Вазов, Ботев и Далчев на изпита по български език и литература

1 345 кандидат-студенти се явяват на изпита в СУ
Обновена: 7 апр 2013 11:42 | 7 апр 2013 11:08, Веселина Йорданова
29
Вазов, Ботев и Далчев на изпита по български език и литература
Снимка: архив, Булфото

Кандидат-студенти в Софийския университет ще пишат по темата: Геройство и срам в „Епопея на забравените“ от Иван Вазов. Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 г. продължава днес с изпит по Български език и литература, съобщиха от учебното заведение.

Първата изпитна задача - създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература, беше изтеглена от Ангел Острянов от София.

Лазарина Николова от София изтегли темата за втората изпитна задача, в която кандидат-студентите трябва да съпоставят следните цитати и да осмислят поставените в тях проблеми:  Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина, Христо Ботев, „Моята молитва“  и  Ти не ме оставяй да загина, господи, преди да съм живял!, Атанас Далчев, „Молитва“. 

1 345 кандидат-студенти се явяват на изпита днес. Специалностите, за които те могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационнни науки; Архивистика и документалистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
продължение преди 11 години
И не ми се мисли какви са децата ви, ако разсъждавате по този начин, какви ще бъдат и какво бихте очаквали от тях. Да не говорим, че в повечето случаи има огромно значение избрания университет. В софийски поне в процеса на кандидатстване наистина сядаш и учиш, друг е въпросът готови теми или не-пак получаваш някакви знания. Вече в зависимост от личната мотивация в университети като нбу, унсс и други-или влизаш лесно, или пак полагаш някакви минимални усилия.Говоря за спец.като право,журналистика
21
0
 
1
 
! Отговори
какндидат-студент преди 11 години
Крайно ограничени мнения чета, направо ми е трудно да повярвам, че има такива хора, макар че аз съм от наивните и не мога да приема все още изказванията, че всички в България са прости. Относно коментарите за младото поколение има много голямо основание в думите ви. Чалгата влияе на поведение, култура, интереси - определено. Въпреки това има много хора, които се различават от тази"група"младежи. Всичко зависи от възпитанието, което човек получава в семейството си..
20
1
 
1
 
! Отговори
Аспарух и мечът му преди 11 години
Чакаме с нетърпение тазгодишните бисери :)
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Azis nema li go ?
18
1
 
5
 
! Отговори
Ставри преди 11 години
Дано бисерите са малко, защото класиците не заслужават смехотвория. Дано явилите се на изпита по-задълбочено разсъждават над поставените им задачи.Успех им желая !!
17
1
 
6
 
! Отговори
силвия преди 11 години
Нещо по-добро от Ботев и Вазов не се сещам. Ако и това не им е достатъчно на ДЕЦАТА да се връщат в първи клас. Темите са чудесни, успух на всички които са положили усилия!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От личен опит мога да твърдя, че всякакви претенции за лична аргументация и собствено мнение биват избивани от главите на кандидат-студентите много рано. Или зубриш точно каква теза трябва да имаш и какво е казал един умрял критик за друг умрял писател, или взимаш тройката и довиждане.
15
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Има нещо такова, но това се случва, защото ни е сбъркана учебната система. По литература правим основно анализи и за тях си има определена схема. Трябва да я усвоиш, да научиш наизуст тропите и фигурите и това е. Няма опция да изказваш собствено мнение, ако искаш прилична оценка. Аз също не мисля, че е правилно, но това е положението.
14
0
 
