Обезверени, без амбиции и с носталгия по миналото

У нас липсват образци и герои, имаме чалга поколение, смята психолог
Обновена: 20 мар 2013 10:07 | 20 мар 2013 10:07, Петя Славова
155
Обезверени, без амбиции и с носталгия по миналото
Психологът отбелязва, че ролята на родителите е изключително важна за формирането на емоциите на децата.Снимка: Булфото

В България липсват образци и герои, имаме чалга поколение, коментира психологът Огнян Димов. Според експерта българинът все по-малко говори това, което мисли, и е все по-малко искрен, говорейки за онова, което го вълнува.

Той все повече мимикрира и живее някакъв чужд живот - това е носталгията към миналото и големите страхове от сложното време, в което живеем, смята Огнян Димов. Психологът каза, че се плаши от това, че тази тенденция на колективизъм се задълбочава.

Експертът смята, че отношението ни към нещата определя какъв избор ще направим в живота си. Той отбеляза, че има много бедни държави, в които хората са щастливи. Не е време за самосъжаление, трябва да се роди "Аз"-ът, да се роди субектът, добавя психологът. Субектът означава собствен начин на мислене или поне стремеж за това, отбелязва Огнян Димов пред БТА.

По негово мнение във времето, в което живеем, ролята на родителите е изключително важна, тъй като те формират емоциите и мотивацията на децата си. Не е добре младите хора да виждат родителя си обезверен, без амбиции, излъчващ непрекъснато негативизъм, посочи специалистът. Ако показваме на подрастващите, че самите ние живеем с желание, правим нещата с желание, така ще възпитаме и тях, препоръчва Огнян Димов.

Специалистът коментира и случаите на самозапалване у нас. "Колективното взе превес над личното, защото в България това е наследството от социализма - да сме всички заедно. - обяснява Димов - Плаши ме, че тази тенденция на колективизъм се задълбочава. Самозапалването според мен е крайна форма на самоубийство, която се избира с цел да бъде успешна и да има желания резултат. В случая не се прави някакъв опит, няма колебание, защото има опити за самоубийства, в които вероятността човек да остане жив е голяма.

Психологът отбеляза, че хората, стигащи до такова решение, определено имат някаква обремененост. Колкото и да се опитваме да поетизираме нещата - в славянския дух и манталитет има желание винаги да усетим едва ли не Божията промисъл, да се борим за някакви идеали, което обаче винаги става като реплика на нещо друго. В момента, в който допуснем социалното да залее личното - намираме оправдание за нашите лични проблеми, търсейки ги в социална ситуация или криза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
1
 
! Отговори
към 145 преди 11 години
Не само БСП, и лица свързани с ГЕРБ имат много слънчеви панели, които произвеждат зелена енергия.
134
1
 
3
 
! Отговори
до 142 преди 11 години
Ти тоя колективизъм и социализъм добре ги описваш, ама има един маааалък проблем- кой точно ще работи, след като няма личен интерес и сме в общия кюп. Те половината тарикати лежат на една кълка и чакат на общото, другата половина да ги издържа и да работи, ама какво става като и втората половина се осъзнае за "благата на общото"? Няма такъв филм - трябва свобода и отговорност за собственото развитие и благополучие, това как ти се струва в отговор на одата ти за колективизма?
133
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 11 години
от 25години едрият капитал управлява страната ни,корумпира политиците ни,превърна България в най-бедната колония,източват природните ни ресурси,турцизират населението най безцеремонно,държавните институций абдикираха от власта и позволяват на гнусни *** банди да убиват,изнасилват и ограбват възрастните хора и след този 25 годишен психически и физически тормоз изкарват един поплювко да ни обяснява колко не сме добре възпитани от родителите си.
132
2
 
