"Евронюз": Кои са българските протестиращи

Те чувстват, че младостта и надеждите им са излъгани
Обновена: 9 юли 2013 06:28 | 8 юли 2013 20:00, Елка Василева
265
"Евронюз": Кои са българските протестиращи
Хората се умориха да живеят в безвремие. Снимка: Булфото

След демократичните промени през 1989 г. животът в България стана твърде тежък, което обяснява протестите, белязали 2013 г. и накарали хиляди хора да продължават да протестират срещу правителството дни наред, пише българската журналистка Мария Спирова в статия в сайта на телевизия "Евронюз".

Протестиращите, обсаждащи сега парламента с искане за оставка на правителството, са от поколението, което около 1989 г. е било в началното училище и е израсло в общество на конфронтиращи се ценности и на трайна несигурност. Те обаче са част и от поколение, което има достъп до повече информация, възможности да пътува и да прави сравнения, и контрастът, който откриват между действителността в България и в останалите европейски страни, е огромен, отбелязва авторката.

Хората се умориха да живеят в безвремие. Досега 30-40-годишните българи мълчаха, заети с градене на кариера и с грижи за семейството си в среда на свиваща се икономика и растящо беззаконие и връзкарство или планирайки емиграция. Сега обаче те излязоха масово на улицата, заявявайки за първи път гражданската си воля.

Протестиращите пред парламента чувстват, че младостта, мечтите и надеждите им са излъгани - след близо четвъртвековен преход в живота им не са настъпили значителни промени.

Докато през 90-те години Западът вероятно имаше желание да помогне на България, сега страната се смята за голяма напаст, озадачаващ пасив в периферията на Европейския съюз.

Демонстрантите, които участваха в бдения в студените ноемврийски нощи на 1989 година, скандирайки "Времената се променят! Времето е наше!" чувстваха, че светът ги гледа. Светът беше с тях, Желязната завеса изчезваше, някой им се притичаше на помощ. Това, в крайна сметка, се оказа илюзия, но тя ги крепеше.

Днес децата на същите онези протестиращи упорито искат оставката на поредното морално банкрутирало правителство, стоят в горещите юлски нощи на същите жълти павета, пред същата сграда на парламента, но сега вече знаят, че времената не са се променили и че са сами, заключава журналистката.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това правителство мисли за мен и искам да остане- не ме интерисува дали е розово,зелено,черно,синьо,жълто,червено,бяло, и др.
167
3
 
14
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Много показателно е първото изречение на статията за положението в България. Една подредена държава с икономика, селско стопанство, медицинско обслужване, образование, почивно дело, спокоен живот, липса на безработица бе разрушена от шепа чуждопоклонници. За няколко фамозни привилегии сега статиите ще започват като тази още дълго време. Имам чуството, че протестиращите са зомбирани от някаква външна сила, но и на това ще му дойде края както на ГЕРБ !
166
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте сега. На всякъде по света управляват леви или десни партии. И в Европа. И в Америка. В България масово хората имат леви убеждения, ама не си го признават. Като стане въпрос за гласуване и всеки вика комунистите са крадци, не ги искам. Не може днес да ходиш на протест да ти вдигнат майчинските, или да ти намалят тока, а утре да сваляш правителството щото било ляво. Трябва да си преосмислиш приоритетите.
165
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е, че демокрацията след 24 години просто се провали. Парите отиват при наглите и безкрупулните, а послушния работник бива експлоатиран както е било преди 44-та година. Това не е протест срещу определена партия, а срещу цялостната система, за която се е водила борба през 1989.
164
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО да забрани протестите и да ги обяви за опит за преврат!Трябва да се действа твърдо с жандармерия и армия!Смачкайте ги от бой да не могат да ходат поне 4години прави гадни протестиращи твари!
163
11
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА !!!!!!!!!!!! преди 10 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХА !!! ЧЕРВЕЙ.Вчера и днес на улицата бяха по 200000. Т.е двата дни са били поне 300000.Един неделя, друг понеделник, трети вторник но ходят. От началото на протеста на улицата са били 800000. Ако и това не ви е достатъчно за да се махнете - Е ЩЕ ИМА КРЪВ !!!
162
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ОСТАТА на протестиращите лунпени!
161
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не са протести а селски събор!3 хиляди селянки и селски бекове.
160
13
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
УСПЕХ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ НА ПРОТЕСТИТЕ.УВАЖЕНИЕ НА ВСИЧКИ ХОРА ПОДКРЕПЯЩИ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ТОВА ПРАВИТЕЛСВО И ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ.ВЕЧЕ ЦЯЛ СВЯТ ГОВОРИ ЗА БЪЛГАРИЯ И ИСКАНИЯТА НА ХОРАТА.ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА.
159
9
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА !!!!!!!!!!!! преди 10 години
В БГ има твърдо ядро от 100000 червени *** - синчета, милионери, милиардери... приятели на милионери и милиардери или просто бачкащи за такава червена шайка престъпници... нормално е от тях 2-3000 поне да са впрегнати в момента да пишат всякакви простотии в нета и да умаловажават протестите на българския народ. Казвам на българския народ щото истинския български народ е в София. Работещите, умните, красивите, интелигентните, пичовете !НЯМА КАК ДА НИ СПРЕТЕ *** !!! ВЪШКИ !!!РЕВОЛЮЦИЯ !!!
158
3
 
