100 млн. евро държат нашенци в кипърски банки

Съседите от Румъния кътат там същата сума
Обновена: 21 мар 2013 11:04 | 21 мар 2013 08:08,
67
100 млн. евро държат нашенци в кипърски банки
Снимка: Reuters

Български юридически и физически лица без банките имат депозити в размер на общо 100 милиона евро в кипърски банки, сочи статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

Депозитите в кипърски банки възлизат на общо 107,8 милиарда евро. От тях 38,2 милиарда евро са на банки, а 69,6 милиарда - на други юридически, както и на физически лица. Малко повече от половината от общата сума по депозитите, 56,6 милиарда евро, е на кипърски вложители.

Румънски физически и юридически лица (без банки), подобно на българските, имат общо 100 милиона евро в кипърски банки. На първо място по този показател в ЕС убедително са гърците с 4,7 милиарда евро, следвани от британците с 2 милиарда евро.

Още по темата
ЕЦБ не предостави статистика за депозитите в кипърски банки на банки от Европейския съюз страна по страна.  Тя не изнесе и данни за депозитите от държави извън ЕС.

Според международната рейтингова агенция Мудис обаче руски банки са имали към края на миналата година вложени 9 милиарда евро в кипърски банки (от общо 12,8 милиарда евро, вложени в кипърски банки от банки извън ЕС, според ЕЦБ), а руските корпоративни депозити на острова възлизат на близо 15 милиарда евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако си ги бяха държали в България, нямаше да имат ядове. Като им е толкова акъла...
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статистика нищо не говори, защото не коментира случаят, когато чуждо лице има кипърска фирма и тази фирма има депозит. С лека ръка тези пари се слагат в графата с 50% пари на кипърски вложители, но това де факто не е така! Реално кипърците не държат повече от 10% от влоговете в местните банки. Ако така сметнем колко български пари има в Кипър може да се окажат доста на един милиард долара!
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крадени пари - изчезват.
1
2
 
28
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 11 години
Ofshorna zona)) mrusni prani pari