Започва Страстната седмица

Всеки ден от нея е Велик
29 апр 2013 07:48, Петя Славова
30
Започва Страстната седмица
Снимка: Булфото

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик, пише БТА. Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез Възкресение.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно отдецата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмицаот децата, защото се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца. На Разпети петък не се яде нищо, пие се само вода.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистина воскресе!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Glupav преди 10 години
До ДаВ Новия завет послания за омраза, злоба и етническа доминация?! Явно ползвате някоя нова версия..;-)
25
5
 
1
 
! Отговори
Да преди 10 години
До GlupavОчевидно е, че си глупав. И е очевидно, че дори не си чел Библията. Там съвсем не се казва само "да не крадеш, убиваш". Казват се много други неща, които са в много близки граници и до омразата, и до злобата. Да не говорим, че изцяло е написана в етнически контекст (еврейски, юдаистичен), която я први крайно неуниверсално четиво.
24
3
 
4
 
! Отговори
Glupav преди 10 години
Интересно, кое по-точно в християнството е узаконено суеверие? Може би, че там се казва да не крадеш, да не убиваш, да не мразиш, че си личност със свободна воля.... Много суеврия много нещо... ;-)
23
10
 
4
 
! Отговори
гхт преди 10 години
За да е религиозен един човек, значи задължително притежава една от следните две характеристики: - психично болен,- глупав;
22
5
 
1
 
! Отговори
Mo преди 10 години
До войнствен атеистНапротив. Живея разнообразен и интересен живот и винаги, където и да попадна, съм душата на компанията. Защото съм атрактивен, свиря на инструменти, пея разкошно, знам много за изкуствата и имам богата обща култура и начин на изразяване.И като човек с мозък в главата, не ми е нужно някаква митология да ми измисля празници и да ми казва как да ги празнувам, а САМ си правя празници. От прагматични неща. Като излязъл филм на любим режисьор или концерт на любима група и прочие.
21
8
 
2
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 10 години
Еврейски цар-зомби, който "казва", че всички неевреи са грешниши по рождение и трябва да са "овце и жертви".
20
3
 
1
 
! Отговори
войнствен атеист преди 10 години
до МоА ти сигурно живееш един много, много самотен живот, щом отказваш да имаш нещо общо с празници като Великден и Коледа, само заради религиозния им произход. Аз не ги празнувам, щото съм вярващ, а защото са повод да се видим с роднини и приятели.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леки и спасителни пости на всички, които са се решили да се причестят на Великден!
18
7
 
10
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ТАЗИ СЕДМИЦА ИСКАМ ЯЙЦАТА МИ ДА БЪДАТ БОЯДИСАНИ С ЧЕРВИЛО....
17
16
 
3
 
! Отговори
Глен Бентън преди 10 години
Всчики "вярващи" да го духат !!!
16
14
 
1
 
! Отговори
преди 10 години
Всички станаха много вярващи,начело с политиците затова държавата ни е в това положение,хората мизерстват по улиците бездомници клошари и т.н..... Къде сте вие христяните.
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До mario.fu.90 На атеистите винаги им пречат религиите, никой не е тръгнал да те покръства така че си обирай крушите от тук и не се меси къде не ти е работа
14
16
 
4
 
! Отговори
Дора преди 10 години
Християнството е едно узаконено суеверие. Като всяка друга (съвременна или древна) митология.А фактът, че все още има влияние над поведението и мисленето на милиони хора, говори за това, че обществото е много далеч от действителна цивилизованост.
13
11
 
7
 
! Отговори
Мо преди 10 години
До войнствен атеистЗначи не си никакъв атеист, щом се солидаризираш с разни тъпашки ритуали и примитивни традиции, изградени на база суеверност и човешка глупост.
12
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Светли Великденски празници на всички християни!Бъдете здрави !На хората ,които изповядват друга вяра ,също бъдете здрави и заповядайте на нашия празник-Великден!
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
.Дано всеки може да си хапне на празника. Като гледам нищетата и мизерията на повечето българи, то май не ни е до празници.
10
9
 
7
 
! Отговори
войнствен атеист преди 10 години
Аз пък се кефя на такива празници, макар и да качвам по кило-две покрай тях от надумкване с храна. Независимо от атеизма ми и войнственото ми отношение към нахалството на някои религиозни субекти, обичам Трифон Зарезан, мартениците, Великден, Гергьовден, Коледа и т.н.И мога само да се радвам, че не сме мюсюлманска страна. Иначе щяхме да чакаме с "трепет" Рамадана.
9
5
 
26
 
! Отговори
Селянина преди 10 години
Светли и хубави празници на всички християни !
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може и да са суеверия, може и да измислици. Истина обаче е, че на хората им трябва вяра и я намират като се уповават на религия и висша сила. Има толкова много стари,обезверени и отчаяни хора, които нямат друг избор
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Марио спори със себе си от много време;)