури 50 % гражданско участие в този тип структури, да се премахне ДДС върху електроенергията, незабавно въвеждане на електронното правителство, отпадане на имунитета на народните представители за действие или бездействие, право на отзоваване на депутатите.

Организационните комитети на протестиращите от 25 града от страната излязоха с единни искания по време на общонационална среща в Сливен. Днес исканията ще бъдат прочетени пред протестиращите и ще бъдат съгласувани. След това ще бъдат входирани при президента. Сред исканията са продължаване на работата на сега действащия парламент, създаване на програмен кабинет, създаване на обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота 50%, създаване на договор между обществения съвет и програмния кабинет за изпълняване на исканията на гражданите, промяна на изборния закон, преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система, възможност за отзоваване на депутати и граждански квоти във всички държавни регулаторни органи и други. Протести са предвидени в редица градове на страната.

Във връзка с мащабните протести в цялата страна от седмици насам, и предстоящия днес протест, в десетки градове в страната, българите в чужбина също организират демонстрации под надслов „Да подкрепим хората в родината!”, предаде "Фокус". Мирни демонстрации са организирани във Виена, Мюнхен, Дъблин, Лондон, Дюселдорф, Франкфурт, Атина, Берлин и Мадрид. Те ще се проведат пред посолствата на Република България в съответните градове. Мирни демонстрации са организирани и в Рим, Барселона, Валенсия, Париж, Копенхаген и Тел Авив.

Столична дирекция на вътрешните работи призовава гражданите да се разграничават от прояви на агресия, както и да се дистанцират от провокации, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ако някой стане свидетели на ескалиране на напрежение или на различни нередности, може веднага да подава сигнали към полицейските служители или на тел. 112 – така ще бъде навременно предотвратено разрастването на нежелани за всички прояви, призовават от МВР.

 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още по темата: монополипротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
525
0
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
'как някои направиха много пари и ние знаем как'Там е работата, че не знаем, а явно и не си правим труда да разберем.Кражбите на комунистите са много по-сложна конструкция, отколкото изглеждат. Има мутри, има психотроника, има национал-комунтистичеста пропаганда.Другаря Ж.В. напр., който през 1996 г. уж спасяваше Соца, на практика организира прикритие на комунистите и на руската мафия да разграбят страната до кота нула. После спретнаха национал-комунистическа пропаганда срещу Костов и готово.
524
0
 
2
 
! Отговори
Попов преди 11 години
Братя не плащайте,вашите пари се крадат!
523
0
 
2
 
! Отговори
НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА преди 11 години
Тези протести скоро няма да свършат господа, даже си мисля,че и Европа ни чу...Този скотски, мизерен живот който водят 80% от Българския народ... Тези подаяния, тази безработица, това престъпно безхаберие на правителство в оставка на Борисов и всички преди него... Тази подигравка с младите хора в България , като самия Премиер ги съветваше да станат "ОВЧАРИ" и да отглеждат КАРТОФИ, като гледат своите близки как измират поради липса на медицинска помощ по селата и малките населени места... Това е само малка част от "ПРЕКРАСНИЯ" живот , който ни осигури Герб в последните 4 години... Затова Народ
522
0
 
1
 
! Отговори
един от нас преди 11 години
трябва да си променим чипа казваше един човек но ние май не го разбрахмепроблема е дали ще се намери някой който няма да продаде народа за няколко милионанека да се надяваме че ще намерим но какво ако ни предаде мисля че трябва да му бъде потърсена сметка
521
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да пази България хора ни българите сме много прозорлив народ но нали знаете че кйто много знае много пати проблема е че ни крадат 23 год и нагло ни залъгват че няма нищо, просто системата го позволява или с други думи ние го позволяваме всеки е свидетел как в родния му град някой хора направиха много пари и ние знаем как но си траем дори искаме да сме като тях много от нас са давали подкупи или биха участвали в няква далавера, проблема е че няма ценности важно е да си в бизнеса
520
0
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Много сте ми интересни как искате невъзможни неща не че аз съм доволен от положението на БГ но някои желания на протестиращите са АБСУРД!!! Няма за кво да се сменя конституцията! Няма как да се национализират ЕРП-тата! Трябва институциите зависсими от държавата и служителите в тези институции да работят за НАРОДА И ДЪРЖАВАТА не за политици,партии,авери и така нататък и аз като отида да не ми говори неадекватно някой служител...Ами да уважават сънародниците си и да ги обслужват!
519
0
 
