"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията

Лошите условия в арестите също са посочени в доклада
Обновена: 23 май 2013 19:19 | 23 май 2013 19:19, Елка Василева
131
"Амнести" ни критикува за ромите и хомофобията
"Амнести интернешънъл" посочва, че продължава дискриминацията на ромите у нас. Снимка: архив, Reuters

В България продължава дискриминацията на ромите в области като образованието, пазара на труда, здравеопазването и жилищната политика. Условията в арестите не отговарят на международните стандарти за човешки права. Запазва се и хомофобското насилие. Това са акцентите за нашата страна в годишния доклад на "Амнести интернешънъл" за положението с правата на човека по света.

В раздела за България се посочва, че независим експерт на ООН по въпросите на малцинствата е изразил загриженост, че ромите остават на дъното на социално-икономическата стълба във важни области като образованието, заетостта, здравеопазването и жилищната политика, биват и принудително извеждани от жилищата си.

"Амнести интернешънъл" посочва, че Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание към Съвета на Европа е разкритикувал условията в българските арести, както и случаите на нечовешко и унизително отношение в български затвори.

По отношение на бежанците и търсещите убежище в доклада се констатира, че търсещите убежище продължават да срещат пречки при достъпа до международна закрила.

В доклада се констатира, че в България продължава хомофобското говорене, има и актове на насилие срещу хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Посочва се, че в българското законодателство не са криминализирани престъпленията от омраза, извършени въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност.

Отбелязва се, че през юни миналата година Прайдпарадът в София е минал без инциденти въпреки призивите за насилие от страна на противници на събитието и дискриминационни изказвания от страна на Българската православна църква и Светия синод.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
26
 
! Отговори
Постол Войвода преди 10 години
Амнестита, БХК-та, Хюман Райтс Уочове, ай сменете вече плочата бе *** ***, вече и на *** им стана ясно, че целта на гадове като вас е да се вменява вина и задължения на белите все още народи като нас, да се извиняваме ли нещо, а? Какво още не сме дали на гнусните ***, а кажете беее-да земем дружно да си посипем с пепел, нещо всеки да осинови лично по 10-ина *** и да им осигурява стандарт лии? Вий ли се явяване моралисти от последна инстанция? Еййй, гиди стар ръждив сатър!
45
1
 
13
 
! Отговори
MuddyWaters преди 10 години
До Анонимен 38,а тока и водата на *** кой им плаща?всеки друг,но не и те.Аз не съм съгласен.Така че,не знам дали е истинска организациа Амнести Интернешънъл,ама да не мери за тях и за мене с два различни аршина!И Закона е еднакъв за всички,само дето за някои ( за *** ) не се прилага както за останалите!Дали й на *** наготово общинско жилище,а тя пред камерите на телевизиите недоволства,че било малко и нямало всички удобства!!!Айде де холан,не на нас тия!Всяка жаба у гьола си!!!
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 38,ами в такъв случай,щом не е измислена организация,да дойде да защити и моите права,когато държавата спрямо мене прилага Закона в пълната му сила,а когато става въпрос за ромите - тогава не го прилага.Ама не им е изгодно да го признаят.На мене нищо не ми е дал никой,освен родителите ми,които са се лишавали заради мене,а на ромите всичко наготово...Нещо не съм съгласен с тази дискриминация спрямо мене.Апартамента аз си го купих,а на тях държавата им дава общински жилища.
43
1
 
15
 
! Отговори
коко преди 10 години
До 41 Свършиха добра работа за поколения напред.Педковците и манговците се пречистиха,като минаха през комините.Грешката на дойчовците беше с евреите ,те са умни хора.А на нас ни върнаха Добруджа ...А бе ако *** бяха нещо добро сега щяха да имат държава.На времето Ленин направил и *** република,но тя просъществувала 10 дни.Просто нямало *** от кого да крадат... А на нас защо трябва все някой да ни казва какво да правим???
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
45 ти ли започваш в чистотата
41
1
 
22
 
! Отговори
читател преди 10 години
Амн. Инт. се занимават с куха риторика, за да оправдаят разходите си по т.н. "проекти"Когато *** малтретират цели села къде са тези защитници на човешките права?Когато *** бият и убиват старци и деца, къде са тези защитници?Когато целият български народ им плаща на *** здравеопазването, помощите и отоплението къде са защитниците?Най-онеправданите, най-обижданите и най-унизените в тази страна са честно работещите българи.
40
1
 
