"Евронюз": Кои са българските протестиращи

Те чувстват, че младостта и надеждите им са излъгани
Обновена: 9 юли 2013 06:28 | 8 юли 2013 20:00, Елка Василева
265
"Евронюз": Кои са българските протестиращи
Хората се умориха да живеят в безвремие. Снимка: Булфото

След демократичните промени през 1989 г. животът в България стана твърде тежък, което обяснява протестите, белязали 2013 г. и накарали хиляди хора да продължават да протестират срещу правителството дни наред, пише българската журналистка Мария Спирова в статия в сайта на телевизия "Евронюз".

Протестиращите, обсаждащи сега парламента с искане за оставка на правителството, са от поколението, което около 1989 г. е било в началното училище и е израсло в общество на конфронтиращи се ценности и на трайна несигурност. Те обаче са част и от поколение, което има достъп до повече информация, възможности да пътува и да прави сравнения, и контрастът, който откриват между действителността в България и в останалите европейски страни, е огромен, отбелязва авторката.

Хората се умориха да живеят в безвремие. Досега 30-40-годишните българи мълчаха, заети с градене на кариера и с грижи за семейството си в среда на свиваща се икономика и растящо беззаконие и връзкарство или планирайки емиграция. Сега обаче те излязоха масово на улицата, заявявайки за първи път гражданската си воля.

Протестиращите пред парламента чувстват, че младостта, мечтите и надеждите им са излъгани - след близо четвъртвековен преход в живота им не са настъпили значителни промени.

Докато през 90-те години Западът вероятно имаше желание да помогне на България, сега страната се смята за голяма напаст, озадачаващ пасив в периферията на Европейския съюз.

Демонстрантите, които участваха в бдения в студените ноемврийски нощи на 1989 година, скандирайки "Времената се променят! Времето е наше!" чувстваха, че светът ги гледа. Светът беше с тях, Желязната завеса изчезваше, някой им се притичаше на помощ. Това, в крайна сметка, се оказа илюзия, но тя ги крепеше.

Днес децата на същите онези протестиращи упорито искат оставката на поредното морално банкрутирало правителство, стоят в горещите юлски нощи на същите жълти павета, пред същата сграда на парламента, но сега вече знаят, че времената не са се променили и че са сами, заключава журналистката.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
до 176 - изобщо не ме интересува да ли умни работещи или цветни безцветни млади хубави, интересуваме единствено моя Живот.... всичко е Пари и капитал. А тези думи "не всичко е пари" е девизът на бедните защото друго не им остава в живота им.
147
9
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Нито една чужда медия не отразява тия *** на снимакта , Орешарски мачкай платените Герберасти на снимката, кучетата си лаят а кервана си върви. Една кръгла нула са за София и за България
146
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-хубавото е че никои не ги вижда тези и за нищо не стават!Карнавал парад на куртизанките...
145
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопЕ какъв е съветът - да преебеш някой, та да живееш добре? Не става дума за мизеруване - те тия *** повечето работят и не мизеруват. Става дума за това да не те прецакват, когато си плащаш на държавата. И тя да не прави всякакви тъпотии, за да ти пречи да работиш.
144
6
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА !!!!!!!!!!!! преди 10 години
В БГ има твърдо ядро от 100000 червени *** - синчета, милионери, милиардери... приятели на милионери и милиардери или просто бачкащи за такава червена шайка престъпници... нормално е от тях 2-3000 поне да са впрегнати в момента да пишат всякакви простотии в нета и да умаловажават протестите на българския народ. Казвам на българския народ щото истинския български народ е в София. Работещите, умните, красивите, интелигентните, пичовете.НИКОЙ В МОМЕНТА НЕМОЖЕ ДА СПРЕ ТОВА КОЕТО ЗАПОЧНАХМЕ !
143
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
до 171 - еми ти явно си част от тези *** "умен" ако не си разбрал/а какво съм писал, без значение да аз съм от онези тарикати както наричаш, а ти нека искай нормални условия за живот и мизерувай. Айде лека вечер писна ми да ви давам съвети, и да влизам в конфликти.
142
1
 
