Ден 26: Викове оставка пред прозорците на властта

Контрапротест се проведе отново пред НДК
Обновена: 9 юли 2013 22:40 | 9 юли 2013 19:29,
637

Снимка: Булфото

Въпреки лошото време отново хиляди протестиращи се събраха на площад „Независимост“ и настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Това е 26-ият  ден на протеста. Проливният дъжд обаче, който се изля в столицата, явно стана причина за по-малкото хора, които се събраха първоначално на площада.

Те отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” пред сградата на Министерския съвет в столицата.

Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало, вероятно от бурята, и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Отново се чуват освирквания и призиви за оставка. Протестиращи развяват във въздуха български знамена и бият тъпани.

Сред протестиращите се открояват двама мъже с червени забрадки, които по думи им били злите червени бабички, които се събират на контрапротест.

Недоволните носят плакати с надписи „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”, „България каза – Орешарски върви си”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Около 3000 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет към 20 часа, съобщиха от МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти.

През последните две вечери протестното шествие промени маршрута си и от Орлов мост по бул. "Цариградско шосе" хората се отправят към Окръжна болница. Тази вечер протестиращите отново избраха този маршрут.

Шествието се движи и по двете пътни платна на "Цариградско шосе". Протестиращите носят плакат "България каза: Ореширски, върви си!" В шествието участват малки деца с колелета, младежи с ролери и скейтбордове. Има и домашни любимци.

Хората са издигнали лозунги "Искаме справедливост за България! Защо ни гоните?", "Проблемът не е в хората, а в системата" и "Български производители, елате на "Орлов мост", ще  изкупим стоката ви".

Пред Полиграфическия комбинат протестиращите направиха „мексиканска вълна“.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след  избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание.

Към 18 часа, пак пред НДК, пък се събраха около 40 души  в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. По данни на самите протестиращи в събираната подписката за оставката на президента Росен Плевнелиев са събрани около 900 подписа, а в подписката за подкрепа на правителството - над 30 000. Такива подписки се събират в цялата страна. 

Организаторите се заканват, че ще има контрапротести, докато има и протести против кабинета на Пламен Орешарски.

Информацията е актуализирана към 22.00 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
2
 
4
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До 8088Какви червени?!Няма червени ,няма жълти ,няма сини...народа иска да живее достойно,не иска борба с безработица ,иска работещите да могат да посрещат най-елементарни нужди!ББ направи ли това?!Не ща магистрали,искам да мога да зареждам колата си и да е по-нова ,ако може...кое не разбирате?
259
0
 
0
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
niki tesla,към правителството има много искания, проблемът е, че те не устройват не само него, ами и политическата класа като цяло.
258
2
 
7
 
! Отговори
Прогнози преди 10 години
Следващият път герб ще видят власт е:НИКОГА
257
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестиращи, с толкова много злоба и омраза към Болен, който единствен имаше волята да вкара за гласуване да отпадне двойното гражданство за да не гласуват Анадолците и ''мръсните турци'', ще си докарате хемороиди.Такива има Гнойко от много интимни срещи с Ердоган и всички турски фирми, които вкара в България, за него гласувайте, за преБройко, да ви вкара Турция в ЕС, да ви питам тогава искате ли турци или не !!!
256
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8088Ти си ба си простака ***!Бизнес се прави с цел ПЕЧАЛБА, като голям % от нея идва от експлоатацията на наемния труд!
255
2
 
1
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Зъл,Тиквата имаше много кусури, но едно не мога да му отрека - ако нещо се окендзаше, уволняваше наред. Това дооооста тушираше напрежението и затова изкара почти цял мандат.Между другото, за толкова време така и не разбрах Вие какво предлагате като изход от настоящата ситуация? Ехидните коментари са ни национален спорт, но какво бихте предложили Вие? Да си караме с този кабинет, или...?
254
3
 
