Фандъкова почете паметта на жертвите на Холокоста

Днес е честването на спасяването на българските евреи
Обновена: 10 мар 2013 18:15 | 10 мар 2013 17:28, Петя Славова
275
Фандъкова почете паметта на жертвите на Холокоста
Снимка: БТА

Фандъкова, депутати и общественици присъстваха на откриването на Мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, вкл. 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия, съобщи БТА

Паметната плоча е до сградата на Народното събрание. Десети март е паметен ден на българската история, той е символ на непреходните ценности на смелост и единство, проявени преди 70 години от българия народ, от политици и свещеници от Българскатаправославна църква.

Много от техните имена днес не са известни, но са живи в сърцата на спасените близо 50 хиляди български евреи, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преди 70 година нашите сънародници са проявили хуманизъм и кураж и са изградили една от най-достойните глави в националната ни история.

Тогава нашият народ пое отговорност по опазване живота не само на 50 хиляди български граждани, но и по опазванена една от най-големите ни достойнства - толерантността, допълни Фандъкова.

Българският народ трябва да се чувства особено горд, защото това не е просто спасяване на отделен човешки живот, а спасяване на една цяла еврейска общност, каза председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти.

Такъв случай в Европа няма, заяви той и изтъкна ролята на българските политици и общественици отпреди 70 години като Димитър Пешев, които не са се побояли да рискуват и живота си, за да оглавят протеста срещу депортирането на евреите от България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
8
 
0
 
! Отговори
Иво преди 11 години
До :)))Драги, и аз съм на същата позиция. Но, моля те, стой във форума, мачкай гнидите! Аз гледам и пиша в този форум само за да им преседне на глътките! По-рано мислех, че само някакво гнусно "хейтърство "(каква прекрасна българска дума!) събира няколко непълноценни парчета органика в този форум. Наивник съм бил! Това се плаща! Лайнцата живеят от това, това е професия.
149
2
 
13
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Холокостът е само лъжа и предстекст за създаването на еврейската държава
148
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само евреите са жертви. А иракския народ? А виетнамския? А руския? А арменския? А българския, а индианците... и т.н. А отделен е въпроса откъде е тая цифра 6 милиона, като по това време в цяла Европа по документи са живеели по-малко. Защо ли ги мрази целия свят? Все пак не може да е без причина.
147
3
 
16
 
! Отговори
Холокост не е имало преди 11 години
ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ ПОД ЧУЖДА ВЛАСТДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЧУЖДА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯbgsviat.narod.ru/BulgAria_dnes/4ujda_vlast.htmКакво направиха евреите на Българияyoutube/watch?v=BjtggapwqjI
146
1
 
0
 
! Отговори
до 205 преди 11 години
Сития на гладния не вярва!
145
8
 
3
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Като нямаш Евреин съсед а и ако си нямал сериозна работа с Евреин не пиши по-добре!!.....................Eвреин съсед нямам, но на село имам за съседи българи като мен. Поне десет пъти са влизли в гаража ми и са си вземали разни неща. Чиста кражба. Пиянските им запои и карането на половин кило ракия не го пишем. Чалгата до зори и нея..:))))Когато им направиш забележка, налитат да те бият и те заплашват с побой и убийство даже...Какво да направя сега?Да почна да пиша, че всики българи (и аз съм
144
1
 
15
 
! Отговори
Hahaha преди 11 години
"Николай Младенов призна още, че е масон, но е замразил членството си"
143
3
 
14
 
! Отговори
до 201 преди 11 години
Като нямаш Евреин съсед а и ако си нямал сериозна работа с Евреин не пиши по-добре!!
142
2
 
19
 
! Отговори
Холокост не е имало преди 11 години
Много странно защо ли еврейската партия ГЕРБ отхвърли отново тази декларация на патриотичната партия Атака?ataka.tv/видео/06-03-2013-пп-атака-поиска-нс-да-признае-геноцида-над-българите-в-османската-империя-c2048.htmlПрочете книгите на Волен Сидеров за да ви стане ясно.volensiderov/?p=268
141
14
 
