Големите ромски квартали – като в друг свят

Български роми се стичат към Европа в търсене на по-добър живот
16 апр 2013 20:10, Елка Василева
146
Големите ромски квартали – като в друг свят
Снимка: архив, Булфото

Там е като в друг свят. В големите ромски квартали на България едни живеят сред боклуци, други - в разкош, пишат германските журналисти Базил Вегенер и Брита Педерсен, които наскоро посетили софийския квартал Факултета.

Ужасна миризма на изгоряла гума се разнася в големия квартал, който прилича на нещо като лабиринт. С население от близо 45 000 жители Факултета е един от най-големите ромски квартали в Източна Европа. Българи по принцип не стъпват тук. Това е един изолиран свят, подобен на гето, който при това е смятан за опасен.

Повечето, но далеч не всички жители на Факултета са безработни и бедни. От една барака се носи мирис на мухъл, от друга - аромат на кафе. Зад отворената врата на примитивна къща от камък някаква жена припява тъжна песен. Отпред е паркиран трабант. Иззад голямото сметище се вижда луксозна триетажна къща с матирани стъкла на прозорците. Пред нея е спрял Фолксваген Туарег. По какъв начин малцината богаташи в квартала си набавят пари за такъв лукс - това никой не казва.

Исус и другите

"Какво търсите тук?" - пита млад ром двамата германски журналисти, които обикалят слисани квартала. 21-годишният ром на име Исус е горд, че семейството му междувременно вече не живее във Факултета. Наминал само да посети роднините си. Жена му е бременна, скоро ще роди, но жилището, в което живеят заедно с родителите му, е тясно. "Искам да отида в Европа, само че парите не стигат", казва Исус. Той е монтьор, но работи в една будка - печели между 350 и 500 лева месечно. Иска да отиде в Европа и да работи там като монтьор. "Спечеля ли достатъчно пари, ще се върна в България", казва той. Но не изглежда изненадан, когато германските журналисти му казват, че много български роми, заминали за Германия, живеят там в мизерия.

В България, както и в други балкански страни, голяма част от хората избягват да си имат работа с ромите - не искат те да живеят в съседство с тях, да са им колеги в работата или съученици в училище. Дори онези роми, които са посещавали единственото във Факултета училище, нямат шанс да си намерят нормална работа. Пълномощникът на българското правителство по въпросите на ромите казва, че се полагали усилия ромските деца от Факултета да бъдат извеждани от квартала, за да не са изолирани.

Дани е изгубила вяра в българските власти. "Те не се грижат за нищо", недоволства 52-годишната жена. Корумпирани чиновници били виновни за това, че фирми нелегално изхвърляли отпадъци на сметището във Факултета, казва тя.

Най-слабото звено

По време на социализма много роми работеха в големите държавни предприятия. Днес ромите са най-слабото звено в едно общество, разтърсвано от социални напрежения. "Икономическата криза се отразява най-тежко на социално най-слабите", признава българския министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова и добавя, че парламентът единодушно е приел стратегия за интеграцията на ромите.

Стратегия има, но осъществяването й здраво куца. Неслучайно много български роми се стичат към Европа, където търсят по-добър живот. Само че и Европа не приема радушно прииждащите роми. В Германия например се водят бурни дебати по въпроса, все по-често се поставят и искания за ограничаване на притока на роми от България и Румъния. Впрочем, подобни искания издигна и германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.
 


(Дойче веле)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: германияромиФакултета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обяснете на бабите от село Мечка, обзети от страх от ромските набези и безнаказаност, колко е труден живота на *** в България..........
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само мога да кажа че бунището на факултета си е работа на месните. Обичат да живеят на бунището просто! Преди време общината им плати да изчистят и оттогава усилено заливат всичко с мъсотия.Минаването с влака оттам е руска рулелтака-не знаеш какво ще ти пръсне главата.По правило 15 метра до линията не трябва да има постройки, а както глрдам скоро бараките и кенефите им ще пораснат направо на релсите! Що просто не се приложи закона? А!?
105
0
 
0
 
! Отговори
до 48:) преди 11 години
хубаво си заримувал, но ти куца основната тема на стихчето: Българите не могат да стигнат до Лувара, а ти мечтаеш ромите да пратиш там:)Не четеш ли какво е казал Исус:"Искам да отида в Европа, само че парите не стигат", казва Исус."
104
0
 
