#ДАНСwithme 49-и ден с искания за оставка

Протестиращите поискаха президентско вето на редакцията на бюджета
Обновена: 1 авг 2013 21:45 | 1 авг 2013 20:00, Веселина Йорданова
174

Снимка: БулФото

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха в района на площад "Независимост" за 49-и пореден ден. Недоволните отново настояваха за незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.
Още по темата

Обичайно протестът беше озвучен с тромби, свирки, вувузели и тъпани. Недоволните поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Хората символично ръкопляскаха на държавния глава и изразиха одобрение към неговата позиция за подкрепа на гражданското общество в България.

Със скандирания „Оставка” протестиращите се отправиха към Народното събрание. Впоследствие част от протестното шествие достигна до Орлов мост и блокира движението в района, а друга част от недоволните останаха пред Народното събрание.

До металните ограждeния на Народното събрание две циркови артистки изпълняваха различни номера зад плакат с надпис „Депарламентаризация – клоунизация”. Пред паметника на Цар Освободител бяха поставени две пиана с лозунги като "Отсвирвам ви", "Ела и ти на площада - тук сме за твоето бъдеще". Около целия паметник са накачени лозунги, които отправят послания за оставка на управляващите.

Тази сутрин за пореден ден протестиращите се събраха "на кафе" пред сградата на Народното събрание, където депутатите приемаха на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за тази година.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред „Фокус“, че Столична община е подложена на партиен натиск, за да прекрати протестите в София. Тя подчерта, че компетентните институции – органите на реда и прокуратурата, оценяват изключително високо действията на общината във връзка с гражданските демонстрации.

„Имахме специална сесия на Общинския съвет, на която директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов обясни, че опитите за притискане и ограничаване на протестиращите по-скоро може да предизвикат остра реакция, която крие рискове от ескалация на напрежението", каза Фандъкова. Тя увери, че се прави всичко възможно, за да бъдат опазени животът и здравето на хората, както и да няма ескалация на напрежението. "Вече видяхме какво означава това”, коментира кметът.

Според Фандъкова е необходимо да бъде установено, имало ли е провокатори сред протестиращите и полицаи, превишили своите правомощия в нощта на 23-ти срещу 24-ти юли.
 

Информацията е актуализирана към 21.40 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
22
 
! Отговори
Neo преди 10 години
Разхлабиха редиците, "симпатяги"
8
4
 
29
 
! Отговори
за БУДИСТИ преди 10 години
Писателят Марко Ганчев за протестите:Имаме чисто и просто едно непризнаване на изборни резултати. Толкова ли голяма интелигентност се иска, за да се сетиш, че го правят едновременно ГЕРБ и невлезлите в парламента с надежда за нова конфигурация. Още по-нищожна интелигентност е необходима пък да проумееш, че конфигурацията ще бъде същата и че ако пък се измени в полза на ГЕРБ, безредиците ще са още по-непредсказуеми.
7
5
 
36
 
! Отговори
Gurbich преди 10 години
С изключение на Канал 3 и един два сайта, вече никой не се интересува от протестите. Канал 3 обаче, вместо да изпише вежди, както му поставена задачата, вади очи. Вгледайте се в лицата на протестиращите, чуйте ги когато ги интервюират и ще си отговорите на много въпроси. И за интелигентността им и за красотата и за другите неща, който се наслушахме. Но, най-вече обърнете внимание на зле прикритата досада - свъшвам си работата (посвирках, повиках) и си тръгвам.
6
4
 
23
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Въпроса към ВСИЧКИ управляващи трябва да е следния: ""Защо 24 години след промяната продължаваме да сме най-бедни в Европа ?""най-некадърни ли сме, най-прости ли сме, най мързеливи ли сме ? ...не мисля ... Единствения възможен отговор е, че политиците ни за тези 24 години са били най-крадливи. Друго обяснение няма !
5
23
 
14
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До ...Абе ти луд ли си. Наистина ли мислиш че Тиквата плаща 49 дена на толкова хора да протестират. Тогава тройната коалиция трябва да му целува ***, затова че осигурява толкова доходи на населението. Трябва да го направят герой, че се бори с безработицата и осигурява толкова доходи за народа.Аз платени, документирано с филмче съм виждал от:ДПС - контрапротест в Раднево в защита на ПеевскиАтака - пред цитаделата им, филмче от Канал 1БСП - контрапротестиращи от Ямбол с еднотипни плакат
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До LemmyЯвно ти си от симпатичните и интелигентните пред парламента!? Като ти гледам изказа направо ми се повръща
3
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
#ДАНС with me: 300 протестиращи пречат на нормалните хора да живеят. Успокоява ни факта че скоро няма да имат достатъчно хора да затворят и улица дори!
2
14
 
40
 
! Отговори
... преди 10 години
Свършиха парите на Тиквата...
1
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка на организаторите на протеста... Ама като гледам снощната безидейна разходка из София и сутрешното кафеджийство май сте си я дали. Не слушате, че от няколко дена представленията ви са ***, ***, ***. А ако не сте я дали- подайте я веднага и спестете мъките на протестиращите.