#ДАНСwithme 49-и ден с искания за оставка

Протестиращите поискаха президентско вето на редакцията на бюджета
Обновена: 1 авг 2013 21:45 | 1 авг 2013 20:00, Веселина Йорданова
174

Снимка: БулФото

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха в района на площад "Независимост" за 49-и пореден ден. Недоволните отново настояваха за незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.
Още по темата

Обичайно протестът беше озвучен с тромби, свирки, вувузели и тъпани. Недоволните поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Хората символично ръкопляскаха на държавния глава и изразиха одобрение към неговата позиция за подкрепа на гражданското общество в България.

Със скандирания „Оставка” протестиращите се отправиха към Народното събрание. Впоследствие част от протестното шествие достигна до Орлов мост и блокира движението в района, а друга част от недоволните останаха пред Народното събрание.

До металните ограждeния на Народното събрание две циркови артистки изпълняваха различни номера зад плакат с надпис „Депарламентаризация – клоунизация”. Пред паметника на Цар Освободител бяха поставени две пиана с лозунги като "Отсвирвам ви", "Ела и ти на площада - тук сме за твоето бъдеще". Около целия паметник са накачени лозунги, които отправят послания за оставка на управляващите.

Тази сутрин за пореден ден протестиращите се събраха "на кафе" пред сградата на Народното събрание, където депутатите приемаха на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за тази година.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова заяви пред „Фокус“, че Столична община е подложена на партиен натиск, за да прекрати протестите в София. Тя подчерта, че компетентните институции – органите на реда и прокуратурата, оценяват изключително високо действията на общината във връзка с гражданските демонстрации.

„Имахме специална сесия на Общинския съвет, на която директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов обясни, че опитите за притискане и ограничаване на протестиращите по-скоро може да предизвикат остра реакция, която крие рискове от ескалация на напрежението", каза Фандъкова. Тя увери, че се прави всичко възможно, за да бъдат опазени животът и здравето на хората, както и да няма ескалация на напрежението. "Вече видяхме какво означава това”, коментира кметът.

Според Фандъкова е необходимо да бъде установено, имало ли е провокатори сред протестиращите и полицаи, превишили своите правомощия в нощта на 23-ти срещу 24-ти юли.
 

Информацията е актуализирана към 21.40 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 10 години
Що не прочетеш какво пише босия сега а? bosia.blog.bg/profile.php
28
15
 
12
 
! Отговори
бъдещите мафиоти! преди 10 години
БЪДЕЩИТЕ МАФИОТИ СЕ КОВАТ в БОЯ ......Протестиращите не напразно влачат със себе си и малките си деца. По този начин малките им деца се научават как да псуват, да блокират кръстовища, да се бият с полицията, да хвърлят камъни, да тероризират мирните граждани. Малките деца на протестите това са бъдещите мафиоти!
27
8
 
3
 
! Отговори
Страсбург преди 10 години
Добре де Протест! А кога Проект Възродителен Процес ще влезе в Страсбург , чакаме вече 23 години
26
5
 
16
 
! Отговори
$?! преди 10 години
Абе, като беше бат ви бойко на власт някакъв босия хвърли един домат и веднага го закопчаха..
25
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не искате БСП, ще получите БКП и Атака. Да ви видя тогава как ще протестирате. Големи загубеняци са налазили форумите.
24
5
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Понеже предателите са много Ще го кажа много просто и само веднъжВъзстановяване на смъртното наказание
23
17
 
9
 
! Отговори
страшния_съд преди 10 години
КОЕ Е НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ МЕЖДУНАРОДЕН ВАЛУТЕН ФОНД И ЕВРОПЕЙСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА КОЙ Е СРЕЩУ ТОВА ЗЛО ЕДИНСТВЕНО АТАКА КОЙ Е ЗА ТОВА ЗЛО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЖАЛ МИ Е ЗА ТЕБ БЪЛГАРИHО ПРОТЕСТИРАЩ БЕЗ ДА ЗНАЕШ КАКВО ИСКАШ
22
11
 
