Безгласната буква "П" в играта на политиците от БСП

Най-интересните теми от вестниците за днес, 26 юли
Обновена: 26 юли 2013 11:20 | 26 юли 2013 07:00,
81
Безгласната буква "П" в играта на политиците от БСП
Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

"Премиерът Орешарски призна, че е безгласна буква в играта на БСП", пише на първа страница "Сега".

Орешарски най-после наруши мълчанието си и вчера взе отношение по кървавите сблъсъци пред парламента, действията на МВР и упоритите протести с искане на неговата оставка. От изказванията му стана ясно, че от него нищо не зависи.

Той препрати към БСП въпроса докога ще съществува правителството и отказа да коментира действията на МВР под претекст, че не той е ръководил операциите. И докато БСП за пореден път твърдо застана зад кабинета и Орешарски, сред социалистите нараства недоволството срещу вътрешния министър Цветлин Йовчев, който е заподозрян, че умишлено е провел абсурдната операция по извеждането на депутатите от обсадения парламент.

"Експертът Орешарски мутира в г-н Популизъм", коментира "Сега". Ако човек се зачете в коя да е от трите версии на плана "Орешарски", ще се зачуди къде са изчезнали прословутата експертност и прагматичност на финансиста Пламен Орешарски.

Остава натрапчивото впечатление, че текстовете са писани не в кабинета на министър-председателя, а в партийни централи, защото демагогията идва в повече. Начело на най-спешните и най-важните мерки в плана "Орешарски" е "недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията до цялостен преглед и промяна на методиката на ценообразуването".

И до днес управляващите се "борят", за да изпълнят антипазарното си намерение. Оня ден даже се изпуснаха, че актуализацията на бюджета се прави и за да се натиснат цените на тока. Това означава, че хазната ще даде пари, за да не скачат тарифите. Какъв е смисълът да се пресира цената на енергията, ако пак ще платим високата сметка - само че не през фактурата за тока, а през нашите данъци в бюджета?

"Предсрочен вот сега ще доведе до влошаване на икономиката", предупреждава в интервю за "Монитор" социологът Юрий Асланов. Според него вариантът избори веднага е изход, при който ще се направи незабавна проверка на обстоятелството дали тези, които протестират, представляват мнозинството от народа и биха спечелили изборите.

"Протестиращите очевидно вярват в това, че след незабавни избори биха поели управлението на страната. Имам лоши новини - няма да спечелят изборите, а резултатът от вот сега ще им се стори още по-ужасен. Поради това е напълно безсмислено да си утежним живота още повече, да вкараме страната в проекция на взривообразна криза, като предизвикаме избори точно в този момент", посочва Асланов.

По думите му предсрочни избори сега крият опасности за икономиката, безработицата, бедността. Ситуацията рязко ще се влоши преди есенно-зимния сезон и тогава на улицата ще се появят не симпатични лица, които твърдят, че са заможни, а гладни и разярени хора.

***
"И това не е всичко. МВР може още!", коментира "Сега". Ето я поредната причина, поради която това правителството трябва незабавно да си тръгне: вчера премиерът Пламен Орешарски изсипа една камара похвали за неадекватните решения на специалния щаб за охрана на реда в МВР, който още с първата си намеса произведе сблъсъци и агресия на 40-ия ден от протестите.

Заповед за прекратяване на протестите, каквато кметът може да издаде, означавала МВР да разпръсне хората "по какъвто и да е начин".

Въпреки изкараните "специализирани курсове за ръководни служители, водени от представители на ФБР, ЦРУ, МИ-6 и други специални и правоохранителни служби", вписани в биографията на Светлозар Лазаров, както и немалкия стаж в ДАНС, главният секретар на МВР явно носи сърце на командос - когато види струпване на хора, си представя как да бъдат разпръснати.

Чудехме се дали ще го каже и той взе, че го каза: можело да се използва вода за разпръскване на хората. То може и с газ, може и с палки, а може и с огнестрелно оръжие.

Толкова много заплахи от устата на толкова миролюбиво изглеждащ човек са направо абсурдни. Подтекстът им е - това не е всичко, можем повече.

"Бездушието на властта доведе до палките", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с евродепутата Надежда Нейнски. Тя посочва, че процесите в България влияят в момента върху цяла Европа.

В една европейска държава се рушат основите на демокрацията. На власт са партии, които не спечелиха изборите, опозицията не е в парламента, премиер е човек, зад когото не е ясно кой стои, а законите се приемат с едва една трета от състава на Народното събрание.