8
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Аргументативен текст - глупава формулиравка от глупавите учебници.Ако тези младежи могат да мислят и познават произведенията, нека не бъдат ограничавани с подобни формули и рамки и да напишат своите лични разсъждения и позиции.Но повечетто от тях нямат нито лична позиция , а още по-малко могат самостоятелно да разсъждават.Те се снабдяват с някоя тема за изпит, разпространявана в интернет или чрез приятели и я научават, което е вредно.
13
0
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Не знам кой влак си хванал, но правописът ти е под всякаква критика! В ПЪРВИ клас се учи, че със се пише пред думи, които започват с буквите с и з, пред останалите се пише с. Но ти продължавай да си имаш въздухарските претенции, всичко е кристално ясно! С изявленията си показваш само, че си в пъти по-зле от днешните студенти! Нито нивото, нито класата, които си приписваш съществуват!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
""Децата пищяха като за пръв път,чеваха гърмежи и гледаха кръв...." или пък "смъртта не бешни грозна, ни страшна, и кръвта шуртешeиз женски гърди наместо млеко.Лудост бе пламнала във всяко око."" има и картинни обяснения как кочо заколва цялото си семейство а после си прави нещо като харакири... или пък " "О, боже! О, адска измама!Подвигът пропадна и надежда няма!... абе що вместо тоя психар не правят анализ на нещо по-съвременно? Например книгата "Мълчанието на агнетата?" В същият стил е..
11
3
 
6
 
! Отговори
Хераклит преди 11 години
Поздравявам колегите от СУ с подбора на темите! Само здравият консерватизъм, високият стил и родолюбието ще ни запазят в чалгаджийската мътилка, която се стреми да подмени истинските ценности с някакви долни сурогати.И не се страхувайте да им натресете 90% двойки( ако са заслужили!), защото, въпреки диалектическите глупости, количествените натрупвания въобще не водят до качествени изменения! Много нули не правят единица, а само една голяма нула!Един струва колкото 10000, стига да е най-добрият.
10
2
 
3
 
! Отговори
ААА преди 11 години
До slavi Номер 8Не се тревожи за моето ниво, аз съм от поколението което хване последния влак и сега съм си много добре и само ви гледам сеира от доста далеко и все още с гордост се наричам Българин. Факт е че все още има деца, които се борят за бъдещето си, но със тази чума ( Пайнеро- чалготия и мутрафония ) в пределите на България е НЕВЪЗМОЖНО да се пребориш на този етап. А ти щом си мотивиран да учиш и развиваш, Те изключвам от този списък и всички като Тебе.
9
5
 
6
 
! Отговори
Ристу преди 11 години
Пред мен е книгата разтворена и денем, и нощя; все сам, аз не познавам хората, не зная и света.Прилитат и отлитат птиците, изгрява ден, залязва ден: аз дните си като странùците прелиствам уморен.Години да четеш за чуждия живот на някой чужд, а твоят, никому ненужен, да мине глух и пуст.До мене ти не стигна никога, о, зов на любовта, и аз изгубих зарад книгите живота и света.Тук Далчев показва, че който много чете си губи времето и умира стар ерген.
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честно казано, каквото ни е архаично образованието, такива са и изпитите! Що за глупост, в 21-ви век ще се оценяват ученици кандидатстващи, например, за специалността "Псигология" според способността им да разтеглят локуми и да използват заучени фрази. Това е просто смехотворно, в нормалните държави се кандидатсва с оценките от гимназията (вкл. и матурите), мотивационно писмо и препоръки от преподаватели. Затова и там студентите са на ниво, за разлика от нашите.
7
2
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
А, ти сигурно си завършил, нали?! И ти звучиш доста компетентно! Жив и здрав да си!
6
1
 
6
 
! Отговори
Кандидат-студент преди 11 години
Не, но вашите коментари показват крайно неуважение към трудилите се цяла година. Защо поставяте всички под общ знаменател?
5
1
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Нали знаеш, че на чужд гръб и сто тояги са малко! После младото поколение нямало никакво уважение! С такъв пример за какво уважение можем да говорим? И те са били същите, когато са следвали, но нали трябва да плюем по всичко и всички.
4
2
 
3
 
! Отговори
1 до 3 преди 11 години
А ти ще кандидатстваш в СУ, нали? По начина на изразяване познах, някак си си звучиш компетентно.:) Ха, дано те приемат!
3
3
 
6
 
! Отговори
Кандидат-студент преди 11 години
Стабилно прости сте и двамата!