14
 
! Отговори
сорос,тиква и орех! преди 10 години
Какво са 50-дни за сорос, нека го доят, имал бол пари-платил, накрая тези пари са в нашта икономика, само не ми харесва, че тиквата извлича дивиденти от тва, а на последък и ореха намазва, че профаните-ЕнтЕлегенти ни отвличат гнева и вниманието и от него, а това му дава свобода, която не трябва да му се дава сега, че има бая работа за вършене!
21
16
 
20
 
! Отговори
Крайно време е преди 10 години
Да заведем дела в съда срещу Фандъкова за това, че ограничава ежедневно правото ни на свободно придвижване, което е едно от четирите неотменими и гарантирани европейски достижения - "Свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали". С разрешаването на провеждане на протести със затваряне на улици и площади се нарушават правата на всички граждани, нежелаещи да участват в тези циркове. Да не говорим за икономическите загуби, които търпим като трябва да обикаляме половината град.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за 120 кинта на вечер пиша .на вас по колко ви плащат?
19
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една шепа пред-платени потурнаци,защитават безчестието на полит-мафията бкп-дс, жалка катринка.Ако не вярвате питайте коалиционият партньор на дпс -:- атака,.?Страхува ли ви България страхува ли ви,??? ОСТАВКА
18
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да бъде пределно ясноче тези които протестират срещу мафията(бкп-дс)това са хората които работят и хранят цялата нацияи крадливите престъпници политиците,??и безработните, (кой от мързел кой от неграмотност)Народе мой трябва да изберете на чия страна сте?На работещите протестиращи или на крадливите политици?Защото ако продължават така нещата,няма кой да ви храни и плаща тока и водата(социални помощи)?ОСТАВКА
17
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ужас, *** пред-платени, за 7 стотинки на постсте готови и Майките си да продате, отвратВижте ги, необразованата мързелива *** залива форумите с гной и жлъч за 2,50лв на деннещастници намерете си достойна работаасоциални парцали живеещи по гетатацял живот на гърба на трудещите сеасоциални паразите спрете да пречите на развитиетона тази изстрадала държавица!ОСТАВКА
16
14
 
12
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
Тука яко са налазили червени ибрици, нормалните явно са на протеста.....
15
8
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Олигарсите са работодателите на комунистите,които от своя страна са ги направили преди това олигарси,за да им управляват крадените пари от контрабанда,заменки,ДДС измами,бандитска приватизация,милиони от банки без ипотека а след хиперинфлацията върнаха жълти стотинки,ограбване парите от АПК преди "промените",пране на пари,обществени поръчки по непрозрачен начин и др. и др.Не разбирайте, че е омагьосан кръг.Схемата е сътворена от КПСС и БКП в дългосрочен план.
14
12
 
9
 
! Отговори
iАнонимен преди 10 години
ОСТАВКА........Тези БСП, ДПС и Батака никога няма да станат нормални хора......няма как да стане Колкото повече дни са протестите, толкова по-ясно е колко е дълбока гангрената (политиците) на България.......Трябва рязане на изгнилия участък! Това ще продължи години.......за съжаление .БСП и ДПС са в шок, че протеста няма лидери с които да се "разберат"...това ги изнервя....
13
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пашата спря парите от 01.08. и на площада ще останат само реститутки, тъмносини *** и няколко стотици селяни, свикнали вечер да излизат на гюзмето /стъргалото, главната и т.н./.
12
7
 
10
 
! Отговори
Tepix преди 10 години
Аз на протест отново ще отида, когато има смисъл и се изразява гняв и недоволство от този безумен кабинет, затънал до уши в обещания за заеми, обещания към Москва и жажда за пари. Но тези разходки по Ларгото ми втръснаха, някой хора решиха, че са на пикник.
11
6
 
18
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Лумпениада 2013 продължава с пълна сила. Публиката за съжаление намалява драстично, тъй като цирковите номера привършиха...
10
21
 
16
 
! Отговори
Рррр преди 10 години
50 дена станаха, а управляващите още не са измислили какво да кажат за назначението на Пеевски. Поне добре отклониха вниманието на хората с милиарда. Елавата ашкосум !Оставка !!!!!!!!!