Институциите са делегитимирани, а отчаяните хора са на улицата, без да имат инструменти да повлияят на случващото се. Това е зараза, която заплашва цяла Европа, дискредитира демокрацията като възможен инструмент за решаване на проблемите на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
24
 
12
 
! Отговори
в историята на Бълг преди 10 години
Периодът на пожарникаря (агент Буда) ще остане като ярка червена тиква в историята на България.
27
21
 
12
 
! Отговори
Моля ви преди 10 години
Моля ви, не наричайте тиквата тиква!
26
22
 
11
 
! Отговори
асфалт преди 10 години
От жегата, асфалта в тиквата на пожарникаря отново се е размекнал!
25
32
 
15
 
! Отговори
триглава ламя преди 10 години
По добре триглава ламя, отколкото празна тиква!
24
12
 
34
 
! Отговори
Нормален преди 10 години
Ей, от рано са налазили патените комунярски драскачаи и *** ли *** във форума!А буквичката мога да използвам за другаря Оглушарски - *утка!
23
27
 
13
 
! Отговори
втора употреба преди 10 години
ЕТ "герб-Буда" предлага на малобройните си почитатели, имплантиране на вакуум в главите. Тиквен вакуум, втора употреба!
22
23
 
13
 
! Отговори
Титаник преди 10 години
Циркулирането по улиците е израз на колективна самозаблуда. Също като при танцуващите на палубата на Титаник.
21
10
 
27
 
! Отговори
ДО ДРАСКАЧИТЕ преди 10 години
ТИКВА ЩЕ ВИКАШ НА МАЙКА СИ!ОЧЕВИДНО ПЛАТЕНИТЕ ДРАСКАЧИ СА СЕ РАЗРАБОТИЛИ ДНЕС
20
25
 
14
 
! Отговори
Вместо да се учат преди 10 години
Вместо да се учат или да работят нещо, протестиращите трамбоват по софийските улици и се бият с полицията. И след това се чудим, защо има толкова много бавноразвиващи се в България!
19
20
 
13
 
! Отговори
Правилно! преди 10 години
Как се наричат жените, циркулиращи по улиците?Правилно!Уличници!
18
5
 
23
 
! Отговори
ДО това П преди 10 години
С "П" другарят Орешарски може да си изкарва хляба, ама ние "НЕ"
17
22
 
12
 
! Отговори
демонстрант преди 10 години
Броят на протестиращите пред НС се е намалил, защото много от хората са се присъединили към демонстрантите, подкрепящи кабинета на Орешарски!
16
6
 
17
 
! Отговори
Самолета за Брюксел! преди 10 години
На въпроса, какво най-много и хареса в София, Вивиан отговори: Самолета за Брюксел!
15
5
 
19
 
! Отговори
Суверен преди 10 години
Безгласната буква в България е самия народ. Обречен, изнасилен, рая за комунистическата клика и нейните издънки, плащащ нейните луксове и гаври с него. Повръща ми се от БГ действителноста!
14
9
 
12
 
! Отговори
монопол върху насили преди 10 години
Единствено държавата притежава монопол върху насилието, а не протестиращите откачалки!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В това правителство никой не носи никаква персонална отоворност. В БСП съществува принцип на колективна безотговорност. ДПС не е мандатоносител. Атака въобще, като че ли, не причьом. Никой не отговаря за нищо - пълна демагогия.
12
11
 
8
 
! Отговори
ще бъдат щастливи преди 10 години
Решението е, България да бъде разпусната! Северна България отива към Румъния, Черноморието отива към Русия, Югоизтока отива към Турция, Юга отива към Гърция, Югозапада отива към Македония, а западна България се присъединява към Сърбия! Така всички ще бъдат щастливи!
11
6
 
25
 
! Отговори
Даа преди 10 години
Най ме нервят журналистите дето продължават да питат защо трябвало правителството да подаде оставка?! Ами 1:Пеевски, 2:Областни управители, 3:назначения на осъждани лица къде ли не, 4:завземане на властта и изолиране на партията която е предпочел народа, 5:Премиера е марионетка, 6:ПОПУЛИЗЪМ, ЗАДКУЛИСИЕ, ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ, НЕКОМПЕТЕНТНОСТ...и т.н. 40 дни народа е на улиците, синдикатите искат нови избори, партиите също, работодателите са недоволни, ЕС ни даде жълт картон вече..КАКВО ОЩЕ..?! ОСТАВКА!
10
11
 
8
 
! Отговори
Мумифицирания преди 10 години
Мумифицирания Реформаторския блок и ЕТ "герб-Буда", канят малобройните си почитатели, довечера да излязат на протест! Защото на Реформаторския блок и на ЕТ "герб-Буда", много им се иска, отново да са на власт! А мръсната работа, с хвърлянето на паветата и боя с полицията, нека да я свършат инфантилните протестиращи!
9
14
 
9
 
! Отговори
Правилно! преди 10 години
Какво е общото между протестиращите и сомалийските пирати?Правилно!И едните и другите си изкарват хляба с вземане на заложници!