Още едно дете почина заради немарливост. Но заради чия?

В Търново сформираха комисия заради фаталния инцидент в местно училище
Обновена: 2 юни 2013 19:47 | 2 юни 2013 19:40, Красимир Ангелов
34
Още едно дете почина заради немарливост. Но заради чия?
Снимка: Булфото, архив

Сформирана е комисия за проверка на спортните съоръжения в училищните дворове в община Велико Търново, съобщи кметът на общината Даниел Панов пред БТА. Повод за действията стана трагичният инцидент от събота, когато футболна врата затисна и уби 8-годишно дете в СОУ „Вела Благоева“ във Велико Търново.

Експертите ще изготвят становища и предписания за състоянието на базите. След това лицензирана фирма ще проверява дали са изпълнени предписанията, посочи кметът. Той уточни, че такива огледи се извършват ежегодно.

Панов посочи, че пряката отговорност за инцидента вчера ще бъде установена след приключване на следствието и произнасяне на прокуратурата. Кметът уточни, че общината не е страна по стопанисване и управление на имотите на училищата.

При последната инспекция на училищните дворове във Велико Търново през ранната пролет пропуски и нарушения не са били установени, отбеляза той.

Още по темата

От Регионалния инспекторат по образованието също ще разпратят писма до всички директори на учебни заведения в областта да огледат училищните сгради и дворове за опасни места и предмети, които да бъдат отстранени, обяви началникът на инспектората Розалия Личева.

Тя потвърди, че детето, което вчера загина при трагичен инцидент на футболно игрище в двора на СОУ"Вела Благоева" във Велико Търново, е второкласник в ОУ "Бачо Киро".

Злополуката е станала към 13 часа в деня на детето – 1 юни, на едно от спортните игрища в школото в търновския квартал "Бузлуджа". Децата играели мач, а по думите на свидетели желязната врата паднала върху главата на момчето, след като друго дете загубило равновесие и се блъснало в нея. Причината за смъртта е масивна черепно-мозъчна травма и според лекари не е имало никакъв шанс детето да бъде спасено.

Още по-шокиращото е, че футболното игрище с изкуствено покритие е едва от няколко години, след като е изградено по програма на ФИФА. В момента обаче теренът е занемарен, тъй като не се поддържа от никого, а в теленото заграждение зеят огромни дупки. Живеещите в района около училището често използват заградения терен за разходка на своите домашни любимци.

Розалия Личева уточни, че до късно снощи училищни директори и свидетели на инцидента са давали показания пред следствените органи за да бъде изяснена самоличността на детето и кои са неговите родители.

Окръжната прокуратура във Велико Търново е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причинена смърт по непредпазливост, съобщи Катерина Лещакова, говорител на прокуратурата.

По думите й законовият срок за следствените действия е два месеца.

Dnes.bg припомня, че това е третият подобен случай с фатална развръзка в двора на българско училище само в рамките на последния месец.

На 7 май 11-годишният Теодор Желев почина, след като колабира в час по физическо. Линейката, която трябвало да окаже спешна помощ на Теди се е забавила с близо половин час, а лекари от близкото ДКЦ не са реагирали на подадения сигнал за инцидент.

На 20 май пък ток уби четвъртокласник, който си играел в двора на селско училище. Злополуката стана в село Копривлен, община Хаджидимово. Пристигналите на място полицейски служители установили, че в двора на училището в близост до спортната площадка има дървен стълб, през който преминават четири проводника за ел. захранване на училището, като единият от тях е прекъснат по средата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
14
 
! Отговори
Varnenec преди 11 години
По цялата улица на която живея има много високи дървета, които при буря се удрят в покривите на кооперациите и събарят керемидите. Ако керемида падне на главата на минавая човек, ще го остави на място. След подаден сигнал в кметството ми се отговори, че има план за кастрене на дърветата и като дойде ред за нашата улица тогава. На въпрос какво ще стане ако падне керемида на някого на главата, отговора от районния кмет беше : " Ми да пада". Ето това е България - незаинтересованост и беззаконие.
24
1
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
ако си мислите че с комисии и контрол можете да промените нещо....всъщност можете, тоя път вече е изпробван - в америка. деца в златни кафези, които не играят, не излизат, отнемани от родителите по най-малки поводи, примерно снимка докато се къпят в морето. мерси, който го кефи така, терминал2 и чао бао. аз предпочитам да си поема риска.
23
6
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
от как в девети клас мой приятел, се уби с мотор, твърдо реших че ще имам поне 3 деца, или няма да имам въобще. той беше едно дете на родителите си, и когато се уби те не можеха вече да имат деца и направо изперкаха. каквито и мерки да се вземат, децата ще продължават да умират, само количеството спасява положението.
22
0
 
