Обезверени, без амбиции и с носталгия по миналото

У нас липсват образци и герои, имаме чалга поколение, смята психолог
Обновена: 20 мар 2013 10:07 | 20 мар 2013 10:07, Петя Славова
155
Обезверени, без амбиции и с носталгия по миналото
Психологът отбелязва, че ролята на родителите е изключително важна за формирането на емоциите на децата.Снимка: Булфото

В България липсват образци и герои, имаме чалга поколение, коментира психологът Огнян Димов. Според експерта българинът все по-малко говори това, което мисли, и е все по-малко искрен, говорейки за онова, което го вълнува.

Той все повече мимикрира и живее някакъв чужд живот - това е носталгията към миналото и големите страхове от сложното време, в което живеем, смята Огнян Димов. Психологът каза, че се плаши от това, че тази тенденция на колективизъм се задълбочава.

Експертът смята, че отношението ни към нещата определя какъв избор ще направим в живота си. Той отбеляза, че има много бедни държави, в които хората са щастливи. Не е време за самосъжаление, трябва да се роди "Аз"-ът, да се роди субектът, добавя психологът. Субектът означава собствен начин на мислене или поне стремеж за това, отбелязва Огнян Димов пред БТА.

По негово мнение във времето, в което живеем, ролята на родителите е изключително важна, тъй като те формират емоциите и мотивацията на децата си. Не е добре младите хора да виждат родителя си обезверен, без амбиции, излъчващ непрекъснато негативизъм, посочи специалистът. Ако показваме на подрастващите, че самите ние живеем с желание, правим нещата с желание, така ще възпитаме и тях, препоръчва Огнян Димов.

Специалистът коментира и случаите на самозапалване у нас. "Колективното взе превес над личното, защото в България това е наследството от социализма - да сме всички заедно. - обяснява Димов - Плаши ме, че тази тенденция на колективизъм се задълбочава. Самозапалването според мен е крайна форма на самоубийство, която се избира с цел да бъде успешна и да има желания резултат. В случая не се прави някакъв опит, няма колебание, защото има опити за самоубийства, в които вероятността човек да остане жив е голяма.

Психологът отбеляза, че хората, стигащи до такова решение, определено имат някаква обремененост. Колкото и да се опитваме да поетизираме нещата - в славянския дух и манталитет има желание винаги да усетим едва ли не Божията промисъл, да се борим за някакви идеали, което обаче винаги става като реплика на нещо друго. В момента, в който допуснем социалното да залее личното - намираме оправдание за нашите лични проблеми, търсейки ги в социална ситуация или криза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 11 години
Нещата, написани от психолога, са доста верни.
74
2
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 11 години
Абе ти не разбра ли,че НЕ МОЖЕ държавата да развива бизнес, приватизацията беше необходима (проблема е,че закъсня и много държавни бяха източени на входа/изхода през 1990-96).Причините са много,но най-важно-в държавната собственост се къса връзката между собственик и управление.Само собственик може да създава,развива,контролира бизнес.А не чиновници (примерно министъра упражнява функциите на собственик,ама той е чиновник,а виждаш че мин.пост е и ветровит).БДЖ,НЕК,ВМЗ-последни останали примери.
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напротив трябва да се върне социализма,по това време стотици хиляди турци и *** работеха по 24-26 месеца за 1.20 лева на месец, а останалите (българите демек) имаха много време за носене на чанти и получаваха добри заплати на гърба ха тези хора.А сега трябва да се плаща гяволията.
72
0
 
13
 
! Отговори
ПИНОКИО преди 11 години
ТОВА Е ЖЪТВАТА ОТ ЛЮБИМАТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЧАЛГА КУЛТУРА : СТЕСНЕНО СЪЗНАНИЕ, ОПРОСТЕНЧЕСКИ ВЪЗПРИЯТИЯ, СКУДОУМИЕ, ЕМОЦИОНАЛЕН ПРИМИТИВИЗЪМ И СТАДНО МИСЛЕНЕ.. и напоследък САМОЗАПАЛВАНИЯ като ЕМАНАЦИЯ на Националния ПСЕВДОГЕРОИЗЪМ
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мале,мале колко "богати"българи са напраскали коментари тук!!!!! Когато получихте сметките да ток и парно ЗАЩО ревахте бе ***!!!!!!
70
1
 
