Всички ни излъгаха - няма за кого да гласуваме!

Ромите в България - предадени и от родните политици, и от Европа
28 фев 2013 20:53,
287
Всички ни излъгаха - няма за кого да гласуваме!
Снимка: архив, Reuters

В софийския квартал "Христо Ботев" е валяло. Дупките по улицата за запълнени с прясна вода. Иван бута своята количка към контейнер с боклук.

По-рано, преди кризата, той е живял и работил 8 години в чужбина - в Испания, първо като пастир, след това като строителен работник. Говори добре испански и показва с гордост разрешението си за работа. Но при избухването на кризата през 2008 година той веднага загубил работата си, пише в материал за България репортерът на германския вестник „Ди Велт“ - Ник Торпе.

В продължение на две години получавал обезщетение за безработица в размер на 420 евро на месец. След това се прибрал в България. Жена му и двете му деца остават в Испания. Съпругата работи като прислужница. Преди кризата те си взели жилище на кредит, което сега трябва да бъде изплатено. Иван печели 10 евро на ден, когато, разбира се, денят е добър. Повече от 150 евро не успява да събере за месец.

„Нашите момичета отиват към Германия“

„Много отпътуват за Германия. Предимно младите момичета. Те не са подмамени с обещания, те знаят за какво отиват. Та какво друго да направят? Тук няма нищо“, казва Иван.

И той иска колкото се може по-бързо да замине отново за чужбина – по възможност в Испания. Там може да припечели нещо и дори да спести. А тук, в България, печели от ден за ден и всеки ден е борба за оцеляване.

Междувременно една каруца минава покрай нас. Мъжът на нея се казва Ники е на 32 години. Също идва до контейнера, за да събира боклук. Въпреки трудния живот той обаче не иска да отива в чужбина: „Там трябва да просим, а аз не искам да съм просяк“, казва той уверено.

„Положението е истинска катастрофа“

В местния магазин търговецът има дебела тетрадка с имената на клиентите. Почти всички купуват на вересия. Срещу всяко име има записана дължима сума – варира от 4 до 18 лева.

„Катастрофа пълна. Всичките правителства ни излъгаха“, казва той. Сега и масовите протести срещу бедността и цените на тока свалиха сегашното управление. Търговецът няма да гласува. „Няма на кого да дам гласа си!“, категоричен е той.

Един милион в бедност

Междувременно Кремена Александрова тъпче в калта, идвайки към магазина. В ръката си тя държи три лева – това са парите й за деня. 58-годишната жена купува един хляб. Днес тя е изпратила внучката си на училище без закуска. Дъщерята на Кремена е починала на 25-годишна възраст от левкемия. Домът на Кремена е малък – две малки стаи, но подредени, един малък телевизор, едно плюшено мече и една кукла на дивана.

Българските роми са около един милион, казва Радостин Манов, шеф на ромската организация „Различни и равни“. 1 милион души, които живеят като Кремена, Иван и Ники. Това е живот в мизерия, на ръба на обществото. По негови думи около 100 хиляди вече са заминали за чужбина. Именно заради мизерията. Но Германия е на трета позиция по привлекателност.

„Франция и Испания са по-популярни страни за ромите – там хората са по-топли и времето е по-хубаво. В Германия отиват по-скоро роми от турски прозиход“, казва още Манов.

Всички ни излъгаха - няма за кого да гласуваме!
Снимка: архив, Impact Press Group

Истерични реакции в Западна Европа

Реакциите в Германия, Англия и Франция относно инвазията на българските роми Манов определя като „истерични“. Български роми се чувстват „предадени“ от Европа. Те са като всички останали българи, които заминават за чужбина.

„Искаме да работим здраво и да си осигурим един по-добър живот. Вярваме в европйеската идея, идеята за отворени граници. Но когато чуя германски политици да казват: Ние не ви искаме! - това ми напомня на комунизма, когато пък никой не можеше да пътува“, обяснява директорът на организацията.

„Предадени сме и от Европа, и от нашите политици. Преди да станем страна-членка на ЕС, всички западни правителства настояваха България да се държи малко по-човешки с ромите в страната. Но след влизането ни в Съюза и свързаната с това миграция на роми, Саркози се държа с ромите като „мръсни цигани“ и по този начин легитимира негативното отношение на българските политици и медии към тях. Защото когато учителят казва подобни неща, нормално е и учениците да вземат примера му“, казва Румян Русинов, директор на Центъра за публични контакти и застъпничество.

Ромите искат да работят

Според Русинов ромите в чужбина искат да работят здраво, а не да получват социални помощи. Но тези, които наистина работят, остават невидими.

„Защото никой не вижда в тях стереотипа. А този стереотип е създаден от медиите, които отразяват само негативната страна на етническата група“, смята той.

А как изглежда една успешна интеграция на ромите в България може да се види в град Лом в Северозападна България. 35 хиляди души живеят там, като половината от тях са роми. 48% от ромските ученици пък не само завършват училище, ами и посещават университет.

И въпреки песимистичните изгледи за бъдещето в ромския квартал "Христо Ботев" има хора, които не са загубили надежда. Работят като повечето българи. Нина Николова е готвачка във военна болница. За това получава 600 лева брутна заплата. „Това са добри пари, мога да храня семейството си“, казва Нина. Тя самата е живяла 6 години в Кипър, но се върнала. И не заради кризата, а поради семейни причини.