6
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
До АнонименНапълно ви подкрепям!Крайно време е да се спрат всички социални помощи,които стимулират безконтролното развъждане на ***.Който иска да има деца ,да намери начин да си ги гледа.това са ***,които не желаят да се интегрират.Имам личен познат от този етнос,които завърши висше образование,работи на добра работга и отглежда две/не 10/хубави деца.Условията за него са били като за всички останали.
103
0
 
3
 
! Отговори
Sinorov преди 11 години
Hahaha - tzeliat svyat se uchi da jivee kato bg *** - zapisvat gi, gledat gi, prepisvat gi, vazhistavat im se na proizvoditelnostta i jiznenata radost, vzemat gi za obmyana na opit - daje 8 - 10 godishni deca mogat da spechelyat 2 leva bez problem za 5 minuti kato sa na zor. Bg mafiotskite medii pak prepisvat eu jurnalistite, bg jurnalistite sa slepi i gluhi da vidyat koi v bg darjavata e nai-golyam maistor-proizvoditel, nai-umnite bg ucheni ot seksiata na BAN sa v fakulteto!
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe to i balgarete mizerstvat ama si mal4at
101
20
 
2
 
! Отговори
MARTIN преди 11 години
ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ИЗОЛИРАНЕ В КВАРТАЛИ И ГЕТА БЕЗ КОМУНИКАЦИИ И КОМУНАЛЕН СЕРВИЗ ПО СМЕТОСЪБИРАНЕТО, В КРАЙНА СМЕТКА ТОВА ВОДИ ДО ЛОШ БИТ ,БЕДНОСТ И КОМПЛЕКСИРАНО САМОСЪЗНАНИЕ . - ВРЕМЕ Е ЦЯЛАТА ЕВРОПЕЙСКА ОБЩНОСТ ДА КОМПЕНСИРА ПРОПУСКИТЕ И НЕЧОВЕШКОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ РОМИТЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ХИЛЯДИ ГОДИНИ/ РЯЗАНЕ НА УШИ, ГОНЕНИЯ , ДЕПОРТАЦИИ , РЯЗАНЕ НА ЕЗИЦИ , ИЗОЛАЦИЯ, ОБЕСВАНИЯ , УБИЙСТВА , РЕКЕТ , РОБСТВО И ГЕНОЦИД/
100
19
 
2
 
! Отговори
MARTIN преди 11 години
ИСТИНАТА ЗА ПЕРМАНЕНТНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА РрОМИТЕ ДА СЕ ОПОВЕСТИ НА ВИСОК ГЛАС , ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ ЧЕ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 60 ГОДИНИ РОМИТЕ СА РАБОТИЛИ НАРАВНО С БЪЛГАРИТЕ И ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ СА ОГРАБВАНИ- ПЛАЩАЛИ СА ДАНЪЦИТЕ СИ НАРАВНО С ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ , А НЕ СА ПОЛУЧАВАЛИ НИКАКВИ ЕЛЕМЕНТАРНИ ПРИДОБИВКИ КАТО ВОДОСНАБДЯВАНЕ ,КАНАЛИЗАЦИИ , АСФАЛТИРАНИ УЛИЦИ , ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ , БИЛИ СА ДИСКРИМИНИРАНИ ОТ КЪМ ВСИЧКИ СОЦИАЛНИ СФЕРИ НА ОБЩЕСТВОТО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ИЗОЛИРАНЕ В КВАРТАЛИ И ГЕТА БЕЗ КОМУНИКАЦИИ И КОМУНАЛЕН СЕРВИЗ ПО СМЕТОСЪБИРАНЕТО, В КРАЙНА СМЕТКА ТОВА ВОДИ ДО ЛОШ БИТ ,БЕДНОСТ И КОМПЛЕКСИРАНО
99
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIE BSALGARITE CTE MAFIA POGLEDNETE KOI? V BALGARIA VODI MAFIATA TOVA NECA ROMI AA BALGARI KOI? IMAT P-P-D AKO CTE MNOGO YMNI SCHTE RASBERETE KOGATO VIE CPRETE DA CE PRAAVITE NA 4iCTI VIECte SLOTO NA BALGARIA A
98
0
 
