„Окупаторите" на НДК: „Оставка“, „Мафия“!

Конфликт възникна заради група хора, подкрепяща кабинета
Обновена: 22 юни 2013 18:53 | 22 юни 2013 10:58,
351

Снимка: Булфото

Няколко стотин протестиращи се събраха пред НДК, където скандират "Оставка", "Червени боклуци" и "Мафия". Те носят национални знамена, плакати на английски, антисоциалистически  лозунги. Свирят със свирки, има много млади хора, някои с децата си.

В същото време в НДК заседава Съветът на ПЕС.Организацията на протеста започна в социалните мрежи чрез групата "Окупирай НДК". Организаторите го насрочиха за 10 часа в събота, ако оставката на Орешарски не е факт до петък вечерта.

Част от лозунгите на протестиращите гласят – „Stanishev Merde”, „СерГЕЙ, кажи си, ние ще те разберем, вече живеем в 21 век”, „SerGAME OVER”, ”Souvenirs from Bulgaria -> Stanishev, please don’t forget to take him with you”, „И аз не съм платен, мразя ви безплатно”, „Не ви вярваме, вървете си”. Издигнати са лозунги на английски език заради чуждестранните гости и чуждите медии.

Още по темата
 По-малко от час след началото на протеста пред НДК  конфликт противопостави малка група участващи в протеста и мнозинството протестиращи.

Причината беше, че част от  участващите изразиха подкрепа за правителството, носейки лозунги  като "Орешарски, започни да работиш" и "За просперираща България".

Една жена от групата каза пред БТА, че не е член на никоя политическа партия, а просто не подкрепя протестите и смята, че има право да изрази това. Друга жена посочи конкретни мерки вече предприети от  правителството и парламента.

Искаме нов Избирателен закон, това е всичко, което искаме,ние също искаме нови избори, заяви мъж, който каза, че е от Граждански форум "Промяна" и водел протестите в Стара Загора от зимата. Той също заяви, че не е бил партиен член, не се съгласи, че присъствието им е провокация към протестиращите.

Към нежелаещите оставка на правителството обаче бяха отправени остри реплики и те бяха обградени от участващи в протеста. За да предотвратят сблъсък се намеси полицията, с  помощта на която по-малката група беше изведена от протеста, който продължава.

Вече започна заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти в София. Откриването започна с изпълнение на българска фолклорна музика от гайдари.

На събитието присъстват премиерът Пламен Орешарски, председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Народното събрание Михаил Миков и много други официални гости.

Всички гости дадоха пълна подкрепа за кабинета на Орешарски и за лидера на БСП Сергей Станишев.

Около сградата на НДК са поставени заграждения, в района има засилено полицейско присъствие.

Около 12.30 часа протестиращите се преместиха в шествие от  пилоните край двореца по бул. "Витоша" и сега скандират в зоната откъм кино "Люмиер", обезопасена с полицейски кордон.

Така те могат да бъдат малко по-близо  до зоната, през която преминават делегатите, обезопасена със заграждания и полиция.

Още преди 9 часа група протестираща до пилоните на НДК се обявиха против стария режим за връщане на тютюнопушене на закрито. "Тютюневите лобисти убиват, Станишев - не пипай забраната за пушене!" са сред издигнатите от тях лозунги.

Около петдесет души пък блокираха прохода Шипка за 15 минути, протестирайки срещу кабинета „Орешарски“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОХ стига с тия протести... Не разбрахте ли че всичко е фалшиво изманипулирано и ми писна по тв да гледам и слушам викове и крясъци.Запълват времето на новините. БАС ХВАЩАМ ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ НЯМА ДА ПАДНЕ.ЗАЩОТО ПРОТЕСТЪТ Е САМО В СОФИЯ. ОСТАВЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА РАБОТИ.
205
26
 
16
 
! Отговори
Чичо Ванго преди 10 години
Станишев иска ВЛАСТ НА ВСЯКА ЦЕНА ! Ако не беше аферата с Костинбродските бюлетини, Станишев нямаше сега да е кукловод. Какво иска да разчисти точно? Партия с вожд Бойко Борисов, който го бие на всеки национален избор ли? Милион и малко отгоре ли да разчисти?
204
18
 
19
 
! Отговори
Чичо Ванго преди 10 години
Вчера не интернет ***, Сергей Станишев изказал на заседание на Националния съвет на БСП сакрални фраза. За да ги разчистим, трябва да останем!. Без ДПС нямаме шанс, въпреки настроенията срещу тях. Ама не само това казал, а повторил за кой ли път, че ако не бяха бюлетините от Костинброд, резултата на БСП щеше да е различен. След всичко изказано до тук е редно да се замислим.
203
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много наивни коментари виждам.Нека не забравяме , че живеем в БГ и протестте не са от вчера , но нищо не се е променило.Напротив сегашното чалга поколение е с още по - ниски морални ценности отколкото преди 20 години.За съжаление.
202
27
 