„Не сме крадци, не сме убийци. Искаме работа, а не социални помощи. Край на омразата по медиите и по-добро бъдеще за нашите деца!“, казва Христо Христов, който инициира блокирането на коловозите в квартал "Факултета" по време на протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: Българияциганироми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Убитият Велин Карамфилов-Жабата и още един младеж, който е прострелян и в двата крака, са били с още двама съучастници. Четиримата нахлули в хладилното депо на гара "Подуяне", възнамерявайки да крадат стари релси за скрап." Ето още един "Българин" който БРАЛ МЕТАЛ!
238
0
 
3
 
! Отговори
Принц Иршу преди 11 години
Супер! махайте се в Германия всички! :)
237
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, преди 11 години
Я как се успокои тук,"бау мангауите" май вярно хванаха на запад.Това да се чува.
236
0
 
2
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 11 години
Спести ми словоизлиянията си и марш с катуна на запад.Без значение malko или много си akal ,или направо си се насрал!Твой не ами.
235
1
 
1
 
! Отговори
Bakir преди 11 години
do 253: mon ami! malko akal, ama navreme! kakavto ezik ti doide ...
234
1
 
0
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 11 години
ДА НЕ БИ МАГАЛИТЕ ДА СА ПРОПИСАЛИ НА ЛАТИНЕЦА?
233
0
 
1
 
! Отговори
Asencho преди 11 години
bradcheeeed, u nedelya shi ima panair - bg nationalnite geroi che pevat "Panairi", "Vetrove", "Ne vsichko e pari, priyatelu" protiv monopola na bg mafiotski partii. posle kuchek na volya "kamanite padat"
232
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, преди 11 години
ПЪРВО СМЕ ЕДИН,ВТОРО *** ЛИ Е НЕ МИ ГО ХВАЛИ,БИЛО ТО И ЛИЦЕ С ФАМИЛИЯТА ЧИРКОВ!
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Петрич започнало решаване на проблема с незаконните *** коптори и с добрите "трудови"хорица наричащи се кой знае защо роми. Кмета на Петрич - ПРЕМИЕР
230
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 244: Зад всики "БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН" може да откриеш СЕЛЯНИН, ***, турчин и т.н....,но това не критерий за ДОБЪР или ЛОШ !
229
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кастрация
228
1
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, преди 11 години
Същата всякаква работа,могат спокойно за много повече в пъти да вършат по селата и в Англия.И там могат да си бъдат скромни и работливи.
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трогателно ...
226
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В подкрепа на ромите мога да кажа, че когато някой от тях се разболее, цялата рода се молят за него и чакат по цели дни под прозорците на болницата и така докато не оздравее. По селата в Шуменско те са скромни и работливи, вършат всякаква работа
225
3
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, преди 11 години
Достойни са поданици на:АРБАЙТСДОРФ,СУБИБОР,ТРЕБЛИНКА,МАЙДАНПЕК,ДАХАУ.Моля след 18h,първата група от Факултета да се нареди до релсите на ул.Суходолска.Ще има бира,кебабчета и може оркестър да свири.
224
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прави са !... то и , българите няма за кого да гласуват, та камо ли *** !
223
0
 
5
 
! Отговори
до Софчето преди 11 години
Моля,те върви на училища за да можем да ти разбираме умните мисли.Етносът ти е ясен,ама правописа и граматиката ти прикриват пол и за какво върви реч.Освен заплахата ,която е неприкрита нищо друго не е ясно.Я,сега да кажеш откъде имаш компютър?
222
0
 
3
 
! Отговори
do 223 ivan преди 11 години
Напълно си прав! При социализма имаше "трудова повиност" в последствие прекръстена на "Строителни войски".Изпълнителния състав беше основно от турци и ***.90% от всичко построено тогава е направено от тях - заводи,пътища,летища,язовири и т.н и то само при 2 год за всеки в казармата.
221
1
 
5
 
! Отговори
СЛАВА преди 11 години
До софчетоАКО СА ЗАЕДНО РОМИ И ТУРЦИ.ПАРЛАМЕНТА НЯМА ДА ИМА ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ ПРИВИЦИРАЙТЕ ХОРАТА.НЕМОТИЯТА ИМ ОМРЪЗНА.КАТО НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ВЪВ БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СМЕ ЧЕДА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГААРИЯ
220
7
 
1
 
! Отговори
софчето преди 11 години
До Анти ***.АКО БЕШЕ ОСТАНАЛ ПАШАТА ОЩЕ 24 ЧАСА НЯМАШЕ ДА ОСТАНЕ НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН.ЩЕШЕ ДА БЪДЕ БУЛГАРПОМАКСТАН.ЗАЩО СЪЗДАВАТА ОМРАЗА ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ. ТИ СИ БЪЛГАРИН. АЗ СЪЩО СЪМ БЪЛГАРИН БЕ *** ТАКЪВ.РОДЕН В ПЛОВДИВ ИЛИ В СОФИЯЯ ИЛИ СЛИВЕН ГРАД АЗ СЪМ ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ.ДА ТИ Е ЯСНО. ТИ СИ ОТ АТАКА НАЛИ.СИДЕРОВАТА ПОЛИТИКА Е ТАКАВА БЪЛГАРИ ТУРЦИ И ***.АКО СЕ СЪДЕНЯТ ТУРЦИТЕ И ЦИГАНИТЕТОВА Е 65ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛНИЕ.ПОМИСЛИ СИ МАЛКО КАКВО ЩЕ СТАНЕ