7
 
! Отговори
ГОЛЯАМ КЕФ преди 11 години
СЛЕД 30 ГОДИНИ *** ПРЕМИЕР ХА...........А ОЩЕ 30 ГОДИНИ БГ В ЦГ
97
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и аз незнам,кога нашите политици ще разберат,че тези от европа мозъци само дрънкат глупости.когато опре до работа почват да дават заден.а сега като имат български *** да ги интегрират и да дадат пример как става това. иначе много лаят за човешките права
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
циганинн да ходи на работа....ха-ха,*** може и да ходят,ама щото иначе ядат бой. *** може да копае цял ден за да открадне 5метра жица,но да ходи всеки ден на работа-само ако може да краде нещо,ако има далавера.и тука и в чужбина са такива,не са по работата,а по лесните,криминалните неща.
95
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е да се спрат всички социални помощи. Ние по едно-две деца все ще изгледаме и без помощта на държавата. Да се криминализира изоставянето на деца и да се закрият всички домове, в които ние с нашите данъци отглеждаме копелетата на ***. Те сами ще се изнесат. Нека там са по-добре от нас, но да са там. Не виждам обаче политическа воля за решителни действия. Не сме толкова богата държава, че да издържаме 1 000 000 паразита.
94
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, ха ... ето случай да покажат нагледно как прилагат умните съвети, които постоянно ни пробутват хората от западна Европа. Не млъкнаха години наред да ни учат как да сме интегрирали ***.Ето сега самите *** им идват на кракаНека ги интегрират, нека им се радват и да покажат на дело как стават тези работи.Ако и когато имат поне малко успех в тези неща, нека снимат и да ни пратят филм, да видим как става тази работа.Обаче *** и там ще са си същите - лентяи, престъпници, наглеци
93
3
 
21
 
! Отговори
11 преди 11 години
Проблемът е, че *** не стават за нищо освен за общи работници под засилен военен контрол.Това са мързеливци и ***, които са свикнали да живеят на гърба на работещите народи, в чиито страни пребивават и стават удобен инструмент за политиката на чужди държави, които искат да разрушат целостта на държавите, в които те живеят.Така е и в България.*** са машите на много сложна политика за убиването на нашия народ и държава, защото им е позволено всичко на наша територия.
92
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
elate Da Vidite V GERMANIA KOI PRODAVA DROGA I PROCTOTOIRVA VIE CAMITE BALGARI DETO MNOGO LAETE VIE DOKARXTE BALGARIA DO TOVA DERESCHE??????????/
91
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СВОБОДНОТО ПРИДВИЖВАНЕ НА ХОРА В ЕС Е СВОБОДНО НАЛИ ТАКА ПИШЕ НА ХАРТИЯ? ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ДА ОТИДЕ ТАМ КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕ. ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ ОТ ЕС НЕ ИСКАТ ДА ИМА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ В ТЯХНАТА ДЪРЖАВА. ЗАЩО ТОГАВА Е ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ СЛЕД КАТО НИЩО НЕ Е ТАКА КАКТО ПИШЕ? КАТО НЕ СА ИСКАЛИ *** ДА ИМ ОТИДАТ В КЪЩАТА ЗАЩО НИ УНИЩОЖИХА ЗАВОДИТЕ И ФАБРИКИТЕ В КОИТО *** РАБОТЕХА КАТО ОБЩИ РАБОТНИЦИ? ЗАЩО НИ ПРИЕХА В ЕС? ЗА ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЧЛЕНСКИ ВНОС ПО НЯКОЛКО СТОТИН МИЛИОНА ЛИ?
90
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всъщност интегрирани *** има.но те забравят, че са били *** и стават американци, испанци, ирландци. никога повече през живота си не споменават думата *** и никой не ги нарича така. у нас има само 3 такива публични случая - др чирков, с. кацарова и сашо роман. малцината, завършили образование се изнасят от гетото, имат по 1-2 деца и НИКОГА вече не споменават думата *** или ром. Не е в държавата проблемът!
89
1
 
23
 
! Отговори
5 преди 11 години
Българин, който не тачи и люби род и родина, никога няма да бъде ценен и оценен навън, щом самият той се отрича! Толкоз за списвачите на подобни бълвочи. Толкоз и за коментаторите, плюещи връз семето си навред из тоя форум! България е била велика сила заради общото съзнание и единна цел, заради уважението и родните ценности. От там иде и силата!
88
0
 
46
 
! Отговори
Апостол преди 11 години
И още малко история - по време на Третия райх, милите загрижени дойчовци са изтрепали между 320 000 и 1 200 000 *** по лагери и по места. Къса е паметта историческа, голямо е лицемерието европейско.