"Евронюз": Кои са българските протестиращи

Те чувстват, че младостта и надеждите им са излъгани
Обновена: 9 юли 2013 06:28 | 8 юли 2013 20:00, Елка Василева
265
"Евронюз": Кои са българските протестиращи
Хората се умориха да живеят в безвремие. Снимка: Булфото

След демократичните промени през 1989 г. животът в България стана твърде тежък, което обяснява протестите, белязали 2013 г. и накарали хиляди хора да продължават да протестират срещу правителството дни наред, пише българската журналистка Мария Спирова в статия в сайта на телевизия "Евронюз".

Протестиращите, обсаждащи сега парламента с искане за оставка на правителството, са от поколението, което около 1989 г. е било в началното училище и е израсло в общество на конфронтиращи се ценности и на трайна несигурност. Те обаче са част и от поколение, което има достъп до повече информация, възможности да пътува и да прави сравнения, и контрастът, който откриват между действителността в България и в останалите европейски страни, е огромен, отбелязва авторката.

Хората се умориха да живеят в безвремие. Досега 30-40-годишните българи мълчаха, заети с градене на кариера и с грижи за семейството си в среда на свиваща се икономика и растящо беззаконие и връзкарство или планирайки емиграция. Сега обаче те излязоха масово на улицата, заявявайки за първи път гражданската си воля.

Протестиращите пред парламента чувстват, че младостта, мечтите и надеждите им са излъгани - след близо четвъртвековен преход в живота им не са настъпили значителни промени.

Докато през 90-те години Западът вероятно имаше желание да помогне на България, сега страната се смята за голяма напаст, озадачаващ пасив в периферията на Европейския съюз.

Демонстрантите, които участваха в бдения в студените ноемврийски нощи на 1989 година, скандирайки "Времената се променят! Времето е наше!" чувстваха, че светът ги гледа. Светът беше с тях, Желязната завеса изчезваше, някой им се притичаше на помощ. Това, в крайна сметка, се оказа илюзия, но тя ги крепеше.

Днес децата на същите онези протестиращи упорито искат оставката на поредното морално банкрутирало правителство, стоят в горещите юлски нощи на същите жълти павета, пред същата сграда на парламента, но сега вече знаят, че времената не са се променили и че са сами, заключава журналистката.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До KOSTAS LINKE kakav si ti ve kato se pi6e6 s nemski nik TI SI NI6TOJESTVO KATO BOLNIQ SI FURER IBRIKA NACIONALISTI LI NE VIESTE ANTINACIONALISTIIIIIIIIIIIIIIIIII BOKLUCI IZMISLENI
127
18
 
8
 
! Отговори
ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИ преди 10 години
По-важното е: Кои са платените интересчии които се правят на "протестиращи"
126
1
 
4
 
! Отговори
Оригиналът преди 10 години
euronews/2013/07/06/who-are-the-bulgarian-protesters/
125
2
 
14
 
! Отговори
до se преди 10 години
Кой държави са със съмнително минало: Великобритания, Германия, Франция или Испания? Свещенна простота. А Русия, Куба, Китай и Сев. Корея с много несъмнително минало ли са?
124
4
 
24
 
! Отговори
НРБ = РБ преди 10 години
Преди в БГ заплатите бяха 100лв, сега са 200лв. Преди ни управляваха другаря Т.Живков и Д.Станишев, а сега бодигарда на първия и синчето на втория. А народа все толкова *** и чака някой да го оправи.
123
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
че за какво да стачкува ромчетата! всички им угаждат, плащат им да си седят в къщи и да не ходят на училище, сега и къщите им ще узаконят, от догодина и на почивка може да ги пратят за наша сметка. от утре и аз се пиша ***
122
2
 
10
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Иван Костов обеща и направи всички българи еднолични търговци. Създаде ни възможност да се забавляваме, докато преразпредели държавната собственост(умело прилагаше знанията си по политикономия).Бойко Борисов, без да е приложил някакви особени усилия за придобиване на невежеството си, но усвоил "гамбита на лицемера", обеща на всички да станат чорбаджии в условията на демокрация и прозрачност, и да изпитваме възторг от магистрали. Но лошия материал не се справи с повелята.Безсрочен мандат на ГЕРБ.
121
15
 
