България да стане президентска република, зове историк

Така ще се стабилизира системата, смята проф. Димитров
Обновена: 22 юли 2013 08:12 | 22 юли 2013 07:11, Камелия Цветанова
126
България да стане президентска република, зове историк
Историкът проф. Божидар Димитров. Снимка: Булфото, архив

"Винаги съм застъпвал тезата, че за България, чиито политически модел формират цели 13 века ханове, царе и султани - най-добрата модерна форма на управление е президентската република. Тя ще стабилизира двупартийна система и ще елиминира всички по-малки партии, които се явяват като вид паразити, изнудващи облаги, за да подкрепят една от двете големи сили”, коментира в интервю за "Стандарт" историкът проф. Божидар Димитров.

„В рамките на парламентарната република, каквато сме, при подобни кризисни ситуации трябва да се отиде на голяма коалиция. Както го правят германците още от 60-те години, та и досега. И станаха локомотивът на обединена Европа", казва историкът.

Той е убеден, че протестите могат да продължат до безкрайност, с по-голяма или по-малка интензивност.

„Аз се радвам, че има хора, които искат нещо да се  промени в България. Но те нямат дори и три общи идеи. Те не са организирани. А в  рамките на една демокрация, ако искаш да постигнеш нещо, трябва зад него да  застане партия, организация, сдружение. Аз не виждам  как може да стане това в момента. Познавам някои от лицата на протеста и като ги  видя, започвам да се смея. Ами там има лидер на неправителствена организация,  който го търсят в три държави за разни далавери с имоти. Друг пък е откровено луд. Това е несериозно. Много хора се възползват от протестите и искат да се  намъкнат в политическия елит. Но те просто биха могли да се присъединят към  някоя от съществуващите политически партии, за да им се чуе гласът”, казва той.
 
 Според него от настоящите протести ще се повтори това, което стана след зимните шествия.

„В момента, в който неговите лидери седнаха на масата за преговори,  успяха да се скарат. И дори тръгнаха да се съдят за това кой първи е използвал  "Орлов мост" като символ на протеста. И кой се опълчил първи на  монополистите?”, коментира проф. Димитров.
 
„Правителството на Пламен Орешарски направи доста кадрови  гафове. А и конфигурацията в парламента е наистина сложна. Така че предсрочни  избори трябва да има.Сигурно е само, че една партия няма да влезе в парламента -  ясно ви е, че говоря за "Атака". Иначе дали ГЕРБ ще вземе някой депутат в повече  или БСП, не е важно. Пак повтарям - голямата коалиция е единственият изход от  сегашната ситуация. За да има стабилност и да може да работи правителството  спокойно. А това не може да стане, ако под прозорците ти крещят непрекъснато  "Оставка!"”, отбелязва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
13
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Уважавам Божидар Димитров ,но мисля ,че не проблем общественото устройство на България. Проблемът е нежеланието на властта да се бори с корупцията и престъпноста.Отсъства морал и в съдебната система и в полицията.....Мисля ,че още един "мътен" период не ни е нужен сега.Нужни са морал и правда...............
44
2
 
19
 
! Отговори
-10 преди 10 години
А представяте ли си всичко в държавата да зависи от една шушумига като сегашният президент? Е тогава вече няма оправия!
43
1
 
35
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Добре:Норвегия - монархия;Германия - парламентарна република;САЩ - президентска рапублика;Гибралтар - колония;Швеицария - направо си няма управление.Зле:Непал - монархия;България - парламентарна република;Хаити - президентска република;Френска Гвиана - колония;Сомалия - направо си няма управление.Проблемът не е във формата на управление, а върху системата за контрол върху властта.
42
3
 
7
 
! Отговори
О преди 10 години
А не щеш ли да станем КРАЛСТВО?
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е проблем формата на управление. Проблем са формите на контрол. Остави ги нашите политици без контрол и ще се "сдушат" с разни икономически и престъпни кръгове на момента.
40
1
 
14
 
! Отговори
Предложение преди 10 години
По-добре да стане най-сетне не президентска, а ЕВРОПЕЙСКА. Съд за олигархията и крадците (и сегашните и предишните), за да станем най-сетне нормална държава.
39
8
 
0
 
! Отговори
x преди 10 години
Прав е проф. Димитров.Манталитетът на българина е такъв,че е скаран с дисциплината и трябва да му се наложи тази категория силом, в полза на обществото и на индивида! Президентът трябва да има големи правомощия,да дърпа конците в държавата,но и да има процедура,по силата на която да се сваля от власт при строго определени критерии.Нужен е двукамарен парламент- такова "животно"-ВНС,няма нийде по света- скъпо и тромаво,сякаш живеем в 17 век!!!!!!
38
2
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 10 години
ДА! Болен Сидеров хич не работи за собствения си джоб!!! ХА ХА ХА ХА ХА ХА..виц на вицовете
37
16
 
5
 
! Отговори
става! преди 10 години
Избираме,обаче В.Сидеров,защото трябва здрава,некорумпирана ръка да се справи с мафиотитеи да работи за БЪЛГАРИЯ,а не за собствения си джоб!
36
2
 
7
 
! Отговори
мето преди 10 години
Може, но не и със Злостър черното влечуго за начало!
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентска република, редуциране на областите и общините. Областите 10 броя, общините най - много 100 броя. Избор на областни управители. Президента да има законодателна инициатива и да назначава правителство. Двукамерен парламент най - много двете камери 160 човека.
34
3
 
12
 
! Отговори
пиянска република преди 10 години
България да стане пиянска република, зове историка на снимката.
33
5
 
16
 
! Отговори
славянка преди 10 години
Тоя съвсем се чална :)
32
5
 
15
 
! Отговори
иван преди 10 години
и боко да е неговото име :)айде стига бе
31
0
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
da
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МУТРА-"ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ"
29
1
 
21
 
! Отговори
гост преди 10 години
България е такава , каквато е по няколко причини:1000000 циганинискообразовани дупедавци даващи всичко за властвисокообразовани, но предатели по душа властлюбещи същества
28
1
 
1
 
! Отговори
атомника преди 10 години
атомника / Най после да срешна едно положително мнение от 1989 год.
27
3
 
9
 
! Отговори
интернет лумпен преди 10 години
Писна ни цял живот ченгета да ни дават акъл. Видяхме докъде ни докарахте. #пенсионирайтесебе
26
9
 
22
 
! Отговори
Хм преди 10 години
президентска република? Аз съм "ЗА"!!

Спонсорирани публикации