Революцията на средната класа в България

Агенция Ройтерс с материал за протестите у нас
Обновена: 1 авг 2013 19:26 | 1 авг 2013 19:20, Елка Василева
68
Революцията на средната класа в България
Снимка: БТА

Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора, са дълбоко разочаровани от политическата класа, която смятат за некадърна, непрозрачна, подкупна и неспособна да отговори на основното им искане да живеят в "нормална европейска страна", пише агенция Ройтерс в кореспонденция от София.

Всяка вечер от седем седмици протестиращите изминават по жълтите павета пътя до парламента в центъра на София. Подобно на антиправителствените митинги в съседна Турция и на други места те комуникират чрез социалните медии и нямат конкретни водачи.

За разлика от Турция обаче протестите в България са предимно мирни и полицията не използва сълзотворен газ или водни струи, отбелязва агенцията.

Ние сме аполитични, не издигаме партийно знаме, казва пред агенцията Николай Стайков, координатор на "антиправителствена информационна служба".

Това е революция на средната класа. Ние сме по-силни, тъй като плащаме данъци и знаем какво искаме, отбелязва, цитиран от Ройтерс, 35-годишен композитор.

Излагаме на риск европейския, демократичния път на България. Хората, които ги е грижа за страната, трябва да се изправят и да кажат: "Стига, достатъчно", изтъква пред Ройтерс българската бизнес дама Саша Безуханова, която според агенцията е добра реклама за нова България. Вдъхновена от енергията и решимостта на протестиращите, тя е напуснала ръководен пост в международна технологична компания, за да създаде интернет форума MoveBG, генериращ идеи и политики за модернизиране на България. Мотото на форума е "България може", търсена препратка към лозунга от кампанията на президента Барак Обама "Да, ние можем", посочва агенцията.

Политически анализатори предупреждават, че протестиращите - финансово осигурени и предимно живеещи в София – не представляват всички българи. Проучванията на общественото мнение показват, че в страната има разделение и не всички млади хора подкрепят протестите, посочва агенцията.

По ирония на съдбата именно премиерът Пламен Орешарски - обект на презрението на протестиращите - въведе плоския данък, приветстван от финансово обезпечената средна класа, когато беше финансов министър в предишно, оглавено от социалистите правителство, припомня Ройтерс. Сега 53-годишният Орешарски се откроява като самотна фигура, осмивана от местни медии като марионетка на кликите в Българската социалистическа партия и коалиционния им партньор "Движение за права и свободи", представляващо турското етническо малцинство в България.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
точно тази средна класа ще си остане в БГ
48
0
 
1
 
! Отговори
nikoga преди 10 години
Bedna Balgaria, kakto vinagi razdelena,ednite pluqt drugite i omraza,mnogo omraza Nikoga nqma da se opravi bedna mi Balgaria
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
къде пък я намерих тази средна класа?
46
3
 
9
 
! Отговори
Ж преди 10 години
В един абзац, сбито Ройтерс разказва за политическата система в България през последните 25 години: кликите на Българската социалистическа партия боричкащи се за надмощие са готови да се съюзят дори с дявола за да са на власт, да емитират дълг на гърба на българските данъкоплатци (като мен), за да могат да се разплатят с работодателите си, а и за да им остане и те да лапат и да пълнят пеликанските си гуши.
45
5
 
7
 
! Отговори
Пагона преди 10 години
До Анонимен 2 Кво ме храните вие бе ***? Ако чаках на вас да ме храните и да ми плащате вече да съм ритнал камбаната. Я си намерете друго забавление,че за революционери не ставате. и престанете да говорите от името на Народа.Не сте упълномощени.
44
2
 
2
 
! Отговори
Питам преди 10 години
До PARTIA=MAFIAМетлите вие ли ще си купите или и тях ще ви ги купят?
43
3
 
9
 
! Отговори
Варна у! преди 10 години
Никаква средна класа! Всички сме първа класа, освен тарикатите, които се пишат олигарси или млади милиардери. А са си обикновени мафиози. Гоце, къртишев, васил божков, р. овч., гриша ганчев, гергов, доан, местан и другите подобни изчадия...
42
0
 
