МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист

Ангелов: Несигурното поведение на управлението е лош сигнал
Обновена: 2 юли 2013 13:58 | 2 юли 2013 09:50, Камелия Цветанова
185
МС тегли заем да си купи още време на власт, смята икономист
Икономистът Георги Ангелов. Снимка: Булфото, архив

Дупката в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, е изненадваща новина, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той уточни, че до 31 май или до края на мандата на служебното правителство, имаме излишък. "Не вярвам за един месец така да са изпуснали нещата, че да има 1-2 млрд. лева "дупка", коментира още той.

Неговото обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Ангелов припомни, че самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани още 1 млрд. лева. Икономистът попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Преди седмици финансовият министър Петър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. "За тези, които следят България, несигурното поведение на правителството е лош сигнал", предупреди Георги Ангелов.
Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

За проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов, решението за актуализация на бюджета е изненада, но само при текущото състояние на бюджета. Пред bTV той обясни, че има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.

Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.
 

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
33
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно че трябва да се актуализира бюджета, да не забравяме че същият е творение на оня хроничен лъжец и "топ 100" финасист брат Пит с очила
113
43
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не забравяме, че Дянков пропиля и 8 милиарда лева фискален резерв и сега няма пари за следващите правителства. Изходите са нови заеми, нови данъци и нов скок на безработицата.
112
2
 
24
 
! Отговори
архангел-1 преди 10 години
аз ще ти отговоря- с това , че влезнаха в добре опакованите им каналчета за крадене- и в контрабандата, и в енергото. Преди това, същите тези каналчета си съществуваха 23 години- бсп ,сдс и дпс си ги знаеха и си ги менкаха според когото ние , *** избирим за следващите 4 години да ги ползва.. Бръкнаха им в г..за и те си включиха добре научените им машини за компромати против тях ! Старите прийоми на старите комунисто-фашисти!
111
5
 
27
 
! Отговори
историка преди 10 години
На един милиард кредит комисионата е 20 милиона в някой джоб
110
7
 
42
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
След поредното експертно управление на БСП е заплашено чисто физическото оцеляване на нацията и страната.
109
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По данни на ООН населението на България към 2050 г. ще спадне под 5 милиона души, от които 80 % ще са *** и турци.
108
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много интерено ГъРБавите реват за бюджетен дефицит и емитиране на дълг :))) засрамете се малко бе, че Вие за 4 години един бюджет неуспяхте да вържете без дефицит и без емитиране на допълнителен дълг, тръгнали акъл да дават :)))
107
7
 
22
 
! Отговори
архангел-1 преди 10 години
А младият Ангелов е много умен и точен икономист, но тук все ***-тлъсти неудачници и нескопосници го плюят! И до кога все нефелници от УНСС ще ни "оправят" икономиката..? то се вижда как ни "оправят"!
106
7
 
14
 
! Отговори
архангел-1 преди 10 години
А младият Ангелов е много умен и точен икономист, но тук все ***-тлъсти неудачници и нескопосници го плюят! И до кога все нефелници от УНСС ще ни "оправят" икономиката..? то се вижда как ни "оправят"!
105
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Станишев - - Имам само един въпрос: С какво ББ, ЦЦ и ГЕРБ уплашиха статуквото /БСП, ДПС, ДСБ, СДС, Атака, ДС и т. н. /?
104
2
 
29
 
! Отговори
бай Генчо преди 10 години
Ще става още по-зле. Готви се повишение на *** надбавки (пардон детските), от 35лв. на 70-80лв. Тоест още заеми, още по-голяма *** в бъдеще и още по-голяма социална тежест и пресъпност и още заеми и още заеми...Влизаме в кошмарна спирала, защото това ще е можен импулс за скок на и без това свръхраждаемостта на ***. На българската няма да се отрази никак, защото има праг от 350лв. бруто, а и никой българин не прави пари с цел закачане на социалната хранилка. Според мен отиваме
103
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само за исканите от ГЕРБ и улицата предсрочни избори през септември 2013 г. ще трябват поне 100 милиона лева, който в бюджета на Дянков ги няма. 1 милиард лева допълнително трябват и за поддръжката на новите магистрали Люлин и Тракия.
102
5
 
7
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
до 104Само не ми говори за ниския дефицит. Всички знаят че за това парите бяха взети от здравеопазването и доведе до невиждана мизерия. А и няма държава в Европа с такъв нисък дефицит.
101
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vseki glasuval za BSP/BKP i ne barkash v katzata s med , da si posipe glavata s pepel i si otgovori na vaprosa - Kakvo po-razlichno e ochakval da se sluchi za poreden pyt s takiva *** na vlast!!!Neznam, az lichno izpitvam netyrpimost.
100
3
 
28
 
! Отговори
Драган преди 10 години
Преди години фирма взима кредити, а работниците стават гаранти (за да не си загубят работата). Фирмата фалира , а работниците без работа трябва да връщат заема !! ........действителен случай . Сега това ми прилича на същия случай !
99
1
 
23
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Нещата отиват към паметниче на Дянков и Борисов.Да се смееш ли да плачеш ли!
98
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 49!Ами отваряш страницата на МФ или БНБ и гледаш справите за държавния дълг, леко срванение между 2009 и 2012 показва че в Дянков е увеличил дълга с около 6 млрд. лв, трябва ли да ти припомням че в последните си дни ББ и Дянков емитираха още 800 млн. дълг и обърни внимание с падеж август месец .........А ти си седнал да правиш сметка за някакви мижави 600 млн. на Орешарски
97
13
 
11
 
! Отговори
Станишев преди 10 години
Всички проблеми с НЕК, БЕХ, БДЖ , НОИ, НЗОК,Топлофикация-София и др.започнаха с ГЕРБ преди това нямаше никакви проблеми ВСИЧКИ БЯХА БОГАТИ И ЩАСТЛИВИ !!!Борисов измисли рушвета още като охраняваше Т.Живков !Луканова криза , Жан Виденова криз- грабеж никога не е имало , това са политически измислици на ГЕРБ!
96
12
 
7
 
! Отговори
UDO преди 10 години
Тоя пък въздухар за какъв се мисли?
95
19
 
7
 
! Отговори
ДА13 преди 10 години
Тия ако теглят заем поне нещо ще дадат и на нас-майките, безработните , пенсионерите и дребния бизнес. А предишните ни се подиграваха нагло в очите , обогатяваха се, а нас докараха до фалит!