27
 
! Отговори
МЕН преди 10 години
"Амнести интернешънъл" елате си приберете ромите, затворниците, отрепките, гейовете и другите ***. Нали сте много загрижени за тях приберете си ги и ги интегрирайте далече от България.
39
1
 
19
 
! Отговори
Mama Zozi преди 10 години
ами ние бьлгарите на кого да се оплачем от смьрдящите крадливи роми всеки месец от моити данъци изтичат кьм тях парици те взимат помощи и детски и са все дискриминирани
38
0
 
16
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Ами те и педофилите са с "нетрадиционна сексуална ориентация'!?
37
0
 
31
 
! Отговори
wasp преди 10 години
ПИСНА МИ ОТ НЕНОРМАЛНИ "ПРАВОЗАЩИТНИЦИ", ТИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН!!!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
39 и как свъри братската ти Германия тогава , горките германци такова зло си докараха сами , днес изобщо не искат да сещат за тогава
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хахахаха ромовете искали да учат и да работят, ама били дискриминирани... абе, тези от хамнести хинтернешънъл изобщо виждали ли са живи ромове???Които са искали да учат и да работят са го направили, а точно заради паразитиращи организацийки, като туй хамнести, продажните ни политици не закачат престъпниците. Тиквата се оправдаваше, че хамериканският посланник не давал да се преследват ***-престъпници. Айде, да го видим Серьожата дали и той не яде от същата сороска копаня.
34
2
 
13
 
! Отговори
коко преди 10 години
В братска Германия от 1933 година до 1945 година не са имали никакви проблеми с ***.А 66 години след това няколко катуна побъркаха пледиращите за "Свобода,равенство,братство "французи...А ние будалите ще сме развъдник за мангопитеци.А на Запад защо не ги приберат заедно с ***,като толкова много ги обичат?
33
2
 
24
 
! Отговори
MuddyWaters преди 10 години
Дреме ми какво мисли тази измислена организация.Когато ромите започнат да спазват Закона,както го спазвам и аз,тогава може да си променя отношението към тях.Иначе - никаква милост,щом погазват Закона!!!
32
2
 
26
 
! Отговори
до 32 преди 10 години
Колко години още ?25 години тея не работят!25 години тея не се образоват!25 години тея немогат да се грижат за потомството си (даже днес имаше новина за дете тупнало в курбан)25 години тея изсмукват всичко ,разрушават инфраструктура и са криминален контингент.Няма нормална държава ,дори и колония дето да се е отдала на малцинствата си ,ние сме в ЕС ,а в ЕС които не работи и прави бели отива в затвора за много време ,а там не си стои на ...а бачка !
31
5
 
13
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Хахахахах, не знам за вас, ама аз се чувствам обиден от всяка втора политическа статия. Няма такава наглост, няма такова безочие, а този article от горе не искам дори да го коментирам - очевидно докладът е писан от човек, който не знае дори БГ къде е на картата. Викате, че Волен е краен, ама според мене, ни трябва дори 3 пъти по-краен, за да ни отстои интересите.
30
2
 
40
 
! Отговори
мето преди 10 години
Всички болници са пълни само с роми. Социалните фондове вече са празни пак от тях. В училищата вече взеха да се гаврят с историята ни и да бият учителите, както и обслужващите ги екипи на спешна помощ. Плащат по 20лв на семейство за ток и нашите сметки след това набъбват /сега ще го узаконят с тази двойна тарифа!!!/ И имате наглостта да ни обвинявате в дискриминация и нетолерантност?!? Ромите са тумор, който скоро ще поникне и увас и тагава ще ви видим каква песен ще запеете. Възмездието иде!!!
29
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров премиер!
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБемъсти ,сепаратиските ви отчети са без никакво значение!Чудо голямо какво казала някаква незнаино чии интереси защитаваща организация.Тая ръчна спирачка дето са ни я дръпнали с *** ,дето 25 години са на финансово,здравно хрантутничество ,да вземем я отпуснем ,че оправия няма иначе.Ами Абмъсти И ,то не е ли Великобритания да се режът главите на белите ,тръгнали да ни държат сметка.А на хомотата с тея милиончета раздвани за парадите дето целта им е само една да предизвикват размирици.
27
3
 
29
 
! Отговори
ddd преди 10 години
АМНЕСТИ ДА ИМ ЯДЪТ К....... НА *** !!!