5
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Имам чувството, че 10 *** бродят из този сайт и сипят злоба под всяка тема, без значение каква..Сега е за евреите, сипем злоба за тях, после ще е за руснаците-сипем злоба за тях, после ще е за Григор Димитров-сипем злоба и за него, друг път за Бербатов-сипем злоба за него, я за турци имало-да ги нахраним и тях, за вегетарианци-дай и за тях..Почвам да се замислям дали въобще да го посещавам повече, остава ми едно гадно чувство винаги, когато го отворя...Дано тези *** да са малцинство...:)
140
1
 
11
 
! Отговори
Борис преди 11 години
Което не попречи т.н. народен съд да осъди на смърт и други по-леки наказания много от тези, които спасиха евреите в България.И нито един от евреите, членове на съдебните журита не се застъпи за българите-спасители.
139
3
 
14
 
! Отговори
Батак преди 11 години
Грозна гавра с България е всичко това. точно евреите са били заедно с турците в организирането на 500 години турско-еврейско робство. И сега да правим някакви честания на единия от поробителите ни, е гавра с нас. Да вземем така да честваме и годишнините на Османската империя.
138
6
 
2
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Познавам поне десет мои познати българки, които живеят на гърба на мъжете си и родителите, без да се образоват, учат, без да искат да имат деца. Абсолютни ***...:))И сега да вземем да обобщим, че всички българки са такива ли?:)))
137
5
 
3
 
! Отговори
Наполеон преди 11 години
Аз правя всичко, за да покажа моето презрение към тази най-подла нация в света. Евреите сa нация, способна на най-ужасни престъпления!император Наполеон Бонапарт
136
6
 
5
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Сигурно, местния феодал дето ти дава 300лв. заплата, колкото да не умреш, се казва Моше или Авраам, а не Иван или Георги?Тогава да кажем, че всички българи са *** и експлоататори?:)))Или бакшиша дето те *** в сметката, а лелката дето те удря в кантара и те са дошли специално от Израел...?:))))Назовавайте проблемите си с точни имена, а не се криите зад американци, евреи, тъмни сили, руснаци и прочие крайно общи понятия...:)))
135
6
 
5
 
! Отговори
Хамилтон преди 11 години
В страна, където се заселят евреи, независимо от тяхното количество, те понижават морала и търговската честност, изолират себе си и не се поддават на асимилация. Те се присмиват на християнската религия, стараейки се да я подкопаят. Строят държава в държавата и в случай на опозиция се стремят смъртоносно да задушат страната финансово.- Бенджамин Франклин
134
4
 
14
 
! Отговори
Олегинов преди 11 години
Мария Терезия, австрийска императрица, 18 в.:"Аз не познавам по-страшна чума за държавата от еврейското племе."
133
5
 
5
 
! Отговори
:((( преди 11 години
България има само един нобелова лауреат. Елиас Канети-през целия си живот той говори с особена топлота за България, за българите, за родния Русе...:)))Добре, че почина, че ако чете сега писанията на този народ...защо озлобяхте толкова бе, хора?23г. да не би евреи да ни управляваха, да не би мръсотията пред панелките-евреите да я направиха..да не би чалгата да е еврейска музика...?Що за злоба и вечно търсене на виновници извън нас, имаме голям проблем с манталитета си....:(((
132
3
 
3
 
! Отговори
На чужд гроб вият преди 11 години
Кога ще почетем жертвите на масовите кланета на арменците, сомалийците, хуту и тутси в Руанда? А геноцидът срещу християните от бесните османски ***? Точно евреите и сега карат хората да ги мразят, ални и ненаситни, брутално-агресивни и незачитащи нищо и никого.
131
4
 
6
 
! Отговори
Християнин преди 11 години
Никога Слънцето не е огрявало народ по-кръвожаден и отмъстителен, който да лелее идеята за унищожение и задушаване на всички друговерци. Те душат и унищожават останалото население и на това основание се считат за богоизбран народ. - Мартин Лутер