Патриархът отслужва утре молебен за помирение

Литийно шествие с чудотворна икона ще има в София днес
Обновена: 9 мар 2013 12:42 | 9 мар 2013 12:40, Веселина Йорданова
101
Патриархът отслужва утре молебен за помирение
Снимка: архив, Булфото

Литийно шествие с чудотворната икона "Пресвета Богородица - Достойно есть" ще се организира днес в София - с благословението на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и съгласно решение на Светия синод. Това съобщиха от канцеларията на Светия синод.

Иконата е дар от Светогорското монашество на Българската православна църква-Българска патриаршия /БПЦ-БП/ и е изложена за поклонение в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски". Тя беше донесена в края на октомври 2012 г. в София за 98-я рожден ден на патриарх Максим, за 130-годишнината от полагането на основния камък на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и за 100-годишнината от построяването й.

Светата икона и съпровождащата я тържествена лития - от духовенство и миряни, ще тръгне днес в 17.00 ч. от храма "Св. Александър Невски", ще премине през историческия център на града, посветен на Божията премъдрост - София, и ще достигне до катедралния храм на Софийския митрополит "Св. Неделя". Иконата ще бъде предадена от епископ Тихон - председател на църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски", на главния секретар на Светия синод епископ Наум и на архимандрит Дионисий, които ще са начело на литийното шествие.

В храма "Св. Неделя" иконата ще бъде посрещната от Знеполския епископ Йоан - викарий на патриарха. Там ще бъде отслужено и всенощно бдение, та покровът на Божията майка да всее мир и любов в сърцата на всеки православен българин, посочват от Синода.

На 10 март от 9.30 ч. патриарх Неофит ще оглави първата си Света литургия като Софийски митрополит в храма "Св. Неделя", която ще бъде в съслужение с архиереи и духовници на БПЦ-БП. След Светата литургия патриарх Неофит ще отслужи и молебен за помирение на българския народ по повод на размирния социален, политически и икономически период, в който се намират Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели, съобщават от Светия синод. В него с молитвено участие ще се включат български архиереи, духовенството и миряни от Софийската епархия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: Свети Синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Помирение с...какво;с безработицата,с ниските нередовни заплати,с обезлюдяването на държавата,с безнаказаноста на партийните велможи и новобогаташи,с бездуховноста и антибългаризма на медиите,с проникващите безнаказано ислямцки фундаменталистки и всякакви други...проповедници.Какво ще...помирявате;гнева на излъганият народ,със страха на тези,дето го излъгаха,че ще бъдат сринати и изринати завинаги,за това помирение ли проповядва клира.Ако е за...това,Народът за пореден път е измамен и...продаден
23
2
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Защо да не вярваме в бог? Ама нека първо да си оправим битието... нали то определя съзнанието.Иначе как се ходи на литийни шествия гладен?...
22
1
 
4
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Бог помага,ама в кошара не вкарва!!
21
1
 
2
 
! Отговори
Лили преди 11 години
помирение = примирение
20
2
 
1
 
! Отговори
Шенген не е за прасе преди 11 години
До АнонименЛозето не ще молитва, иска мотика!Така е и на мен ми стана ясно, че патриарха трябва да излезе на улицата с хората и да иска всички политици да се изнесат от управлението, за да направят път на нови хора. Време е колелото да се завърти. Няма значение, дали патриарха ще е патриарх или ще си остане както и да сега един добър певец и нищо повече. Неофите помоли се Бог да разкрие само 0.01% от извращенията, които стават в България и ще ти окапе брадата от стрес. Европа обаче ги знае!!
19
2
 
1
 
! Отговори
ПРАСЕТА -2 преди 11 години
Заглавие : Не осъзнати прасета в България
18
2
 
10
 
! Отговори
Прасета -1 преди 11 години
Няма по-страшен от българския чорбаджия. Няма по-зъл от човек от този, който не се страхува от Бог. Няма по-лош човек от този, който не вярва в страшния съд и Господ Иисус. И трите категории хора може спокойно да именуваме като "***", пък било то и само по убеждение. Лошото е че повечето от Вас са толкова заспали, че даже не знаят, че са неосъзнати ***.
17
1
 
5
 
! Отговори
ПРАСЕТА 0 преди 11 години
Днес 98% от населението в България са именно такива хора. Затова и никъде не ни искат, и никога няма да ни приемат в Шенген. Ти четеш и си мислиш, че не си комунист, а си! От колко време не си се изповядвал и не си взимал причастие? Сега разбрали, че и ти си част от тази категория, за която Иисус казва: "Храната от трапезата не е за прасета". Не разбирате, защото и представа си нямате за какво става дума.
16
1
 
3
 
! Отговори
ПРАСЕТА 1 преди 11 години
Истината е че има пряка връзка между хората, техните дела и Бог. Никога няма да се оправи положението докато не се разкаете. Няма да забравя как ми плащаше 300 лева заплата и само месечната ми картата за транспорт струваше 100 лева.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лозето не ще молитва, иска мотика!
14
1
 
3
 
! Отговори
прасета 2 преди 11 години
Няма да забравя как взимаше млади, красиви и неопитни студентки и ги караше да работят по цяла нощ и как вълците ги чакаха пред вратата в края на работата и накрая бедния и баща от село дойде да си я прибере. Добре, че все още има мъже като мен. Ние гледаме и се учим и скоро колелото ще се завърти и ще настане време, когато прасе ще яде друго прасе.
13
1
 
2
 
! Отговори
ПРАСЕТА 3 преди 11 години
Дано не доживея да видя свинщината Ви, защо ми омръзна да я гледам. А, казах ли Ви, че Българската Държава плащаше стотици хиляди левове на онова дърто прасе, което ми плащаше 300 лева и се опитваше да превърне служител в прикрита и неосъзната *** ;) Нека Бог да ме съди, ако пиша лъжи!!!
12
2
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
А ти какво направи за БГ бе, българино ?????
11
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 11 години
Ако не се приеме сега този закон за образованието рискувате следващия да е написан от БСП и ТУРЦИТЕ. Това ли искате- турски език в училищата.??????
10
4
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Режимът на ГЕРБерастите се усети, че ей-такива "молитвени шествия" са най-най-сигурният начин протестите да преминат в своята карикатурна фаза.Накрая да не излезе, че поповете са лидерите на протеста срещу монополите??....
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДС в действие !
8
6
 
9
 
! Отговори
Лили преди 11 години
Нека да не се заблуждаваме: такива молитвени шествия са за размиване и объркване на протестите, както и за отклоняване на недоволството от истинските виновници за бедността
7
2
 
10
 
! Отговори
ДА! преди 11 години
А дано, само че, как ще стане помирение между вълци и овце, не знам...
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек трябва да носи Бог в сърцето си!И да има вяра!
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този молебен е същият фарс, какъвто беше избора на нов патриарх. Кукловодите явно отлично си познават работата.