3
 
! Отговори
atakist преди 11 години
hubavo dupe na snimkata!
518
1
 
5
 
! Отговори
разярения бик преди 11 години
Българите от чужбина подкрепяме протестите,изметете всички корумпирани политици и чиновници от последите 23г.,без да се съобразявате от коя политическа партия са,а ние ще се справим с 10% техни протежета при нас, които източват финансовите ресурси на БЯЛГАРИЯ.
517
3
 
4
 
! Отговори
Варненец преди 11 години
До кога ще гледаме Местан - Козел по националните телевизии????БТВ, Росене, как може да го оставите този тУРЧИН да говори глупостиКакво ще решава този бонак???Той е .... осъдения на смърт заедно с Ахмед, заедно с почти всички спящи крадци от Парламента
516
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поставете националния флаг по балкони,тераси или на други подходящи места!
515
0
 
6
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Хората като се вдигнаха за надписаните сметки, чак тогава медиите и политиците признаха, че има монополи и надписване на сметки, а сега вече говорятн че можело да има намаляна на цената му :). Същото е и със заплатите казват ни, че не можело или не заслужаваме дори половината от веропейските заплати по медиите разни социолози, а е отново една голяма лъжа .А може да сме поне втора ръка хора :) а не като в момента 8-*** 10-та ръка
514
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравейте! Ние сме група студенти, които провеждат пазарно проучване относно хранителните добавки като протеинови шейкове, енергийни напитки, мултивитамини и т.н. Ще бъдем благодарни, ако отделите 3 минути от времето си, за да попълните нашата анкета: survey-xact.dk/LinkCollector?key=RPXPARGE129NБлагодарим Ви за съдействието!
513
7
 
9
 
! Отговори
дедо преди 11 години
ВНИМАВАЙТЕ РУСНАЦИТЕ ИДВАТ.ЧЕТЕТЕ РУСКА ПРЕСА-КАК НИСЕ ПОДИГРАВАТ.
512
2
 
9
 
! Отговори
Газ пикаят преди 11 години
Абе, ГЕРБ и БСП са едно, бе. Стига сте писали *** коментари.
511
0
 
6
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Иначе като гледаме новини и медиите трябва винаги да имаме 2-3 на ум, щеше да е голяма идилия ако говореха само истината, по скоро е да покажат част от истината или да я изкривят или показват една и съща гледна точка от различни ъгли :) .Ако сте забелязали взимат интервю предимно на пяници :) или поне те искат да кажат нещо
510
2
 
1
 
! Отговори
хрумване преди 11 години
Конституция на Република България:Член 12 , алинея 2 :Сдруженията на гражданите,включителни синдикатите, не могат да поставят политически цели и да извършват политическа дейност , присъща само на политическите партии. Или нямате абсолютно право да поставяте условия , кои политически сили и партии , могат или не , да участвуват в избори ,Правителства и прочее.По този път едно гражданско сдружение, синдикална организация и др може да въведе абсолютна диктату
509
0
 
3
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
А протестите трябва да са главно за доходите, хората ако имат близки до европейските заплати мисля, че ще си плащат и надписаните сметки, дори и бакишиш ще им оставят :))) и това да се направи до няколко месеца а не след 4 години, от 24 години чакаме все по 4 години да стане по нормално .Това че по медиите казват, че не можем или не заслужаваме по добри заплати не значи, че е истина :) все пак нали чорбаджиите им пишат новините :)
508
0
 
6
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Първо най добре е да се оправи държавата, да се вдигне от 23 годишната кал, ушким сме в така бленувания ЕС а ни дискриминират и заплатите са ни като на 8-*** 10-та ръка хора, поне на половина от европейските да сме така ще сме поне втора ръка хора :), нали ЕС е една държава, логично е заплатите да са близки .А на досегашните партии политиката им е една и съща да съсипят бавно страната тоест БСП,СДС,ДПС,ГЕРБ,ДСБ,НДСВ,Кунева и РЗС е една партия. Ако не го разбираме сега,ще го разберем след време :)
507
0
 
18
 
! Отговори
Дебора преди 11 години
Казах и пака ще се опитам да обясня :Не смятайте и не сравнявайте в цифри а в проценти ! В нормална демократична страна сметката за ток за месец не надвишава 6% от средната месечна заплата за едно семейство с 2-3 деца през зимен период. Може да го проверите! Аз си направих труда. Потрудете се и виеВ България средния гражданин плаща 60% от средната заплата. Заплати ли ще се вдигат ток ли ще се свалчя баланса максимум 6% от средната заплата трябва да се постигне,Останалото е престъпление
506
1
 
11
 
! Отговори
марго преди 11 години
крайно времее е всички нагли същества, де живеят на гърба на народа и водят приятелките си във виетнам и другаде да се махат! да се махат! ние едвам оцеляваме с 40% увеличени цени на тока, които биват и надписани след това за по-яко!