8
 
! Отговори
u6koto преди 10 години
Ха Ха не виждам за какво се карате Хора.Тия *** ония овце другите ***.23 години ни управляват само и единствено БКП,ДС и УБО.Цялата интелигенция и всички умни хора при ТАТО бяха комунисти.Сега направиха СДС,ГЕРБ,БСП,ДПС,РЗС чак пък иВМРО.Всичко е дело и е излязло отБКП.Ама ВСИЧКО,АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ.23 години ВСИЧКИ който минаха през парламента работиха за МОНОПОЛА КОИТО СА БКП<ДСи т,н,.Затова не се караите.Дойде време да се потърси отговорност на /другарите/от къде са им парите .Това е.
157
5
 
16
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Много безделен народ! Сакахте демокрация - ей ви демокрация, сакахте избори - ей ви и избори! Сега какво сакате бре?!П.С. Момата със цървената фуста си е харна де! Дали и аз да не се присламча към тия демонстранти!? ;-)
156
4
 
11
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Не знам за протеста, но кръчмите по центъра на София се пръскаха по шевовете. Има две реалности в София
155
5
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА !!!!!!!!!!!! преди 10 години
Уволнихте но скоро НИЕ ЩЕ УВОЛНЯВАМЕ !!! И не само ще уволнявам, А ЩЕ ВКАРВАМЕ И ПО ЗАТВОРИТЕ... ТОЯ ПЪТ НАИСТИНА И ЗА НИКОЙ АМА ЗА НИКОЙ НЯМА ДА ИМА ПРОШКА !!!
154
7
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА !!!!!!!!!!!! преди 10 години
Уволнихте но скоро НИЕ ЩЕ УВОЛНЯВАМЕ !!! И не само ще уволнявам, А ЩЕ ВКАРВАМЕ И ПО ЗАТВОРИТЕ... ТОЯ ПЪТ НАИСТИНА И ЗА НИКОЙ АМА ЗА НИКОЙ НЯМА ДА ИМА ПРОШКА !!!
153
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестират проститутките дето ги уволниха поради некадърност и старост .Никои не ви забелязва вече сте здухана тълпа,стадо!
152
3
 
13
 
! Отговори
МЕНзис преди 10 години
Ако има то ще е от вашите *** и на Боко от маисиловите острови!НИКОГА БОКО!!!
151
10
 
11
 
! Отговори
До оставката преди 10 години
Хахахаха не половин София, половин Европа е била там!! Направо половин Китай, да те *** в парцала ***.
150
13
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА !!!!!!!!!!!! преди 10 години
Ей *** ммого добре знаеш че половин София беше на улицата вчера и днес. На улицата не са само ***, ултрасите, бачкащите за всякакви червени престъпници и червени бабички... същите тея *** бяха февруари на улицата и свалиха Бойко Борисов.НО СЕГА ПЪК НИЕ ЩЕ ВИ СВАЛИМ - Е БЕЗ УЛТРАСИТЕ И МУТРИТЕ НА СЛАВИ БИНЕВ - НО АКО ТРЯБВА ДА ИМА КРЪВ ЗА ДА ВИ ОМЕТЕМ - ЩЕ ИМА КРЪВ !!!
149
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко овце има на снимката?-Около 3 хиляди овце скандират че не ядяли месо!Аз обичам създармата и не мога да ви опиша какво е да си човек!А вие си пасете по София между 18-19часа и внимателно да не ви сеизстъркат копитата по паветата!