България да стане президентска република, зове историк

Така ще се стабилизира системата, смята проф. Димитров
Обновена: 22 юли 2013 08:12 | 22 юли 2013 07:11, Камелия Цветанова
126
България да стане президентска република, зове историк
Историкът проф. Божидар Димитров. Снимка: Булфото, архив

"Винаги съм застъпвал тезата, че за България, чиито политически модел формират цели 13 века ханове, царе и султани - най-добрата модерна форма на управление е президентската република. Тя ще стабилизира двупартийна система и ще елиминира всички по-малки партии, които се явяват като вид паразити, изнудващи облаги, за да подкрепят една от двете големи сили”, коментира в интервю за "Стандарт" историкът проф. Божидар Димитров.

„В рамките на парламентарната република, каквато сме, при подобни кризисни ситуации трябва да се отиде на голяма коалиция. Както го правят германците още от 60-те години, та и досега. И станаха локомотивът на обединена Европа", казва историкът.

Той е убеден, че протестите могат да продължат до безкрайност, с по-голяма или по-малка интензивност.

„Аз се радвам, че има хора, които искат нещо да се  промени в България. Но те нямат дори и три общи идеи. Те не са организирани. А в  рамките на една демокрация, ако искаш да постигнеш нещо, трябва зад него да  застане партия, организация, сдружение. Аз не виждам  как може да стане това в момента. Познавам някои от лицата на протеста и като ги  видя, започвам да се смея. Ами там има лидер на неправителствена организация,  който го търсят в три държави за разни далавери с имоти. Друг пък е откровено луд. Това е несериозно. Много хора се възползват от протестите и искат да се  намъкнат в политическия елит. Но те просто биха могли да се присъединят към  някоя от съществуващите политически партии, за да им се чуе гласът”, казва той.
 
 Според него от настоящите протести ще се повтори това, което стана след зимните шествия.

„В момента, в който неговите лидери седнаха на масата за преговори,  успяха да се скарат. И дори тръгнаха да се съдят за това кой първи е използвал  "Орлов мост" като символ на протеста. И кой се опълчил първи на  монополистите?”, коментира проф. Димитров.
 
„Правителството на Пламен Орешарски направи доста кадрови  гафове. А и конфигурацията в парламента е наистина сложна. Така че предсрочни  избори трябва да има.Сигурно е само, че една партия няма да влезе в парламента -  ясно ви е, че говоря за "Атака". Иначе дали ГЕРБ ще вземе някой депутат в повече  или БСП, не е важно. Пак повтарям - голямата коалиция е единственият изход от  сегашната ситуация. За да има стабилност и да може да работи правителството  спокойно. А това не може да стане, ако под прозорците ти крещят непрекъснато  "Оставка!"”, отбелязва още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
5
 
5
 
! Отговори
гошо преди 10 години
Бавно и полека( типично по нашенски!) ще стигнем до извода, коя форма на управление е най-подходяща за нашия манталитет, а именно монархията! :)Е, не е толкова важно, че преоткриваме "колелото", след има няма 130г. отново.Споровете след освобождението дали да сме монархия или република завършват със "ЗА" монархия по точно същата причина, заради която в момента го добутахме до тоя батак.Явно нашите предшественици са били доста по-мъдри, от нас.
64
6
 
9
 
! Отговори
888 преди 10 години
Абе какъв фактор си ти бе, че да казваш, ходи се скрий
63
9
 
7
 
! Отговори
Рени преди 10 години
До реалистНе сте дорасъл,а най-малко сте на висотата на Божидар Димитров,за да го обиждате.Добре че в тази сбъркана държава има такива като него,които познават историята ни и не се оставят да бъдат манипулирани, за да подменят турското робство с " присъствие "!!! Насочете преливащата Ви злоба към тези, които в момента унищожават България в буквалния смисъл на думата!
62
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Народ Да не би да предпочиташ лъжеца агент "Гоце". Росен Плевнелиев е нива над мошенника Гоце.
61
3
 
