Обезверени, без амбиции и с носталгия по миналото

У нас липсват образци и герои, имаме чалга поколение, смята психолог
Обновена: 20 мар 2013 10:07 | 20 мар 2013 10:07, Петя Славова
155
Обезверени, без амбиции и с носталгия по миналото
Психологът отбелязва, че ролята на родителите е изключително важна за формирането на емоциите на децата.Снимка: Булфото

В България липсват образци и герои, имаме чалга поколение, коментира психологът Огнян Димов. Според експерта българинът все по-малко говори това, което мисли, и е все по-малко искрен, говорейки за онова, което го вълнува.

Той все повече мимикрира и живее някакъв чужд живот - това е носталгията към миналото и големите страхове от сложното време, в което живеем, смята Огнян Димов. Психологът каза, че се плаши от това, че тази тенденция на колективизъм се задълбочава.

Експертът смята, че отношението ни към нещата определя какъв избор ще направим в живота си. Той отбеляза, че има много бедни държави, в които хората са щастливи. Не е време за самосъжаление, трябва да се роди "Аз"-ът, да се роди субектът, добавя психологът. Субектът означава собствен начин на мислене или поне стремеж за това, отбелязва Огнян Димов пред БТА.

По негово мнение във времето, в което живеем, ролята на родителите е изключително важна, тъй като те формират емоциите и мотивацията на децата си. Не е добре младите хора да виждат родителя си обезверен, без амбиции, излъчващ непрекъснато негативизъм, посочи специалистът. Ако показваме на подрастващите, че самите ние живеем с желание, правим нещата с желание, така ще възпитаме и тях, препоръчва Огнян Димов.

Специалистът коментира и случаите на самозапалване у нас. "Колективното взе превес над личното, защото в България това е наследството от социализма - да сме всички заедно. - обяснява Димов - Плаши ме, че тази тенденция на колективизъм се задълбочава. Самозапалването според мен е крайна форма на самоубийство, която се избира с цел да бъде успешна и да има желания резултат. В случая не се прави някакъв опит, няма колебание, защото има опити за самоубийства, в които вероятността човек да остане жив е голяма.

Психологът отбеляза, че хората, стигащи до такова решение, определено имат някаква обремененост. Колкото и да се опитваме да поетизираме нещата - в славянския дух и манталитет има желание винаги да усетим едва ли не Божията промисъл, да се борим за някакви идеали, което обаче винаги става като реплика на нещо друго. В момента, в който допуснем социалното да залее личното - намираме оправдание за нашите лични проблеми, търсейки ги в социална ситуация или криза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
И е така, и не е така. Всеки нормален човек ще те попита - добре де, като си интелигентен и способен (може да си способен в най-различни области,не е нужно да са всички умни,това е по-общата категория), що си беден? Що живееш в *** (неизмазана къща или панелка за скотове,разхвърлян двор),що нямаш нормални улици,парковете ти що нямат цветя.Сега,има доста теории, че предприемчивостта не върви ръка за ръка с интелекта (щото умния човек ще го е страх да поема риск,осъзнава го),това е така.
54
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Потресаващо е какво е направил комунизма с мисленето на хората. След Освобождението никой не е разчитал държавата да му построи фабрика и да му даде работно място. Почти всички работодатели са били частници.Сега хората искат от държавата да им дава неща. Държавата има задължения към образованието и пенсионерите и осигурява правила. Работата е задължение на гражданите.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
52, да. А и не само аз, а и много хора го правят.
52
3
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Ти за пирамида на човешките потребности чувал ли си? В БГ повечето хора са на ниво малко над ***, на най-долното ниво потребности(храна,подслон,чалга и е*ане). Това си зависи от човека,никой не може да те "развие" така, че да отидеш на по-горното ниво-примери в историята колкото искаш за учени,творци,изобретатели,мислители, умрели в жестока бедност,но въпреки средата дали нещо на света. Битието НЕ определя съзнанието (идиотщината на Маркс),точно обратното е!Хората тук са проблема!
51
1
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
ами мислех аз да се изцепя, ама щом и други са си го помислили явно не е било нужно... :))
50
1
 