2
 
! Отговори
Лумпен преди 10 години
До ШопУмен или ***, нищо не разбрах от това, дето си писал. Ако си умен, значи искаш да прецакаш другите? Егаси тъпата мисъл. Това може да го измисли само някой, който не разчита да генерира капитал от работата си, а да заграби направения вече от някой друг. Абе въобще ... май проблемът не е кой е умен и кой не, а кой иска да е тарикат и кой да просто иска нормални условия на работа и живот.
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези са големи *** ама на тази по средата с синята чанта мога да и дамвовузилата да свири!
140
5
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Тези протестиращи ако са умната страна на нацията, значи положението е много зле, ако си умен винаги ще си капиталист ако не искаш да гладуваш, ако си умен винаги ще си от страна на управляващия, ако си умен ще знаеш че всичко е монопол. Ако искаш хубав живот винаги ще трябва да преебеш някой си, и да живееш на неговия гръб. Не всички сме богати, но не и всички сме бедни, който незнае тия правила погрешно живее в България и погрешно се занимава с политика.А моето лично мнение е че са *** тия
139
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестиращите са банда *** и наркомани, това вече се доказаИма и откачалки де, и то не малко
138
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
162, ще има кръв, ама твоята и на рода ти! Лично искам да те намеря и да ти *** майкатаРак да хванеш дано
137
9
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА !!!!!!!!!!!! преди 10 години
Ей *** мръсни ще има много кръв, много ама много кръв но ще паднете престъпници мръсни !!! Досега всичко беше парти, беше готино, беше яко... НО ОТ ТУК НАТАТЪК ЩЕ ИМА КРЪВ !!! Това е единствения начин не Осмучарски а Доган да си подаде оставката !!! Щото не мисля че някой се съмнява че в момента не някой друг а Доган трябва да подаде оставка !!!
136
0
 
9
 
! Отговори
НЯМА ЗНАЧЕНИЕ преди 10 години
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ,ми каза един дядо ..
135
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои са протестиращите? Хора без работа. Хора с работа и ниско заплащане на труда. Образовани хора, които се раздават по-цял ден за 155 евро минимална заплата. Сравнения са правени. Анализи са правени. Света е в криза. Пари няма. Трябват икономии. Къде са икономиите от 1989 година до сега? В олигарси. Нямало олигарси. Вместо да се разцепват да се обединят. И да сътворят бъдещето на България с нова Конституция.
134
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това софиянци не са хора това са ***!Полицията къде видя хора в софия?
133
2
 
9
 
! Отговори
30-40 годишен преди 10 години
До Не вярвай на ЕвронюзЕ на теб ли да вярвам тогава? На Царя вярвах,на Волен вярвах.. На кого да вярвам още ? Тя поне казва нещо с което съм съгласен! Бях на 10 г. през 89та .."Днес децата на същите онези протестиращи упорито искат оставката на поредното морално банкрутирало правителство, стоят в горещите юлски нощи на същите жълти павета, пред същата сграда на парламента, но сега вече знаят, че времената не са се променили и че са сами .."Сами срещу системата,която не се е променила..
132
17
 
7
 
! Отговори
Не вярвай на Евронюз преди 10 години
Еврейонюз е ЕВРЕЙСКА дезинформационна медия на която не може да се вярваultranationalist scandal-mongers Ataka, busy inciting ethnic hatred against the significant minority of Bulgarian Turks and Roma.Тази лъжкиня Мария Спирова много лъже! Сигурно е платена от Джордж Сорос.
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PREZ 1989 RABOTEX OT SEPTEMVRI V CEX ZA ELEKTRONNI PECHATNI PLATKI -ZAPLATA 220LEVA ,A BENZINA BESHE 0.70LEVA SAS PARVATA ZAPLATA SI ZAPOCHNAX KURSOVETE ZA B KATEGORIA -150LEVA I DOIDE UJ DEMOKRACIATA NOEMVRI,AZ BEX NA 2 MESECA RABOTA SLED SREDNO , NO DOIDE I PREVRATA V RUMANIA TE BEXA POLOSHO OT NAS ,SEGA SA PODOBRE OT NAS KARAT KOLI NOVI DO 7,8GODINI ,NO ZAPOMNETE EDNO BEZ KURSHUM NEMA UM !!!
130
4
 
13
 
! Отговори
Абе какво искате преди 10 години
Абе какво искате от МВР, те са неграмотни не могат да броят!какво искате от МВР да брой протестиращите, когато министърката на Образованието говори на диалект"тиези произвидения"Боже какви *** корумпирани ни управляват!
129
4
 
17
 
! Отговори
Родната милиция преди 10 години
Родната милиция, пардон полиция следва добрите примери на правителството - да говори безумни лъжиВижте как цялото Цариградско шоде бе залято от хора - имаше поне 20 000 хиляди души.Обясненията на МВР са мърляви -- ходили в 6.30 и видели 3000 души, боже какви нещастници ни управляват!Не се учудвайте, че целия български народ иска да си ходи това правителство -- ами сравнете контрапротеста 200 синилни старци срешу 20000 души повечето от които млади хораЩастлива ще България без комунистите!