6
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
До 8088Глупави герберю,прочете ли предишния ми пост?Искаш ББ на цената на всичко?!Не искаш да се чистят проблеми,а да не се говори за тях,както беше преди година?За мен няма значение кой е ,ако изпълнява волята на народа
253
1
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н 447, Преди години, може би поне 15, тук беше един спец по икономическа география, май беше холандец. Човекът каза следното: "България е като уродливо дете: огромна глава - София, и хилаво тяло - провинция". А това беше преди 15 години. Човекът предупреди, че ако не спре изтичането на млади и можещи кадри към София, това ще е пагубно за провинциалната икономика. Реално сега София не е България, но е много, много голяма част от нея...
252
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
432 зъл, ама не щат да го проумеят това, че в герб са комунист до комунист, самата им партия е организирана на авторитарен принцип, един човек е партията! Каквото каже той това става, а утре ако го няма, кой ще ги води, кого ще слушат?!?
251
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
8088Богатите индустриалци давали хляб на народа!ХАХАХАХАХАХАХА!
250
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма такова лицемерно племе. Февруари месец общата нагласа беше "София се напълни със селяни". Сега пък "хора от провинцията, помагайте". Протестиращите били платени. Да, докато не се видя нагледно безкрайният поток от хора. Сега "София не е България". Дали? Дали избора на България наистина е да бъде управлявана от украйнска ***, турчин и Ямболски ром? Дълбоко се съмнявам. Ще бъда откровен - на изборите гласувах за герб-НЕ ЗАЩОТО СЪМ СИМПАТИЗАНТ, А ЗАЩОТО АЛТЕРНАТИВАТА БЕ ГЕЙ, БОЛЕН И МЕТАН.
249
1
 
3
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Волен и Местан ще ви оправят, свикайте Велико народно събрание и те са готови с новата конституция.
248
2
 
3
 
! Отговори
niki tesla преди 10 години
Логични искания,ако протеста е ЗА народа:1.Оставка на Станишев ,за да видим на какво е способен Орешарсли2.Уволнение на всички партиини(особено на ДПС) назначения,за да е кабинета това,което беше обещано3.Намаление на всички акцизи,за да са съобразени със стандарта на живот у нас4.Проверка на всички концесии и на всички фирми,които в момента са монополисти на пазараАко махнат свирките от устите си в тишината могат да се родят още такива искания,а току виж някои от тях изпълнени
247
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Странно! Наложи ми се днес да извървя разстоянието от Орлов Мост до Народното Събрание между 18.30 и 20.30 часа няколко пъти. Не видях протестиращи. Имаше само двама полицаи.
246
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ви казвам, че в световен мащаб ако поглднеш протестите, дори в България част от плакатите и вникнеш в смисъла, всичките много напомнят на ВОСР 1916. Ама не ми вярвате. Идва ново преразпределение на благата. А вие герберчета се качвате точно преди влака да катастрофира!
245
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако искате протестирайте нон- стоп с индииски коноп, ОСТАВКА НЕ ДАВАМЕ!
244
1
 
0
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Зъл, на Георги Иванов космодрум ли му е правен? ;)Или, ако някой иска да е космонавт, да му кажем да не лети в облаците, а да се радва на 5% по-нисък ток и да бачка шофьор на баничарка, че и баща му е работил същото :D
243
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парадокс по български - лявата БСП насърчава бизнеса и оправя грешките там създадени от "дясната ГЕРБ".К'ви леви, к'ви десни?!Матряла е лош-факт,но не мога да понеса,че тъпата Мутра го казва,че ако не беше този мат'тял кога щеше да пипнещ власт бе, ***?
242
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
408, трябва да Стане ГЕРБ и БСП да са ИЗВЪН парлмента!Като не постъпихме катонромънците 90-та година, сега ще е такова, положението!
241
2
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Зъл,за съжаление сте прав, но и сегашното положение е ужасно: реално г-н Станишев дава мило и драго, за да запази властта си и позволява на Местан и Сидеров да го "гърбят" всеки ден за постове и пари, само и само да благоволят да му осигурят кворум. Това за мен не е работещ кабинет, съжалявам.