МЗ прави проверка по случая с починалия Теди

Има проблем при работата на спешните телефони, призна министърът
Обновена: 9 май 2013 13:35 | 9 май 2013 13:35,
122
МЗ прави проверка по случая с починалия Теди
Снимка: архив, Impact Press Group

Здравното министерство прави вътрешна проверка на случая с 11-годишния Теди, който почина в час по физическо в 81-во СОУ „Виктор Юго“ в София. Родителите на детето твърдят, че линейката е пристигнала в училище половин час след подаването на сигнала.

„Докладвано ми е, че линейката е била на 13-тата минута от постъпването на сигнала и в момента проверяваме по минути кога, къде и кой на кого се е обаждал”, заяви в отговор на въпрос на Dnes.bg служебният здравен министър Николай Петров.

Според директора на Спешна помощ-София д-р Ангел Ангелов е имало забавяне в централата на тел. 112 заради установяване на местоположението на училището. Вчера той заяви, че най-близката болница "Св. Панталеймон" в столичния ж.к. "Младост" е отказала да поеме случая.

Според родителите на Теди обаче точно от тази болница е дошъл лекар, а от 25 ДКЦ не са се отзовали на зова за помощ.

„Правилото е да се обадят на 112 и да дойде линейка, както са процедирали, но явно ситуацията е била такава, че не са могли да отведат детето до близката болница”, коментира още здравният министър.

Той съобщи още, че има недостиг на 2000 души в спешните центрове в цялата страна и призна за проблем в работата между телефоните 112 и 150.

Още по темата
„Трябва да се направи съвместимост между двата телефона, което в софтуерен вариант означава много пари, 14 милиона лева и не го намирам за разумно”, твърди проф. Петров.

По думите му скоро ще се пристъпи към втори вариант, който ще реши проблемът, като се увеличат служителите.

„След като телефон 112 получи обаждането, тогава един служител излиза и води конферентната връзка в реално време със 150”, заяви министърът на здравеопазването.

Според него на тел. 112 няма специалисти, които да разберат кое е спешно и за какъв екип е проблемът. Така се губи време в препредаването и информация, която дава приоритет.

По думите на проф. Петров следващият министър ще реализира промяната с няколко нови служители на двата телефона 112 и 150.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
19
 
! Отговори
Марина преди 11 години
моята приятелка си счупила ръката (рамото), имала си страшни болки и спешна помощ е дошла след 2 часа, в центъра на София!!! Ние сме от Русия, така че извинявайте грешки в език, и сме возмутени от това, това е истинско безобразие, не е достойно една страна членка на ЕС
13
2
 
23
 
! Отговори
петър преди 11 години
Ахааа, значи 14 милиона за животоспасяваща програма за няколко милиона българи е много, ама 30 милиона за избори са си на място. Да, да, така е... Да не ви се налага, но ако стане звънете на 150, никакво 112! Тази система не работи, колкото и да се опитват да ви убеждават в обратното. 3-4 загубени минути може да са с цената на човешки живот!
12
2
 
17
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Телефон 112 е абсолютно ненужен, служителките нямат представа как да реагират в ситуации и кого да изпратят! Казвам го от личен опит. Миналата седмица нито успяха да ми помогнат, нито успяха да изпратят екип за една жена. Чиста случайност е, че се размина без инциденти.Като са некадърни ние не сме виновни!
11
0
 
31
 
! Отговори
От 11 преди 11 години
Проблема беше добре решен с така нареченото училищно здравеопазване. Във всяко училище имаше мед. фелдшер, а в по-големите - уч. лекар, които са достатъчно компетентни, за да проведат такива мероприятия до пристигането на линейка, със съответното оборудване. "Демократите" сметнаха, че това е социалистическо наследство и го ликвидираха. Плодовете са налице. Каквото посееш, това ще жънеш.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човешкият живот струва много повече от 14 милиона, проф. или там какъвто сте Петров.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази новина от вчера е пълна с глупости. Кога, кой, къде, защо и т. н. Случаят се разводнява, обърква и причината се търси навсякъде другаде, но не и във вярната насока. Дали линейката е пристигнала след 5 мин или след 30 мин практически няма никакво значение. Ако не се окажат реанимационни мерки в първите 2-3 мин /с индиректен масаж на сърцето и изкуствено дишане/ мозъкът остава без кислород /в следствие на липсващото кръвообръщение/ и просто загива. каквото и да се прави след това е излишно.
8
1
 
21
 
! Отговори
компир преди 11 години
Тая *** бившата здравна министърка, проблема й беше пушене на обществени места, ама да се оправи батака в спешна помощ и въобще здравеопазването не.....важното е да не се пуши....затова ще мреме като мухи докато дойде линейката
7
1
 
9
 
! Отговори
5 преди 11 години
Не ги мисли министрите и роднините им. За тях ще дойде линейка.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В петък ми прилоша, близките ми повикаха линейка. Тя дойде 40 мин след обаждането ни. Става дума за 6-я по големина град в БГ, където се предполага, че трябва да реагират веднага. В спешният център където ме откараха, лекарите ми обърнаха внимание след още 1 час, защото бяха заети.Знам, че лекарите не са виновни, взимат никакви пари, за това което правят, а те обират негативите накрая. Някъде незнайно къде потъват парите ни за здравно осигуряване...
5
1
 
23
 
! Отговори
Просто е ! преди 11 години
Докато Здравната каса купува скъпи коли за шефовете си, а не линейки ще сме ***.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е игра с живота на всики ни, включително и с живота на роднините на министрите! Дано поне от грижа за техните близки направят нещо!
3
1
 
20
 
! Отговори
COMMUNE преди 11 години
ТОВА КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО Е ПОД ВСЯКА КРИТИКА.НИКАКВИ ОПРАВДАНИЯ "НЯМАТ СТОЙНОСТ",С КАКВО ЩЕ СЕ ОПРАВДАЕТЕ ВИЕ "ОТГОВОРНИТЕ ЛИЦА",ЗА ДА УТЕШИТЕ МЪКАТА НА ПЛАЧЕЩИЯ ОТ ТЕЛЕВИЗОРА БАЩА? ЗА БОГА ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е "ИЗОЛИРАН СЛУЧАЙ".НЕ УТРЕ,А ОЩЕ ДНЕС ТОЗИ УЖАС ДЕБНЕ НАС И БЛИЗКИТЕ НИ.УВАЖАЕМИ СЪПЛЕМЕННИЦИ,ТОВА НЕ Е ЛИ,НАЛЕЖАЩ ПОВОД ЗА БУРНИ ПРОТЕСТИ...?
2
1
 
20
 
! Отговори
Аз преди 11 години
А здравният министър знае ли, че ако не те доведе линейка, а някой близък, висиш пред "спешния" кабинет, докато някой евентуално ти обърне внимание?
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14 милиона за софтуерен вариант .... омгКато програмист мога да кажа глупости на търкалета.администрацията си измисля причини да прилапа и тези парички.