4
 
! Отговори
Eмо преди 11 години
Да, определено чалгата е виновна за всичко! Да закрием Пайнер и всичко ще се оправи. Тея социолози и политолози, понеже не стават за нищо друго, само обикалят медиите и бълват глупост след глупост...
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 48"Има ли способности,талант,ум,образование,опит,желание за работа,амбиции,съобразителност,инициатива"Там е работата, че на интелигентните и културни хора определено им куца амбицията и инициативата. Докато на *** само това им се удава. Интелигентните хора у нас са мачкани твърде дълго време и вече имат трайни навици да се скатават и да не показват, че са интелигентни... Трябва да си възвърнат самочувствието и тогава нещата ще си дойдат на мястото.
48
4
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
До Стефан --Къде си бил приятелю ))) Кажи ми ? Аз където съм бил на теб ще ти трябват 500 000 евро за да видиш това което аз съм видял
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А може би някои има интерес да направи от българския народ нация от камикадзета
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 46 Ако имаш 100 лева пенсия или с 300-350 лева издържаш семейство с две деца ще купуваш ли книги и ще ходиш ли на театър??????
45
5
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
По соца имаше едно уродливо нещо-бедни професори,доктори,интелектуалци,учени. Т.е. социалната нищета не вървеше заедно с интелектуалната и умствената нищета. Сега нещата са си горе-долу на място. От моите познати,почти всички са способни хора (в най-различни области) и 90% не са никак бедни (в БГ). Вижте статистиката за безработните-75% от тях са с под средно образование. А гладът за способни хора е голям, предлагането на раб.ръка е главно пролетариат, от който няма полза.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първата и най-важна предпоставка за оцеляване и развитие на индивида е да си повярва.По този начин той ще открие във себе си неподозирани до момента възможности.Уличните протести във никакъв случай не са олицетворение на този процес.Там индивидът още повече се обезличава.Болшинството недоволни в момента се намесват пост фактум което изобщо не е градивна позиция.Изкуството е да предугадиш тези процеси предварително и да упражниш своето влияние чрез механизмите на общественото устрийство.
43
1
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
До СТЕФАН Бил съм в цял Свят но мога да ти кажа че няма ли нищо в корема на хората ,, няма танци и няма песни - бедните деца в Ангола Намибия Нигерия Индия Бангладеш когато хапнат тогава почват да танцуват - Същото е и в Латинска Америка - Щастието е пряко свързано с тялото !! Ти по далеч от носа си нищо не си видял .стой си невежа приятелю и си мисли че живееш добре !! как българинът ще е щастлив след като гладува и то трайно ?
42
6
 
0
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
То това дето си го писал е така, ама по-важния въпрос е защо си беден? В повечето случаи отговора е,че бедния не е читав. Има ли способности,талант,ум,образование,опит,желание за работа,амбиции,съобразителност,инициатива-тези неща не зависят от държавата. Бедността е последица от ограничеността,липсата на образование,неполагане на усилия,чалгата,семките, мачовете и ракията,ниската култура. Бедността не е тяхна причина. Бедните са така,щото не са читави (изкл. са малко).
41
5
 
7
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 11 години
Последната успешна Българска държава. За Българите, за обикновенните хора, за мирен труд и благоденствие и равноправие
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
41, всъщност доста от наистина бедните ходят на театър. Както и пак те си купуват книги. Чалга ориентираните винаги са готови да врътнат някоя далаверка, за да намерят пари да си купят последния модел телефон, така че никога не са чак толкова бедни, та да ги оправдаваме, че за това слушат чалга...
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
39, то проблема не е кво са ни разправяли, а защо сме им се вързали...
38
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа разруши нашата икономика,задуши родното производство и превзе без бой пазарите ни.И в края на крайщата сега сме много по бедни,обезверени и гладни от преди 23 години.Те спечелиха от приемането ни в ЕС,ние загубихме. Колкото и да ме убеждават в противното не им се доверявам повече
37
2
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
КАКВО ДА ГОВОРИМ -ПОРЕДНИЯТ ЧУЖДЕНЕЦ !!-Психоаналитикът Огнян Димов е живял и работил по специалността си във Франция до 2007 година, но оттогава насам трайно се е установил в България.
36
3
 
7
 
! Отговори
до хленчещите преди 11 години
Няма такова нещо като "народ", всеки човек е различен. Аз не подкрепям Батман, ама за едно беше прав-човешкия матрЯл е калпав в БГ.По мои оценки около 70-80% от хората не са читави. То хубаво искат работа и доходи, ама добре е да се запитат тези хора какви способности имат и какво могат да предложат на пазара на труда.Отговорността за това си е изцяло на отделния човек,никой не е длъжен да те развива,да ти "дава" работа и доходи.В момента има жесток глад за способни хора за работа,не за ***.