МЗ прави проверка по случая с починалия Теди

Има проблем при работата на спешните телефони, призна министърът
Обновена: 9 май 2013 13:35 | 9 май 2013 13:35,
122
МЗ прави проверка по случая с починалия Теди
Снимка: архив, Impact Press Group

Здравното министерство прави вътрешна проверка на случая с 11-годишния Теди, който почина в час по физическо в 81-во СОУ „Виктор Юго“ в София. Родителите на детето твърдят, че линейката е пристигнала в училище половин час след подаването на сигнала.

„Докладвано ми е, че линейката е била на 13-тата минута от постъпването на сигнала и в момента проверяваме по минути кога, къде и кой на кого се е обаждал”, заяви в отговор на въпрос на Dnes.bg служебният здравен министър Николай Петров.

Според директора на Спешна помощ-София д-р Ангел Ангелов е имало забавяне в централата на тел. 112 заради установяване на местоположението на училището. Вчера той заяви, че най-близката болница "Св. Панталеймон" в столичния ж.к. "Младост" е отказала да поеме случая.

Според родителите на Теди обаче точно от тази болница е дошъл лекар, а от 25 ДКЦ не са се отзовали на зова за помощ.

„Правилото е да се обадят на 112 и да дойде линейка, както са процедирали, но явно ситуацията е била такава, че не са могли да отведат детето до близката болница”, коментира още здравният министър.

Той съобщи още, че има недостиг на 2000 души в спешните центрове в цялата страна и призна за проблем в работата между телефоните 112 и 150.

Още по темата
„Трябва да се направи съвместимост между двата телефона, което в софтуерен вариант означава много пари, 14 милиона лева и не го намирам за разумно”, твърди проф. Петров.

По думите му скоро ще се пристъпи към втори вариант, който ще реши проблемът, като се увеличат служителите.

„След като телефон 112 получи обаждането, тогава един служител излиза и води конферентната връзка в реално време със 150”, заяви министърът на здравеопазването.

Според него на тел. 112 няма специалисти, които да разберат кое е спешно и за какъв екип е проблемът. Така се губи време в препредаването и информация, която дава приоритет.

По думите на проф. Петров следващият министър ще реализира промяната с няколко нови служители на двата телефона 112 и 150.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
DrDr преди 11 години
До violet.damyanovaВ Щатите линейките може и да идват за 4 мин., но там повечето са частни и чакалят по ъглите каято нашите бакшиши, щото всяко повикване е стотици долари. Жална ти майка, ако нямаш осигуровка. И внуците ти няма да могат да ти изплатят дълговете. Тук линейката е за без пари и всеки я вика за щяло и нещало. В град с населението на София надали има само 17 (седемнадесет) линейки. По-вероятно е да са 170. Иначе как ще дойдат на 4-та минута, освен ако не си на 200 м. :)
33
1
 
10
 
! Отговори
aaa преди 11 години
софтуерен вариант 14 милиона лева....абе на тия кой им пише софтуера ? за 14 милиона лева ще наемат безработни дето ще бягат от централата на 112 до болницата да занесът писмо :D и пак ще става по бързо от софтуера им за 12 милиона... те тия милиони ги нямат за нищо когато ги харчат за глупости и комисионни...ама все ревът че не им стигат милиони за увеличение на заплати и пенсии
32
0
 
3
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
ми на нашата баба и стана лошо зимата, сняг нямаше.След повикването дойдоха след 1.50 мин.Когато дойдоха в къщи първото нещо което казаха ,че били много малко линейки на огромни райони.Тя вече се беше съвзела, демек май самичка прескочи трапа.Иначе беше наистина много зле.А иначе говорих с позната, кръстница била на детето.Тя каза че на никой не му е ясно от какво е починало.
31
6
 
12
 
! Отговори
истината преди 11 години
Няма смисъл да плюете по здравеопазване, ако детето е имало установен проблем въобще не е трябвало да бъде в часа по физическо, а и дори за 5 мин да дойде линейката човек от проблем със сърцето може да си отиде и за секунди. Просто се е случило и нали сме такива, че винаго трябва да обвиним някого! Тежко е на родителите, ама това е съдба, не може да се бориш с нея и не е имало какво да се направи.
30
2
 
