България да стане президентска република, зове историк

Така ще се стабилизира системата, смята проф. Димитров
Обновена: 22 юли 2013 08:12 | 22 юли 2013 07:11, Камелия Цветанова
126
България да стане президентска република, зове историк
Историкът проф. Божидар Димитров. Снимка: Булфото, архив

"Винаги съм застъпвал тезата, че за България, чиито политически модел формират цели 13 века ханове, царе и султани - най-добрата модерна форма на управление е президентската република. Тя ще стабилизира двупартийна система и ще елиминира всички по-малки партии, които се явяват като вид паразити, изнудващи облаги, за да подкрепят една от двете големи сили”, коментира в интервю за "Стандарт" историкът проф. Божидар Димитров.

„В рамките на парламентарната република, каквато сме, при подобни кризисни ситуации трябва да се отиде на голяма коалиция. Както го правят германците още от 60-те години, та и досега. И станаха локомотивът на обединена Европа", казва историкът.

Той е убеден, че протестите могат да продължат до безкрайност, с по-голяма или по-малка интензивност.

„Аз се радвам, че има хора, които искат нещо да се  промени в България. Но те нямат дори и три общи идеи. Те не са организирани. А в  рамките на една демокрация, ако искаш да постигнеш нещо, трябва зад него да  застане партия, организация, сдружение. Аз не виждам  как може да стане това в момента. Познавам някои от лицата на протеста и като ги  видя, започвам да се смея. Ами там има лидер на неправителствена организация,  който го търсят в три държави за разни далавери с имоти. Друг пък е откровено луд. Това е несериозно. Много хора се възползват от протестите и искат да се  намъкнат в политическия елит. Но те просто биха могли да се присъединят към  някоя от съществуващите политически партии, за да им се чуе гласът”, казва той.
 
 Според него от настоящите протести ще се повтори това, което стана след зимните шествия.

„В момента, в който неговите лидери седнаха на масата за преговори,  успяха да се скарат. И дори тръгнаха да се съдят за това кой първи е използвал  "Орлов мост" като символ на протеста. И кой се опълчил първи на  монополистите?”, коментира проф. Димитров.
 
„Правителството на Пламен Орешарски направи доста кадрови  гафове. А и конфигурацията в парламента е наистина сложна. Така че предсрочни  избори трябва да има.Сигурно е само, че една партия няма да влезе в парламента -  ясно ви е, че говоря за "Атака". Иначе дали ГЕРБ ще вземе някой депутат в повече  или БСП, не е важно. Пак повтарям - голямата коалиция е единственият изход от  сегашната ситуация. За да има стабилност и да може да работи правителството  спокойно. А това не може да стане, ако под прозорците ти крещят непрекъснато  "Оставка!"”, отбелязва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
STEFAN D-R D TCHOLAK преди 10 години
Tyst om militären i EgyptenArmén hyllas i landet I omvärlden växer kritiken mot att Egyptens bortvingade president fortfarande hålls gömd av militären. Men i Egypten vill eller vågar få vid sidan av Mursis anhängare kritisera den mäktiga armén.Publicerad 22 juli 2013 - 10:23 Uppdaterad 22 juli 2013 - 14:20Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten Dela via e-mail Skriv utEgyptens avsatte president Muhammed Morsi greps av egyptisk militär den 3 juli i år, efter
104
0
 
1
 
! Отговори
Дан-55 преди 10 години
Съгласен съм с г-н Димитров,стига досегашните лидери са се крили с /решения на партията или партийната група/.Нека един да носи отговорност за случващото се в държавата. Но като най-голямо зло до сега е корумпираната съдебна система и ***,ако те са си на местата няма да се стига до това което сме сега.
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веднъж да се приеме президентска република, пък после за Борисов ще бъде много лесно....
102
0
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
Чакай, моля те, чакай- само тоя президент да не е!!! Че като видя мазната усмивка...чак потрес ме хваща... Поне мъжкар да е и визиа да има и маааал акълец и да мисли за народа, че тоя само за джоба си мисли...
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като идея не е лошо но не с сегашния президент . Като го видя ме напушва смях. То бива бива да си кукла на конци но тоя е върхът.Като каже нещо и се ослушва да види какво ще каже ББ, ЦЦ .
100
1
 
0
 
! Отговори
Маги преди 10 години
До АнонименА ти, анонимен драскачо, как разбра, че е алкохолик? Алкохолик май теб е създал.
99
1
 
4
 
! Отговори
ааа преди 10 години
Много добре го е казал, а изводите и обосновката всеки сам може да си я направи в зависимост от познания и умствен багаж. Въпрос с повишена трудност -- "кога българския ЛЕВ се е равнявал на международната единица франк и е имал РЕАЛНО ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ"?
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И императорска република да стане тази *** все тая. За калпавото ни племе оправия няма. 1300 жалки години какво ли не опитаха - все тая.
97
2
 
7
 
! Отговори
твърдоглав преди 10 години
Аз съм за президентска Република
96
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кой му е дал на тоя алкохолик професорска титла.тоя трябва да рине с лопатата като долен работник по архелогочическите разкопки.Ааааа той май беше и МИНИСТЪР.Е заслужаваме си орисията.
95
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентска държава е добро решение за БЪЛГАРИЯ.Поне ще плюем само по един човек.
94
8
 
10
 
! Отговори
Трогателна идилия преди 10 години
Ясен си като бял дел Божидаре. Имаме си Бойко Борисов и му търсим президентска република, на която да е президент.Идеално - в малка държава със слаба местна власт /от местните парламенти, съветите не зависи много/ има нужда от Главен феодал. Това по вертикалата, а хоризонтално подчинявайки всички уж независими власти всичко да се концентрира в Него.
93
6
 
8
 
! Отговори
археоложка пишман преди 10 години
"Професоре", на Омир майка му в Созпол да разкопаш туй лято че да мирнеш!
92
0
 
3
 
! Отговори
istorik преди 10 години
До АнонименVsichki bananeni republiki sa prezidentski!Taka po lesnichko se upravlqva naroda!Pak i za USA tova e super izgodno!Haha bananenata republika na USA v Evropa!
91
5
 
3
 
! Отговори
Kancho преди 10 години
Moze i da e za dobro,ama kato vidia koi go kazva i mi se otshtiava.Mnogo fira e dal tozi pishman istorik
90
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като имам предвид сегашния президент, пази боже да станем президентска република!
89
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Боко Тиквата- пожизнен президент. Да си реже лентички до края на живота!
88
8
 
10
 
! Отговори
хддйдх преди 10 години
Това са глупости ,Бзлгария не може и не трябва да бъде президентска държава,това няма да промени нищо към по добро,това е хвърляне на прах в очите на хората.А относно това кой ше влезе и кой няма да влезе в следващият парламент не съм много убеден ,че Атака ще е вън.Те както и ДПС си имат твърд електорат ,който не можеш да го разубедиш с нищо.
87
11
 
3
 
! Отговори
Ел. референдум преди 10 години
Искате ли България да е Президентска република?bgreferendum.bg/referendum/iskate-li-bulgaria-da-e-prezidentska-republika/
86
3
 
8
 
! Отговори
novae преди 10 години
Г-н професоре, с този президент как ни виждаш като държава, ще я има ли България. Просто постави на дневен ред, че държавник е Човек с патриотично чувство/ни постирка/ и доказал се общественик, продължител на каузата на ханове, царе и просветители. Поради това че в момента такива мъже не се допускат до власта/ само доказани продажници и шпиони/.

Спонсорирани публикации