20
 
! Отговори
se преди 10 години
Чета и се чудя на наивитета на автора.Кой кого излъга господа.Демокрацията (утопичен капитализъм) е най голямото бедствие за чистите народи.Какви уроци могат да ни преподават държави със съмнителното си минало.Зашо не си гледат тяхните проблеми и не ни оставят защото те само пречат а и са едни голями егоисти.България е закъса заради доктрината ,че капитала и капиталиста е над всичко.Та нима у тези учители не са преживяли този период.Стоп!От колонизатори уроци не искам.Достатъчно грабиха.
120
4
 
7
 
! Отговори
уса преди 10 години
До prokuroraЗависи на колко си години и сам може да си отговориш на този въпрос .ако всичко съградено за онези 45 години не се разпродаде за без пари в последните 24 въъпросът ти щеше да бъде безмислен .Новите комунисти и демократи се оказаха по голямо зло за държавата
119
1
 
27
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
И да добавя, че само ние и румънците не направихме лустрация и се вижда кои са най-бедните в Европа. Само *** Костов се оправдава, че силите не му стигнали В Чехия, бившо ГДР, Унгария и тн. им стигнаха силичките и сега имат едно нормално и спокойно съществуване.
118
1
 
2
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До АнонименОния ден купихме принтери,сега машини утре какво?
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора, като гледате какво стана във Варна на изборите с унищожени бюлетини, подправени протоколи и отворени чували, не мислите ли че това ще се случи и на следващите избори? Майката му е машинно гласуване, иначе ако ще и пет правителства да се свалят от протести - все тази.
116
2
 
11
 
! Отговори
СV преди 10 години
МОТИВАЦИОННО ПИСМО уважаеми ..., кандидатствам за евентуално вакантните места за драскачи по форумите. Млада, неомъжена, сръчна (имам предвид, че пиша бързо около 420 уд.в мин) смятам, че ще бъда много полезна на вашата кауза и се надявам, че ще бъда финансово удовлетворена!
115
6
 
8
 
! Отговори
Пицата преди 10 години
До протеста само тека на паветата до дупка и после като доиде големия вожд ще ви управи както го прави 4г глад глад и пак глад и живота си минава и вие пролета пак на паветата толко ви е акъла само за паветата а наморето е екстра топло и много хора вски се смеят пият ядът а вие си викайте чао на добър час
114
6
 
14
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
След демократичните промени през 1989 г. животът стана твърде тежък. Хммм, та нали всички затова скачаха по площадите и мръзнеха горките, за да имаме по-добър живот след 1989 г. Та какво стана от написаното излиза, че преди 1989 година животът е бил по-добър от сега или?
113
3
 
13
 
! Отговори
Дими преди 10 години
Здравейте, случайно някой знаели къде се кандидатства за драскач. Като гледам как упорито защтават комунистите, турците и ефенди куку бая кинтички взимат май /цели 10 лева може би/.Та ще съм много благодарен :)
112
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на софиянци. Продължавайте все така с протестите. Вие сте хората които най-добре може да бъдете чути!
111
3
 
13
 
! Отговори
108 преди 10 години
Червена зора, вярно е че Дянков идва от нормален свят , който е в повечето случаи е неразбираем от нас , които живеем тук. Там в оня свят всички работят като луди . Какво да се прави техните стандарти не са приложими за БГ. Даже и гръцкият стандарт с кризата им е по-висок - справки Хърсев- производителност на труда в Гърция - 6 пъти по-голяма от нашата. Ние произвеждаме овче сирене в тенекии , а германците произвеждат от тенекии бе-ем-вета, кое се харчи и продава повече?
110
3
 
15
 
! Отговори
Milen преди 10 години
До варварски расизъмА ти другарю какво направи ? Изпълни ли петилетката..... комунизма ни докара до най-високи висини ! *** *** ! На Бузлуджа и към МАРС... минете на туризъм и през Северна Корея!
109
21
 
9
 
! Отговори
истинска овца преди 10 години
За да бъдеш пълноценен член на стадото от протестиращи, трябва да си истинска овца! Като тези от снимката, които се правят, че не разбират, че ги използват за най-долнопробна партийна гербава комунистическа пропаганда.