12
 
! Отговори
Niko преди 10 години
Защо толкова се страхувате от нови избори.Защо плюете против ГЕРБ(не визирам всички коментари а само част от тях),че стоят зад протестите.Протестите са спонтантни,от хора,който са от различни партии от опозицията,или от тези,който не гласуваха.Е ,бъдете сигурни,че на следващите избори ще гласуват ,защото точно тези хора в момента протестират.Защо толкова се страхувате от нови избори.Нали сте сила,която се избира от народа ,а новите избори,ще докажат дали наистина сте ги спечелили с мнозинство или с измама.....С право управляващите в момента се страхува.С право няма да покажат морал и да напусн
201
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко им били протестиращите. Пресмятат, че са процент от софиянци . Само да има кажа за тъжната съдба на статистика удавил се в 1 см. средно статистически дълбок басейн.
200
14
 
9
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
До 239Ако все още не си разбрал защо протестираме, очевидно няма да си на улицата с интелигентните млади българи.
199
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Чичо Ванго-Когато докарат на протестите и прасетата,нали?Тогава ще дойдат да протестират и Бойковите чобани,които заявиха,че ще протестират ,но не знаели все още за какво!Смех,малеи,смех!
198
1
 
13
 
! Отговори
До Одисей 1 преди 10 години
Твоите "инвеститори" ВЗИМАТ готови монополни сектори, надуват цените и източват печалбата - изтичат над 28 милиарда годишно! Някои от тези сектори (вода транспорт комуникации енергия) се смятат за национален приоритет в някои КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ държави и не се дават в чужди ръце.Те НЕ строят заводи НЕ произвеждат нищо!Работни места - не са създали повече отколкото ако тези сектори биха останали в български ръце, по-скоро даже съкращават.Ценните изкопаеми 1.5% е пладнешки обир не инвестиция.
197
13
 
11
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
До питам:))) Смяташ ли, че тези хора които протестират 8 ден вече, ще допуснат каквито и да е манипулации на следващите избори ?
196
7
 
23
 
! Отговори
питам преди 10 години
Какво мислите ще стане ако това правителство подаде оставка веднага? Ще ви кажа-президента ще назначи служебен кабинет, ГЕРБ-3 , КОИТО ЩЕ ПОДГОТВИ НОВИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ след три месеца на които ще гласувате за същите партии. Ще спечели Цв.Цв по един или друг начин. А ако си въобразявате че с нови протести ще го свалите пак, ще ви напомня какъв бой ядоха студентите от полицията по негова заповед, преди известно време. Това ни чака.
195
15
 
9
 
! Отговори
Чичо Ванго преди 10 години
Правителството ще падне на 25 юни тази година. Трябват им още 3 дена, в които те трябва да изживеят последните си "катарзиси"!
194
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1Една голяма част от протестиращите са от IT бранша. 90% от тях са директни инвеститори , защото заплатите им се плащат от западни компании :)
193
7
 
9
 
! Отговори
nikolov преди 10 години
До PlamenМного бързо забравяш пламене какво беше преди герб.Герб просто продължи да разбърква *** и да ги дава на гладници като теб .
192
9
 
11
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 10 години
До Plamen :)))))))))какъвто лидера ви и коалицията такива сте си и веи който ги подържате .Plamene Чета и тях ги гледам и слушам.Речник на каруцари имате наглоста на ром:) ламтеж за богатсво на еврейн:))))))).двуличието на грък:))))))))))) Е нека хората сами си направят изводите заБСП+ДПС+АТАКА= на тотален геноцид към народа .Без разлика с какво вероизповедание сме но сме ПЪРВО Български граждани
191
5
 
10
 
! Отговори
Сиси преди 10 години
Пламенчо, кажи бре Интелектуал, къде ти е проблема? седи си у вас на диваня, папкай, плащай си данъците и храни дебели ***. Къв ти е проблема?
190
5
 
19
 
! Отговори
до протестиращ 223 преди 10 години
Кои сте вие, пък кои сме ние? Кого точно представлявате и как конкретно пресметнахте, че това правителство изчерпило кредита на доверие? Толкова сте "уверени" в диагнозата си,че дори сте анонимни в сайта.Ние не искаме оставка, а работа от това правителство и вие не бива повече да ни пречите,защото сте капка в морето. Да не ви залее морето в близко време. И търпението има граници. Не ни представлявате, а сме милиони, това е!
189
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мафия ли и в Италия, и САЩ е жива още .Олигархия ли, или монопол ? В САЩ и викат лоби или индустриялци, и капиталисти ....Това е демокрацията бе хора, някакъв оксиморон - звучи от всякаде!Комунисти и долу монопола.
188
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре де тея деца с плакатите не ви ли стряскат ?Мен още на балоните на изборите дето ги връчваха на децата ми стана ясно що за безкруполни са ни политиците и партиите.Не съм казал нищо за протестите ,да не вземете се заядете.
187
17
 
10
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
Доста сте глупави :))) Ние искаме оставка и избори, защото този парламент и правителство изчерпиха кредита на доверие с видимата си зависимост от олигарсите !Нови избори и ново правителство !Което ще го чака същото ако 'сгафи'!