Не ни чака режим на тока, успокоява ДКЕВР

Решението за намаляване на цените било "най-компромисното"
Обновена: 4 мар 2013 12:56 | 4 мар 2013 12:45, Веселина Йорданова
88
Не ни чака режим на тока, успокоява ДКЕВР
Снимка: архив, Булфото

Не сме заплашени от режим на тока заради намалението на цената, увериха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. ДКЕВР провежда днес обществено обсъждане, след като в петък излезе последователно с две предложения с колко да се понижат цените. Най-голям спад се предлага за битовите абонати на ЕВН – средно със 7.28%, след това за ЧЕЗ – със 7.17% и Енерго Про – с 6.22 %.

Няма опасения за баланса на енергийната система, нито за затруднения на която и да е от компаниите, посочи експертът в ДКЕВР Лили Младенова. От комисията увериха, че ще работят да няма последващо увеличение на цените на електроенергията от 1 юли.

Председателят на регулатора в оставка Юлиана Иванова заяви, че решението за намаление на цените от 5 март е „най-компромисното“.

По думите й нищо не се променя в енергийния микс за регулирания пазар .Промяната се изразява в намаление на признатите технологични разходи на самите електроразпределителни дружества от 15 на 12%, но е включено и приетото намаление на цената на природния газ от 1 януари 2013 година.

Представители на ЧЕЗ и Енерго Про заявиха по време на обсъждането, че ще претърпят загуби от намаляването на технологичните им разходи.

В отговор на въпрос защо не е бил променен миксът за регулирания пазар и не е била увеличена енергията от АЕЦ  "Козлодуй", Иванова отговори, че ДКЕВР е независим орган и макар че това е било посочено от министъра в оставка Делян Добрев, от регулатора не са дали такова прогноза.

Още по темата

 
Председателят на ДКЕВР в оставка  коментира и информацията, че е възможно да има стачка на миньорите, ако
производството бъде намалено заради по-ниското потребление на енергия и затварянето на въглищни централи. Според нея миньорите нямат основание да стачкуват.

По данни на Електроенергийния системен оператор в момента работят над 750 мегавата фотоволтаични централи, а и язовирите са пълни, което налага и използването на енергия от ВЕЦ. Всичко това води до понижено до минимум натоварване на термичните централи.

Ситуацията наистина е притеснителна, въведените в експлоатация мощности от ВЕИ са твърде много, посочиха от ДКЕВР.  В тази връзка регулаторът предложил на МИЕТ и Народното събрание промяна в Закона за енергетиката - спиране на плащанията към ВЕИ производители в рамките на една година, но тя не била приета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
perekly преди 11 години
"Намазаха ни ските" както се казва! Това е тотално замазване ,с цел запазване на статуквото. Вече не ЕРП-тата са проблема ,а липсата на желание да се промени нещо в системата. ДКЕВР играе роля на регулатор , но в момента не регулира ,а разпределя.Баницата.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Махайте зелената енергия от сметките, както и всички накачурени такси. Никой не ме е питал дали я искам, а аз не я искам. Не искам да плащам на цветелинки и какви ли не гадове.
67
0
 
1
 
! Отговори
jj преди 11 години
fakti.bg/biznes/60734-kade-se-prodava-evtinata-energia-ot-marica-iztok-2-
66
0
 
4
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Какво постигнахте с протеста до сега,ако може някой да ми каже..................А ти като си мълчиш и те срижат и доят, какво постигаш?:)))
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 72Вместо газените лампи ,по добре да се приготвим няколко милиона да излезем пред парламента.Ще намерят решение и за режима.В момента ни тестват за издържливост.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не се чува за Лукойл!? И те са монопол и то зверски, само че са РУСНАЦИ. Електроразпределителните дружества са чешки и австрийски и тях кучета ги яли. Това, че плащаме твърде скъп бензин и дизел някак остава на заден план. Само за сведение в Русия литър нафта от Лукойл е 1,24 лв. Не е зле нали?
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и преди предишният режим на тока така твърдяха разни министри и после 3 на 2 ,така че приготвяйте газените лампи, и се борете с демогравскоя срив.
62
0
 
8
 
! Отговори
гио преди 11 години
така имаме прекалено много мощности, плашат ни с режим на тока, карат ни да купуваме скъпия ток. Тази статия е изпълнена с противоречия чиято единствена цел е да обърка хората. най-голямия обаче които ни го вкараха е, че оставиха сички тези безумни такси в сметките за ток. Целта както виждам нещата е да ни замажат очите, в същото време да спрат някои мощности /разбирайте централи/ за сметка на други.
61
0
 
