„Окупаторите" на НДК: „Оставка“, „Мафия“!

Конфликт възникна заради група хора, подкрепяща кабинета
Обновена: 22 юни 2013 18:53 | 22 юни 2013 10:58,
351

Снимка: Булфото

Няколко стотин протестиращи се събраха пред НДК, където скандират "Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия". Те носят национални знамена, плакати на английски, антисоциалистически  лозунги. Свирят със свирки, има много млади хора, някои с децата си.

В същото време в НДК заседава Съветът на ПЕС.Организацията на протеста започна в социалните мрежи чрез групата "Окупирай НДК". Организаторите го насрочиха за 10 часа в събота, ако оставката на Орешарски не е факт до петък вечерта.

Част от лозунгите на протестиращите гласят – „Stanishev Merde”, „СерГЕЙ, кажи си, ние ще те разберем, вече живеем в 21 век”, „SerGAME OVER”, ”Souvenirs from Bulgaria -> Stanishev, please don’t forget to take him with you”, „И аз не съм платен, мразя ви безплатно”, „Не ви вярваме, вървете си”. Издигнати са лозунги на английски език заради чуждестранните гости и чуждите медии.

Още по темата
 По-малко от час след началото на протеста пред НДК  конфликт противопостави малка група участващи в протеста и мнозинството протестиращи.

Причината беше, че част от  участващите изразиха подкрепа за правителството, носейки лозунги  като "Орешарски, започни да работиш" и "За просперираща България".

Една жена от групата каза пред БТА, че не е член на никоя политическа партия, а просто не подкрепя протестите и смята, че има право да изрази това. Друга жена посочи конкретни мерки вече предприети от  правителството и парламента.

Искаме нов Избирателен закон, това е всичко, което искаме,ние също искаме нови избори, заяви мъж, който каза, че е от Граждански форум "Промяна" и водел протестите в Стара Загора от зимата. Той също заяви, че не е бил партиен член, не се съгласи, че присъствието им е провокация към протестиращите.

Към нежелаещите оставка на правителството обаче бяха отправени остри реплики и те бяха обградени от участващи в протеста. За да предотвратят сблъсък се намеси полицията, с  помощта на която по-малката група беше изведена от протеста, който продължава.

Вече започна заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти в София. Откриването започна с изпълнение на българска фолклорна музика от гайдари.

На събитието присъстват премиерът Пламен Орешарски, председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Народното събрание Михаил Миков и много други официални гости.

Всички гости дадоха пълна подкрепа за кабинета на Орешарски и за лидера на БСП Сергей Станишев.

Около сградата на НДК са поставени заграждения, в района има засилено полицейско присъствие.

Около 12.30 часа протестиращите се преместиха в шествие от  пилоните край двореца по бул. "Витоша" и сега скандират в зоната откъм кино "Люмиер", обезопасена с полицейски кордон.

Така те могат да бъдат малко по-близо  до зоната, през която преминават делегатите, обезопасена със заграждания и полиция.

Още преди 9 часа група протестираща до пилоните на НДК се обявиха против стария режим за връщане на тютюнопушене на закрито. "Тютюневите лобисти убиват, Станишев - не пипай забраната за пушене!" са сред издигнатите от тях лозунги.

Около петдесет души пък блокираха прохода Шипка за 15 минути, протестирайки срещу кабинета „Орешарски“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една кола агенти за сега ;)))
5
14
 
2
 
! Отговори
tsolov преди 10 години
До Анонимен ГЕРБ
4
31
 
20
 
! Отговори
владимир владов преди 10 години
Ако преди десетина дни някой ми беше казал, че ще защитавам хора като Станишев, Орешарски, Местан и Сидеров, бих му се изсмял в лицето. Уви, оказа се, че греша. Президентът, протестиращите и журналистите не ми оставиха друг избор.Да се иска оставката на Пеевски е морален акт. Абсурдно е човек с компрометирана репутация да отговаря за националната сигурност. Същото може да се каже и за назначенията на областните управители в Благоевград и Пловдив, които подменят народния вот. Морално задължение на протестиращите е и да поискат оставката на министъра на образованието. Госпожа Клисарова е меко
3
24
 
31
 
! Отговори
tsolov преди 10 години
ТЕЗИ КРАДЦИ ОТ ПРЕХОДА ДСБ СДС РЗС ТЕЗИ *** ДОКОГА ЩЕ СЕ МИСЛЯТ ЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ БЪЛГАРИТЕ ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ НЕУСПЕЛИ ПОЛИТИЦИ ***
2
42
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМАТЕ ЛИ СИ ДРУГА РАБОТА?
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vie si protestiraite mirno i te mirno si sedat i nqma da si tragnat s mir nikloi ne si otiva