Нямало саботаж и изтрита информация в МВР

Калин Георгиев: Апаратурата е аварирала, а записите са дадени на прокуратурата
Обновена: 17 апр 2013 14:56 | 17 апр 2013 10:14,
485
Нямало саботаж и изтрита информация в МВР
Главният секретар на МВР Калин Георгиев вярва на колегите си. Снимка: БТА

Служителите на МВР, срещу които върви разследване заради незаконното подслушване, не са саботирали проверката на прокуратурата и няма изтрита информация. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Калин Георгиев пред БНТ.

Не става въпрос за умишлено увреждане на техника и унищожаване на записи, както стана популярно, категоричен беше той и допълни, че въпросната техника е аварирала.

„Трябваше бързо да бъде възстановена, нямаше как да се получи това нещо без спешна намеса. За да не бъде затрита информация, тази информация е препратена, записана на няколко други места и е на разположение на прокуратурата. Това ми казаха колегите при разговор с тях“, заяви още главният секретар на МВР. 

На въпрос щом те са съхранени, защо е необходимо прокуратурата да назначава експертиза тези записи да бъдат възстановени, Калин Георгиев заяви, че не може да дава оценка на прокуратурата.

Още по темата
„Но мисля, че е правилно, за да бъдат сравнени тези записи, с които ние разполагаме, които са на разположение на прокуратурата, и това, което те искат да извлекат като информация от преформатираните дискове на специалната апаратура, с която ние разполагаме. Нормално е да се провери дали няма нещо променено“, отсече главният секретар на МВР.

По думите му апаратурата не може да извършва секретно запис на глас - не може да подслушва.

"Тази техника, с която ние разполагаме, по данни на моите колеги, не може да подслушва секретно. И повече от това нищо не мога да кажа", подчерта Калин Георгиев.

Началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров, който беше отстранен от длъжност заради това, че е направил опит да осуети проверката на прокуратурата с отвертка, бил дипломиран инженер и един от най-кадърните специалисти в МВР, смята Георгиев.

Визираната отвертка не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги.  Така че отвертката е по-скоро една метафора, добави той. По думите му, ако някой от колегите му е искал да направи някакъв проблем, то би го направил много по-изтънчено и не би правил неща, които да бъдат видими.

„Фактът, че са повдигнати обвинения, не означава, че са виновни. Много ми се иска да вярваме, че накрая при завършването на проверката и след като приключат досъдебните производства, тези достойни офицери от запаса и двамата отстранени ще имат възможност да изчистят имената си“, добави главният секретар на МВР.

Той обясни движението на мобилната техника за подслушване в различни части на столицата, без това да е отразено в пътния лист, като случаен пропуск. В единия от случаите техниката действала по задача в борбата с тежката организирана престъпност.

Според Калин Георгиев в никакъв случай не може да се говори за незаконно подслушване. Той допълни, че главният прокурор и заместниците му никъде не са казали, че МВР подслушват незаконно, такива резултати от проверката нямало.
Той беше категоричен, че в министерството на вътрешните работи работят хора на закона, които уважават и изпълняват законите.

В понеделник от прокуратурата обявиха, че има предпоставки за незаконно подслушване. Според обвинението в СДОТО са допуснати нарушения при подслушването, прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
35
 
! Отговори
ФФФ преди 11 години
Спри и замълчи С неадикватните си изказвания цвъкаш като гларус по авторитета на МВР
12
2
 
42
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
100 милиона левчета всяка година за да си играят куките с отвертките!
11
3
 
54
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
*** нагли, изтече ви времето, ***.
10
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"На въпрос щом те са съхранени, защо е необходимо прокуратурата да назначава експертиза тези записи да бъдат възстановени, Калин Георгиев заяви, че не може да дава оценка на прокуратурата."Ти си пълен та*ак, Калине, логика нулева.
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цвинокио явно е почнал да се 'клони' - и този и т.н. Министърка вече ходят с бая дълги носове...
8
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каааак да не повярва човек?Посред нощ да остави кръчмата и да отиде да поправя компютъра!На такъв човек, отдаден на работата,"заслужава" орден "Стара планина"!
7
1
 
48
 
! Отговори
hdfh преди 11 години
Много случайности, много аварии, много дефекти... много!
6
1
 
58
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Ако някой се е съмнявал в интелекта на куките-ето ви доказателства!И за издръжка на тези титани на мисълта България харчи над милиард лева годишно.
5
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пфу!излагация!!!ще скочи на рождения си ден да оправя устройството!!!!????ЦЯЛОТО РЪКОВОДСТВО НА МВР Е ЗА СМЯНА?
4
1
 
14
 
! Отговори
ХАХАХА преди 11 години
Искам интервю и с ген. Коджейков, шеф на НСО. Просто много ми харесва как говори.
3
2
 
48
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Тоя къкво прави още в МВР?
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отвори ли се техниката, гаранцията отива, а в случая тази техника струва милиони... Само за това трябва да има осъдени, а за подслушването да не говорим?!
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според констатациите на прокуратурата, веднага след като разбрал за внесения от Станишев сигнал, Радко Димитров зарязал празнуването на 50-ия си рожден ден с колеги и умишлено се заел да отвори с отверка мобилната техника на подслушваческия автомобил, но след като не намерил харддиск, се обадил късно вечерта на фирмата - производител на техниката, поискал парола за достъп и така на сутринта успял да влезе в системата и да изтрие цялата налична информация