6
 
! Отговори
Пичагата 2 преди 11 години
....След като Народът на Майка България излезнал на улиците удържа "първата вълна" от адски манипулации и лъжи... и откровено замазване на положението и хвърляне на прах в очите! Следва,разбира се, "ВТОРАТА ВЪЛНА".. Вълната на това да ни УПЛАШАТ,колко "сериозно" може да стане положението ако "не слушкаме"! Да.. Дами и Господа Мафиоти "приватизирали" Майка България... може и да станат сериозни.. НО ЗА ВАС! Защото ножа вече е опрял до кокала.. А ако НЕ ЗНАЕТЕ човек,опрян до стената, е НАЙ СТРАШЕН!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе к'во стана с беленския гьол
59
0
 
7
 
! Отговори
Пичагата преди 11 години
Вкарват ни в поредният филм братя и сестри Българи!!! Прожекцията му отдавна е започнала.. поръчана от Олигарси и участници в Енергийната Мафия.... взимайте пуканките и сядайте БЕЗ СТРАХ да го гледаме! Първо бяха един влак добре платени *** по услужливи медии - "интелектуалци,социолози,политолози...",които ни убеждаваха колко сме хаотични,нищо няма да постигнем и спрягаха какви ли не откровенни лъжи и лицемерия за пустия му ток! НЕ УСПЯХА! И сега явно са измислили нещо "ново"... ДА НИ ПЛАШАТ!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ни чака режим на тока, успокоява ДКЕВР...... значи ни чака......
57
0
 
4
 
! Отговори
По жицата преди 11 години
Уж имахме най-евтиния ток а никой не иска да ни го купува. Как става така някой ще обясни ли?Не е ли по добре ние да имаме избор да си внасяме така хем ще ни е по евтино хем няма да плащаме на самозабравилите се монополисти от ЧЕЗ ЕВН И тн..
56
1
 
2
 
! Отговори
зззззз преди 11 години
До До 47споко! вече сме фалирали. няма пари за пенсии и социални до края на годинанта
55
0
 
2
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Наричате Марица 1 И 3 американски централи. Ама те ги купиха от частни фирми, а не от държавата. Тези договори за дългосрочно изкупуване бяха издействани от предишните собственици, зашото американските фирми ако дадат подкуп в чужбина ги преследват в Америка, а не като европейците да приспадат 10% от данъците на фирмите които работят в изтояна европа за рушвети. Американците знаят, че техните фирми ги правят най силните в света и за да са такива трябва да играят честно.
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв режим, като има ток за още 2 Българии? *** искат Белене за да изнасяме ток на Луната...
53
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 11 години
*** си ползват ток без пари, а българите правят "революции". Разберете, че 1 милион *** са ни увиснали на вратовете и сме загубени, ако не ги ПРИНУДИМ да работят. Умните млади хора учат на Запад и там остават. Какво ще прави тази държава след 10 години? Кой ще работи? Чалгарите с 2 грама мозък и *** ли ???? България няма да фалира, България ще ИЗЧЕЗНЕ ! Събудете се !!!!!
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, НАЛИ ИМА ИЗЛИШЪК НА ТОК, СПИРАТ СЕ МОЩНОСТИ,А СЕГА НИ УСПОКОЯВАТ, ЧЕ НЯМАЛО ДА ИМА РЕЖИМ.КАКВО ЛИ ОЩЕ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ БСП/ДПС ОЛИГАРСИТЕ, ДА ПОБЪРКВАТ НАРОДА!
51
4
 
3
 
! Отговори
55 преди 11 години
Точно защото нямаме икономика и понякога не ни стига тока, затова ни трябва АЕЦ. Не казвам, че трябва да е руски, френски или марсиански. Това трябва да го решават експертите, а не Боко, СърГей, Костов или Гоце !Целта ни не е ли развитие на икономиката? Или греша? Явно според герберастите на България не и трябва икономика? Интересна гледна точка :)
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това означава ли,че вместо досегашните сметки от 300-400 лева,ще плащаме нови по 290-390!!! Ей политици и монополи-вие наистина СЕРИОЗНО се подигравате с БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!!!!!! Когато увеличихте със 100% цената,тогава не беше"най-компромисното"решение!!!!