2
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 11 години
"ХРИСТИАНСТВОТО" УСПЯ -----ЗАЩОТО ВЪСТАНИЕТО НА СПАРТАК ,БЕШЕ РАЗБИТО!!"КИТАЙСКИЯ МОДЕЛ", УСПЯВА---ЗАЩОТО , ПРОТЕСТИТЕ НА ТЯН НЪН МЪН...НЕ УСПЯХА ДА СВАЛЯТ ККП ОТ ВЛАСТ!НЯМА СМИСЪЛ ОТ "ПЕРМАНЕНТНИ" ВЪСТАНИЯ И ПРОТЕСТИ ---ТЕ НЕ РЕШАВАТ НЕЩАТА , НИТО ЩЕ ВИ НАХРАНЯТ И ОБЛЕКАТ ДЕЦАТА ВИ!ИСТИНАТА Е В --НЕСТАНДАРТНИЯ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ИКОНОМИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ!...МАЙ , НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ...."икономиката , ***.".....И Е АДСКИ ПРАВ!Е.......какво и е толкова на "сивата икономика"-МЕНЕ МИ ХАРЕСВА!
131
1
 
0
 
! Отговори
Г.Т. преди 11 години
Октрихте топлата вода!
130
3
 
12
 
! Отговори
111 преди 11 години
Имате ли уши да чуете... спрени са ТЕЦ-овете, миньорите са в принудителен отпуск... очаква се да спре и един блок на АЕЦ през лятото. Зелената скъпа 485 лв. на киловат превзема домовете ни !!!Това е страшно, не се занимавайте с глупости да сочите протестиращи и техни лидери кво се пръскат по муцуните със спрейове и се дърпат за реверите.ВИНОВНИ ЗА ФОТОВОЛТАИЦИ И ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ БСП ! ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ ПОДПИСАХА ТИЯ ДОГОВОРИ УБИЙЦИ НА НАРОДА С ТИЯ ЦЕНИ. НЕ СПИ НАРОДЕ,НАСОЧИ ПРОТЕСТА С/У ВИНОВНИТЕ
129
5
 
6
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 11 години
ПАРТИЯТА БКП, ОТДАВНА РАЗБРА ---ЧЕ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОСТРОИ "КОМУНИЗЪМ" , ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!ЗАТОВА СЕ ЗАЕ --ДА ПОСТРОИ "комунизъм" САМО ЗА СЕБЕ СИ!!ЗАТОВА ,ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ СКЛЮЧВА ВСЯКАКВИ ДОГОВОРИ ЗА ПРОДАЖБА И ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ ----ЗА ДА ОСИГУРИ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОХОДИ И КОМИСИОННИ!...така за тях--всичко е евтино, защото комисионните и дяловото участие ,влиза в техния джоб!ЗА ВАС ОСТАВА --"ТРУДА" И НИСКОТО ЗАПЛАЩАНЕ!БЪЛГАРИТЕ ---СА "ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА"...НИЩО ПОВЕЧЕ!
128
1
 
2
 
! Отговори
Христина преди 11 години
Колкото и отчаян да е човек сe надява в доброто, колкото и да е обеэверен от живота очаква чудото, което в действителния живот е едно абстрактно понятие!!!
127
1
 
12
 
! Отговори
Миа преди 11 години
Искам да ви заявя - доволна съм от живота си. Раснах при социализма. Не че всичко беше хубаво, не че бяхме доволни от всичко, но раснахме с мисъл, че ще става по-добре. Не бива да има доволни хора. Тогава няма прогрес. Трябва вечно да има стремеж към нещо повече и по-добро. Колективизмът не е "стадност", както някой се изказва. Колективизмът е взаимопомощ, мисълта, че не си сам и можеш да разчиташ на някого в труден момент. И сега го има, но много повече са сърдитите противни алчни лица.
126
2
 