3
 
! Отговори
violet.damyanova преди 11 години
DO 35-SHOVEKZA vashe svedenie nalogimi se da si izvikam lineiaka na 911 v USA.Doide tosno za 4 minuti.
29
6
 
11
 
! Отговори
ddd преди 11 години
Здравното министерство прави вътрешна проверка на случая с 11-годишния Теди ?!ГАРВАН ГАРВАНО ОКО НЕ ВАДИ !!!Плащайте осигуровки за да лапат мафиотите в бели престилки !
28
0
 
9
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Съседчето което е пожарникар и то дава дежурства като оператор на тел 112 , той от медицина не разбира , но се пестят пари за лекар оператор трябва да се плаща повече да не хване към терминал 2 . сме европейци имаме тел 112Сега
27
1
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Здравеопазване демек опазване от здраве!
26
1
 
11
 
! Отговори
Djena преди 11 години
А докато следващия министър направи нещо (ако изобщо направи), който умрял междувременно умрял.Призива да се възстанови тел. 150 бе подминат с мълчание. Може да умират деца, но европейските изисквания са спазени - първо се звъни на 112 .
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този 112 е някъде в Пленско. Не може да му казваш адрес, а някой да мйека "туа в кой град йе?"!! Или поне би трябвало да имат мнооого добро обучение преди да ги назначават, защото реално ВИНАГИ в тях е забавянето или поне от там почва. Не знам кой и колко е налял в този телефон, но икономиите от заплати между София и Плйеен можеше да спасяват животи
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се направи съвместимост между двата телефона, което в софтуерен вариант означава много пари, 14 милиона лева и не го намирам за разумно, твърди проф. Петров.а сега за 14 милиона да измират хората,много разумно......това си е умишлено убийство
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да прости детенцето. След като е ясно че е можело да бъде спасено е логично до бъде зададен въпроса КОЙ Е ВИНОВЕН? Но поименно. Кой носи персонална отговорност?
22
2
 
20
 
! Отговори
bau преди 11 години
Да ама ако беше нещо за милиционерите - някой протестира или чупи офис на Мтел щяха да дойдат на минутата. За десетки хиляди милиционери има пари а за линийки няма , а ????????
21
1
 
17
 
! Отговори
Нели преди 11 години
Хора, осьзнайте,че ние сме една пропаднала държава. Може ли едно дете да умре, защото няма линейка, а няма защото няма организация, защото нищо не е наред и никой не иска да е наред. След всеки един такъв случай започва да се обяснява,че линейките са малко, че лекарите не достигат и т.н. Пробемите ги знаем, трябват решения.
20
1
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
2 пъти ми затвориха от 112. Щях и 3-ти път да звъня, но скандала утихна и после защо никой не дойде на адреса въпреки че си го казах????
19
2
 
11
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Ей такива измислици са ми любими! Кой ти е затворил, бе сладур? Всички разговори към 112 се записват и такива неща НИКОГА не са се случвали. Даже и на пияните *** откликват за помощ. Разбира се, това, че откикват за помощ, не означава, че са компетентни и, че нямат проблеми с комуникацията с различните служби.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да имам вяра на 112 даже...демек държавата да ми помогне ,когато съм в беда. Преди година някъде имаше скандал и заплахи в дома ми с пияни познати. Обаждам се на 112 и казвам: Елате бързо на адрес.........пребиват семейството ми, онази отсреща затвори. НЕ МОЖЕХ ДА ПОВЯРВАМ!Пак набрах и пак ми затвори.,а скандала вече утихна и добре че не се стигна до бой.И питам аз сега как да имам доверие даже и на спешна помощ и полиция, като те имат за куче там някакво.Мръсни ***! Скап.държава!
17
1
 
22
 
! Отговори
Бълагарин преди 11 години
Моите съболезнования към родителите на детенцето.За съжаление държавата ни е толкова скапана ,че сега ще почнат да си прехвърлят вината и НИЩО няма да излезе. Революция му е майката.
16
0
 
3
 
! Отговори
Гого преди 11 години
До петър. Петре не заблуждавай хората, информирай се преди да даваш съвети. Дори и да звъниш на 150 ти вдигат от 112 така, че съвета ти е неуместен.
15
1
 
16
 
! Отговори
varg преди 11 години
Миналата година като се обадих да съобщя за катастрофа ми вика е квартала е разделен на две части.И ме пита в коя част е.Аз откъде да знам да не съм google maps.