10
 
! Отговори
void преди 10 години
До до Ангела МеркелПо същата причина, поради която ако го обесим на някое дърво ще изкажат съболезнования - защото са дипломати и това е жест към страната. Ако утре назначим бат Сали или Кирил Рашков - те отново ще се обадят лично да поздравят новия премиер.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До стига глупостиМного си ***, бе Саше...
40
30
 
20
 
! Отговори
Петре Лупу преди 10 години
В България имаше средна класа преди 89г., но се наричаше пролетариат. Хората които протестират нямат конструктивни предложения за промяна и ще бъдат яхнати от нови политически корпорации.
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До boyko_stoewа, именно.Защо само във вести.бг има статия за безумията които си одобряват комунистите в парламента????"Работодатели и синдикати в Тристранката няма да декларират имущество""Това реши Народното събрание, съобщи БНР."КАК Е ВЪЗМОЖНО???? ето така става замитането на следите, те отдавна си гласуваха да са ненаказуеми золумите им, но вече и да не ги притесняват с нахални въпроси хората, нищо да не се знае, да си крадат на воля.
38
10
 
35
 
! Отговори
Atinapala преди 10 години
Да, това е революция на средната класа или поне каквото е останало от нея. Преценката на Ройтерс е точна. Но това всъщност са мирни протести на притиснатата до стената средна класа, която е основният двигател на икономиката и въобще на някакъв прогрес. И затова няма значение колко са многобройни хрантутниците, далавераджийте, маргиналите, които подкрепят това правителство, има значение най-вече каква перспектива за страната има точно тази средна класа.
37
36
 
18
 
! Отговори
нямат право преди 10 години
Според Фандъкова, незаконно протестиращите имат право да блокират, което си пожелаят кръстовище! А свободните мирни граждани нямат право законно да се придвижват свободно в града!
36
33
 
14
 
! Отговори
Обамата и Меркел преди 10 години
След като изборите в България били нагласени, защо лично Обамата и Меркел поздравиха Орешарски за назначаването му за Министър-председател?
35
18
 
13
 
! Отговори
След провала преди 10 години
След провала и на оранжевата революция в Украйна, и на розовата революция в Грузия, в България се задава цицената полюция!
34
6
 
5
 
! Отговори
До boiko_stoew преди 10 години
Не, Бойко, не! Ако е така, както казваш, прегледай си списъка и виж, дали не си пропуснал някой и ако го допишеш ще ти повярваме! "Списъкът на Бойко", с будната гражданска съвест!
33
6
 
28
 
! Отговори
PARTIA=MAFIA преди 10 години
DA IZMETEM TAIA SGAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
32
0
 
19
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
До 35Ако ми позволиш мнение...:)Ходила си на избори със Съзнание и Вяра за По-добро?!В това няма нищо укоримо-НАПРОТИВ......Проблем са тези които гласуват зарадинякакви Парички или поради Страх и Принуда
31
21
 
14
 
! Отговори
До средната класа преди 10 години
Каква средна класа, какви пет лева? Нали точно тези "модерните" дето ги подкрепят протестиращите смятат, че...средната класа е непроизводителна, защото не била достатъчно мотивирана да "драпе за оцеляване" и да "се бори ежедедневно" за оцеляването си. Та точно тези елитарно (подкрепяни от протестиращите в момента на практика) смятат, че трябва да има само бедни и богати. А истината е в средната класа, тя трябва да е най-многобройна, но уви...поради горецитираните не е...каква ирония...
30
9
 
24
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 10 години
Оффффф, от 89 чаках нещо в тази държава да се промени- скачах за СДС, приветствах Негово величество, разчитах на "твърдата" ръка на "мъжкаря" Бойко Борисов и стигнах до извода, че или аз нещо не съм наред и трябва да ми се забрани да гласувам, или нашенските политици са "един дол дренки". Сега не ходя на митинги, защото съм дълбоко убедена, че следващите ще са точно като предишните...