6
 
! Отговори
леля Мара преди 11 години
Тъжно, много тъжно! Не можем да опазим малкото деца , които имаме!
21
0
 
6
 
! Отговори
sled dajd kachulka преди 11 години
ne moga da razbera zashto v Balgaria sled kato se sluchi neshto se seshtat da praviat proverki i takiva bezmisleni neshta. Tova e tiahno zadaljenie oshte predi da se sluchi takav tragichen incident. Ne znam tolkova li triabva da sme izpadnali, ta dori i v tretia sviat gi niama tezi neshta,bojeeeeeeeeeeeeeee nie jiveem v chetvartia
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква инспекция са правили тия хрантутници, нали живея на метри от мястото и минавам почти всеки ден до това порутено училище. Поне от над 2 години едната врата седеше облегната на предпазните мрежи, които пък , както се вижда от репортажите са окъсани и пробити.Другата врата пък изобщо я няма. Сега това безотговорно *** директора най- вероятно ще го покрият и пак няма да има виновен.
19
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ubii Gerber,spasi dete
18
1
 
7
 
! Отговори
проблемът е ... преди 11 години
... 0-лево чувство за отговорност на абсолютно всички български граждани ...
17
0
 
3
 
! Отговори
moja milost преди 11 години
До ПичStranno i az ne jiveya tam, no ne se radvam..gadno mi e che se sluchvat takiva neshta...
16
10
 
10
 
! Отговори
? преди 11 години
Игрището е заключено, за да не се ползва - понеже е ЗАНЕМАРЕНО пише си го !!Кой е виновен, че някой се наврял през дупка в мрежата или прескочил оградата, за да го ползва ?! Директора на училището не е слънце да огрее навсякъде, нито пък стои прав събота и неделя да чака някой да не прескочи оградата.Направил е каквото е по силите и правомощията му - заключил е огрището. Много филми гледате, поне да бяхте разбрали едно.. че такива неща се случват и по света, не само у нас каквито и мерки да има
15
8
 
0
 
! Отговори
Пич преди 11 години
Да в Бг всички се купува с пари радван се че неживея там
14
4
 
16
 
! Отговори
байСтаври преди 11 години
В държавата цари пълна безотговорност!И това не е от вчера , а е натрупано с години и се провокира не от друго място , а от най-високото: ПАРЛМЕНТА!
13
2
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Номер 6, невероятен си, браво!
12
2
 
10
 
! Отговори
Христо Михайлов преди 11 години
Експертите ще изготвят становища и предписания за състоянието на базите Вместо да се хванта у работа.Пак ще има бумащини и никаква работа няма да се свърши.А може и некой лев да падне по евро фондовете.
11
0
 
22
 
! Отговори
naTpuoT преди 11 години
Бог да го прости!
10
2
 
20
 
! Отговори
Надежда преди 11 години
Кражбите на средства са поголовни - на абсолютно всички нива и в абсолютно всички сфери. За капак има и тотална безотговорност и липса на ценности. Всеки мисли какво да сложи на масата, а народът загива бавно, но сигурно.Прав е човекът по-долу, не ни трябват комисии, а хора с идеали и образование/опит. Осъзнайте се-стига придобивки, възпитавайте хора и инвестирайте внимание, вместо пари.
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е да се престане с тия комисии.Това е измиване на ръцете-всички знаем, че това е начин да се замажат очите на хората. Училищата си имат Директори, които са длъжни най -вече да се грижат за безопасността на децата и после всичко останало.Нима директорката не е знаела, че в настилката зеят дупки, а вратата не е бетонирана?!И какво е направила? НИЩО!От нищоправене сме на това дередже!Ами служителите в Регионалния инспекторат, ами отделите в Общината?Пълна анархия и апатия!
8
1
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
това да се направи нещо или промени чак когато стане някой инциденте направо наш стил за жалост!!!!
7
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво!!! В края на учебната година изведнъж се сетихте да правите инспекция на училищните дворове!!! Онова дете в с. Копривлен също почина в училищния двор по нелеп и безобразен начин! Безхаберие и небрежност, за които *** в българското образование , и особено в министерството, взимат огромни заплати! За какво? За да отчитат умрелите деца? Престъпна безотговорност!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 6Поклон ти правя, абсолютно точно обобщение с няколко изречения. За жалост и аз не виждам никакъв изход,въпреки ,че не съм песимист по природа.