9
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Президентската репубика всъщност представлява вид мандатен монархизъм в рамките на републиканско устройство.Ами то по- добере тогава да си изберем само че този път българин за цар и да станем конституционна монархия, но при две условия-избираеми и напълно независими от царския двор законодателна и съдебна власт.Нека монархът да си назначава правителство, което да се отчита пред него и Парламента.
60
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един е Който управлява на небето, един управлява войската, един управлява кораба Разрушиха Търновската конституция и ни натресоха скапаната си руска народна република от която не можем да се отървем след милиони на протести през 90, 91, 97 напуснали родината и до ден днешен 2013 Добре ги бесеше цар Борис руските агентиСмърт на комунизма свобода на народа
59
6
 
11
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Този *** , дето близа задниците на Гоце и Боко , а после се оказа че е и агент на ДС ,по-добре да не си показва мишата муцуна от дупката.А дето "намери" кокалите на Иван Рилски в двора на дядо си в Созопол, е направо за цирка.Типичен гербер:нагъл ,грозен и задължително комунист-активист.***!
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя па - ако ни трябваше цар (президентска република) защо бутахем султана. Още повееч че републикаат ни е е нито чиста, нито свята
57
2
 
8
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Ама господин депутата партииките сержо доганя и тн какво ще правят тогава хахахах като няма далавера и тн
56
13
 
16
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Атака наистина нямат място в парламента.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може би не е лоша идеята, но да е човек , който не е обвързан към разни политически партии
54
12
 
5
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
И предлагам самият Божидар Димитров за президент или Боко, или Първанов, а може и Кристина Вигенина, така наистина ще станем стабилна държава, особено ако последният *** стане президент.
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nov Tato ne shtem, ako e taka -po-dobre konstitucionna monarhiq, pone nqma da se harchat pari za prezidentski izbori, na koito da se izbirat podobni putyoplevnelievi kreaturi
52
4
 
15
 
! Отговори
художника преди 10 години
Защо сме най-бедните в Европа? Имаме природа, имаме развит туризъм, имаме прекрасни ловни стопанства, имаме едни от най-богатите залежи на пивка минерална вода- един от най-ценните ресурси на планетата. Питам- Къде отиват парите от всичко това ? Само от износ минерална вода ще дръпнем напред само за 2г.А наще хубавци ще теглят кредит, че по-лесно! Като няма вече к`во да се краде, ще теглим кредит да го откраднем, па народа да го връща. K & K -комунист-крадец
51
6
 
9
 
! Отговори
Преидентска републик преди 10 години
Аз също съм за президентска република, защото в момента в т.н парламентарна република след избори започват едни задкулисни договорки и след това всеки се оправдава със всеки, и няма персонална отговорност!Другата възможност е да останем парламентарна република, но всяка партия преди избори да предостави програма за управление за целия мандат и след избори да се изпълнява програмата на партията с най много спечелени гласове!!!
50
5
 
8
 
! Отговори
няма значение преди 10 години
Аз съм съгласен за президентска република, но на нас ни трябва човека като Беларуския. Трябва да дойде някой като Лукашенко да ни вкара в правия път
49
3
 
7
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Тя ще стабилизира двупартийна система и ще елиминира всички по-малки партии, които се явяват като вид ***, изнудващи облаги----А партията на твоя любимец как щеше да се появи на хоризонта ако държахме само на двупартийната система, бе, аванкоолу? Тогава щеше да има само БСП и ДПС. Много удобно говориш сега за двупартийна, когато вече си се наместил на хоризонта на политическия живот, благодарение точно на многопартийната система, която е в България. Нещо към монополизъм ли те тегли?
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ченге и пияндурник ще дава съвети. Да се скрива изобщо да не виждаме мутрата му.
47
4
 
15
 
! Отговори
морал а не форма преди 10 години
Ще се оправи държавата като се върне смъртното наказание за умишлено убийство, корупция, наркотрафик. А дали ще е президентска или парламентарна република няма никакво значение. Важното е да се наказва злото и да се поощрява доброто и морала
46
8
 
17
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Присъединявам се към мнението за президентска република ! Така той носи отговорност за случващото се в държавата, а сега е пълна безотговорност -----И какво като носи отговорност? Ще го разстреляш и после по-хубаво ли ще ти стане? Нали си имахме президентска република 4 години. И какво се случи? Пожарникарят да не би да управляваше по различен начин от този ако беше президент и той беше на поста? Ние сме за всичко друго но не и за управление с един човек начело!