4
 
! Отговори
Vulcan преди 11 години
DDT,Това е, защото хората не знат как да се самоуправляват. Разчитат, че ще дойде някой да ги оправи (те и това правят, де). Като излизаха хората едно време на улицата 90та г., това ли искахме? Да ни оправят? Обществото, доколкото го има, трябва да започне да следи нещата и да реагира на тях, не да се дреме и да се иска работа, а накрая - да се самоубиваме, щото сме изпуснали момента да решим проблемите.
69
1
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
Не, ама ще положа усилия и само след 1-2 години вече няма да съм на този жалък хал. Пример-имам познат,който се занимава с компютри. Е, за 20 години така и не научи английски, а мрънка, че са му ниски доходите (работи някаква поддръжка и си клати краката по цял ден за 400-500 лева на месец). Ти разбираш ли-занимава се с компютри и ИТ (жесток недостиг на хора и заплати над 2-3-5 хил.лв поне), а той реве,че е беден, а сега кажи кой е виновен. И протестира на улицата срещу "системата"!!!
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.Всичко сринаха преди 23г гадовете .Станахме общество от потребители.Нашето производство беше сринато(не че беше образцово),но имахме база и с една правилна стратегия ,по малко по малко нещата щяха да си дойдат на място.Евтиния некачествен внос уби нашият производител доколкото го имаше Не е необходимо всички да сме компютърни специалистиКостов си оплюваше брадата да вика приватизация, преди 23г а на скоро и че е горд от пазарната ни икономика А за 2 000 000 безработни по света и у нас мълчи
67
2
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
В Бг отдавна се работи много повече от 8 часа !! малко работят хората в Държавната администрация и подобни сектори !! При частника даже за тоалетна няма време !! Дали частника плаща повече -така нареченият овъртайм ? в Бг не се плаща ! в Бг ако вземеш заплата отиваш в Църквата за да запалиш свещ !! в Бг ясни правила за дата на плащане почти няма -
66
2
 
17
 
! Отговори
DDT преди 11 години
Ами естествено, че ще е така. Комунистическите селски *** ликвидираха интелигентните и инициативни хора през 40-50 те. Децата на тия *** довършиха делото през 90-те и изгониха и малкото останали умни. Последствие в БГ останаха скотове, а сега и малкото които искат да правят нещо и да правят пари ги мразят щото останалите са неспособни мързеливи, без амбиция плъхове, които комунизма научи, че държавата им е длъжна, пък и ще краднат безнаказано оттук оттам...
65
3
 
15
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Да, влиянието на 50 години комунизъм е потресаващо. Повечето хора все още са като зомбита, без самостоятелно и независимо мислене, чакат на държавата нещо да им дава (това е химера), не искат да поемат отговорност за собствените действия и бездействия, с ниски изисквания и към себе си, и към околните, примирени, скромни (това е най-идитоската соц-добродетел, която може да се измисли). И цаРА, и Батман са прави - чипа в главата. Лошото е, че поколението на 90-те пък е чалга поколение,още по-зле.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като дойда в Бг всеки ме пита колко получавам, а никой колко часа работя.Като казах че се налага да работя по 16-18 часа ми се присмяха,а един даже ми каза че съм станал роб на капитализма.Ако искате да се оправите, близките 20-30 години трябва да работите по 20 часа инак кофти.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
61, не само осъзнаването на риска. И не само навиците, за които казах. Човек, който е способен да създава интелектуален продукт, обикновено не е способен търговец. Просто това са две различни направления на мисълта и е трудно да превключиш от едното на другото. Малко хора го умеят. Повечето творци са склонни просто да подарят творбите си, а за да ги продават трябва специално да се научат.. Ако си работил с такива ще знаеш за какво говоря. Е научават се, за да оцеляват, но докато се научат е зор.
62
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Другите нации ги заплашват с нас - Докараха ни до там че да бъдем плашилото за европейските народи - сега те треперят от страх че милиони обезумели българи ще емигрират при тях !! Страннен народ сме ние -Когато английски политик каза че ако трябва да живее в Бг моментално ще си събере куфара и ще избяга - всички медии почнаха да го плюят че казва истината !! Това е Истината за съжаление ! Ако кажете на един японец че работите и гладувате -Той ще ви помисли за луд !!!
61
3
 
5
 
! Отговори
58 до 60 преди 11 години
Много добре си го казал.Аз така и не мога да проумея, що всички реват,че държавата не им "дава" работа и доходи?Тя и да иска,няма как да го прави, не й е работа!Какво по-хубаво човек сам да носи отговорност за действията,развитието,доходите си. Това му е хубавото на днешното време, добре че беше 1989 да свърши оня противоприроден строй с диктатурата на пролетарията,брррр, на неуките,простите,мързеливите и необразованите (поравно на всички),каква идиотия беше,не е истина, дано не се връща, пу-пу.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Никой не се намира в такава безнадеждна бедност както този,който погрешно вярва,че не е беден"-Гьоте
59
3
 
11
 
! Отговори
Plamen Stoyanov преди 11 години
Позволявам си да цитирам отново 42. Много точен коментар. Прочетете го ВНИМАТЕЛНО:"Няма такова нещо като "народ", всеки човек е различен. Аз не подкрепям Батман, ама за едно беше прав-човешкия матрЯл е калпав в БГ.По мои оценки около 70-80% от хората не са читави. То хубаво искат работа и доходи, ама добре е да се запитат тези хора какви способности имат и какво могат да предложат на пазара на труда.Отговорността за това си е изцяло на отделния човек,никой не е длъжен да те развива,да ти "дава
58
5
 
5
 
! Отговори
БОЙКО УБИЕЦ преди 11 години
Безработен мъж се самозапали на стадион
57
0
 
7
 
! Отговори
балтазар преди 11 години
Истината е че всеки знае как живеят работещите хора другите страни от европейският съюз и ние искаме да живеем по същия начин.Вкрайна сметка те не са с нищо повече от нас,не може да има такава разлика в трудовото възнаграждение,а цените са наравно с европейските.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако искам да се самоубия, защото съм безнадежно отчаян или по друга причина, първо ще гушна един депутат или мутра от благодарност и така ще се отправя към оня свят ! Само така има смисъл твоя протест.