6
 
! Отговори
НАИВНИЦИ... преди 11 години
...ДОКАТО ЧАКАТЕ ,НЯКОЙ ДА ВИ НАХРАНИ ,НАПОИ ,ДА ВИ ДАДЕ ПАРИ ИРАБОТА .....ВСЕ ЩЕ СТЕ РОБИ НА НЯКОГО!ТОВА Е ЖЕСТОКАТА ИСТИНА!!ПРОБЛЕМА ВИ Е---ЧЕ СТЕ СВИКНАЛИ , КАТО ПРИ "соца"--ПАРТИЯТА ДА МИСЛИ ЗА ВАС!НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ВАС-----ТОВА Е ИСТИНАТА !!!..И ДА СЕ ПАЛИТЕ ---И ДА СЕ ДАВИТЕ-----НИКОЙ ПЕТ ПАРИ НАЕ ДАВА ЗА ВАС!"ДЕЛОТО ПО СПАСЯВАНЕ НА "ДАВЕЩИТЕ СЕ"----Е ДЕЛО , НА САМИТЕ "ДАВЕЩИ СЕ" /Илфи Петров/....СИГУРНО СТЕ ЧЕЛИ КНИГАТА ----АМА МАЙ НЕ СТЕ Я РАЗБРАЛИ..!
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 136Така ли? Сигурно и доматите ни бяха лоши и не можеха да се конкурират. И пипера и всичките ни зеленчуци, барабар със 60 - 70 консервни заводи, които бързичко нарязаха за скрап. Защото произвеждахме зеленчуци точно осем пъти повече от вътрешното потребление, а сега внасяме. И стотината селски микроязовирчета, които бяха подарени на свои хора срещу едно ръкостискане.Какво да пишеш? Заслепени хора.
124
4
 
4
 
! Отговори
до 131 преди 11 години
До 1989 "направиха нещо" е силно казано, даже и така да е, основната причина бяха евтините ресурси от ссср-в момента,в който спряха и соца загина. То всеки може да "направи" Кремиковци (абсолютно безсмислено и нежиснеспособно начинание) като не се съобразява с пазар и възвръщаемост, "инвестира" от общия кюп народни пари,"дават" му руда и въглища на безценица, за да се развивало "народното стопанство" и т.н. В момента,в който го пуснеш на пазара и загива, това е логичния му край.
123
1
 
5
 
! Отговори
Любо преди 11 години
Бих искал, уважаемия световно неизвестен психолог да дефинира думата "колективизъм".След това, моля да дефинира и следните думи: нация, общество, народ и социо.Благодаря.
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Психологът отбеляза, че хората, стигащи до такова решение, определено имат някаква обремененост. "No shit Sherlock? Понеже ако си осигурен и щастлив по цял ден ще мислиш как да се запалиш..
121
2
 
0
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
Виждането ти е доста органичено. Разбира се, че най-добре собствен бизнес, но не всеки има умения. А фондовата борса е просто инструмент да се срещнат тези с парите и тези с идеите. Ясно е че не е перфектен, ама е по-добре от "народна собственост" и държавно, което пък е опосредствано през участието на чиновници, нали. Иначе поставяш важен въпрос за публичността и контрола шрез борсата, тя нашата е съвсем недоразвита и някаква пародия, така че за нея извода ти е съвсем верен.
120
0
 
3
 
! Отговори
ддт преди 11 години
Най-голямата глупост е да си дадеш парите за акции,надявайки се да печелиш от това.Тоест някой друг да работи и т и да изкарваш пари от това.Има хиляди начини да ти приберат паричките и да ти обяснат'че всъщност си на печалба.Това са съвременните пирамиди..Поемете отговорност и си развийте собствен бизнес,колкото и да е малък.Никой не мисли за вашето добро ,повече отколкото самите вие
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами 20 години им обещават светло бъдещепредишинте комунисти до 89 направиха- повече от сегашните демократите нямаше от къде да крадат а тия днешните опоскаха казана че чак го и облизаха
118
0
 
0
 
! Отговори
111 преди 11 години
До АнонименАбсолютната истина!!!
117
2
 
8
 
! Отговори
АЗИС преди 11 години
България има своя ВОЖД-БОЙКО БОРИСОВ. Той е слънцето и въздуха за народа. Да се свети името МУ. ТОЙ създаде България и пак ТОЙ ще я закрие. Да МУ помогнем с нашите песни и кючеци!
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бедни държави, но щастливи хора. Защото държавагта не се меси в живота на хората, не им прибира 20%ДДС, 10% ДОД и 24% Осигуровки плюс още безброй данъци и такси. А в Еропа и България в частност икономическите закони са така, че правят богати политиците, държавните чиновници и олигарсите. Нещо като феодални времена. Уж богата държава, но на глинени крака и при първата поява на варварите, изчезва в небитието