България не отказва финансова помощ за ремонт на джамии

Въпросът с вакъфските имоти е уреден преди век, каза Стоянович
33
България не отказва финансова помощ за ремонт на джамии
Министърът на културата Петър Стоянович. Снимка: Булфото, архив

Министърът на културата Петър Стоянович е убеден, че правителството все още се ползва с доверието на повечето хора, въпреки не спиращите вече втори месец протести.

„Не може само заради едно назначение да падне доверието в правителството“, коментира той пред Нова телевизия, след като заради решението на парламента Делян Пеевски да оглави ДАНС, по-късно отменено, хората излязоха на улицата с искане за оставка на кабинета.

Въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени. Сгради и имоти, които са били неизползваеми, остават във владение на българската държава, коментира още Стоянович, след като стана ясно, че турският вицепремиер Бекир Боздаг по време на визитата му у нас е казал, че архитектурните паметници от османски времена в България са в окаяно състояние, а Анкара ще поиска от София да получи възможност да се погрижи за тях.
 
Културният министър обаче направи уговорката, че посещението на турския вицепремир е било от частен характер и че никой официално не знае в България какво е говорено на срещата му с държавния глава Росен Плевнелиев.
 
„Колкото до реставрацията на определени паметници на ислямската архитектура, ние като държава имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО, сме отворени за това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство, уточни министърът на културата. „Искам да гледам прагматично, прозрачно и ясно. Започнем ли да гледаме историята назад, а не напред рано или късно ще се препънем”, подчерта той.
 
От думите му стана ясно, че есента на следващата година е „първият пожелателен срок, който е възможен за откриването на т. нар. Български Лувър”.
 
„Първо южното крило на Лувъра не е завършено, от друга страна няма експозиционен план, няма яснота как и къде той ще бъде обзаведен. Фундаментален проблем е влагата в помещенията, която прави невъзможно разполагането на всякакво изкуство”, каза Стоянович според когото проектът със сигурност е повече грандомански, отколкото грандиозен.

„Щом веднъж е започнат, ще бъде завършен, защото в него са инвестирани много средства и време. Грехота и срамота е да не го завършим. За жалост, проблемите са много, но аз съм длъжен да го довърша“, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тоя народ се е побъркал напълно. Какви ремонти и какви реставрации искат тия фесове? Искрено се надявам в най-скоро време да започнем да събаряме джамии а не да ремонтираме. Тия змийски гнезда на терора трябва да бъдат заличени напълно.
30
6
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Тогава няма да се мръщите когато се молим на третоарите.Поклониците на Ислама(Аллах да е доволен) се множат в аритметична прогресия и са нужни молитвени домове.
29
2
 
5
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Аз си мисля че с безграничната си наглост към България, Турция може да си отвори един ''втори Кюрдистан'' тук!
28
2
 
5
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Вместо да ги обложи с данък сгради ще ги ремонтира,Расим Плевня да не е приел исляма.Всеки ремонт трябва да бъде със съответните разрешителни,проекти и други алабализми дето,като се запознаеш с тях и ти минава мерака.
27
3
 
3
 
! Отговори
dady преди 10 години
До dianka.babekvo ob6to ima batak s temata.mi tihodila li si do...4ikago
26
3
 
4
 
! Отговори
dady преди 10 години
До до Исмаилv Balgariya vseki e svoboden da izbere svoq religiya.hristiyanstvo,islam,yudaizim,
25
2
 
7
 
! Отговори
народно събрание преди 10 години
Боже пази България от тези ПОГАНЦИ дето са налазили родината ни!Дондуков 1,Дондуков 2,Народното събрание,джамии,минарета,наведени дупета...БОЖЕ да беше мор,да беше чума а то продажни политици...!
24
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
До kasandra3Добре, а гробокопаческия законопроект за изменение на закона за вероизповеданията пак Плевнелиев ли го внесе и гласува в НС?
23
4
 
14
 
! Отговори
до Исмаил преди 10 години
що не ходиш в Турция да си изповядваш законно исляма, ми пишеш глупости тука. Вземи турско гражданство и ходи си бий главата в земята в Турция като ти е толкова зор.И не пиши глупости, че се вижда колко си жалък!ГОЛЯМА ДОЛНА ЛЪЖА Е, че: "Исляма е законна българско вероизповедание"Вземи се застреляш, ще направиш 1 добро за човечеството, да ни отървеш от малоумната си персона.
22
5
 
5
 
! Отговори
CS преди 10 години
Nali e govoril turskiq viceprimer s ekvivalenta ot bg strana ,koito su6to e ot turski proizhod i e ot pravitelstvoto .Kuv Plevneliev kvi 5 leva .Kapan mu spretnahte uj toi e govoril , no ot tova ,koeto pro4etoh se vijda , 4e e govoreno s na6 viceprimer ot jenski pol .Tolkova nagli komunetata .Mu4at se ot bolanata glava da hvurlqt kamuni po zdravata , no koito , ne 4ete prez redovete razbira tva onova
21
5
 
9
 
! Отговори
До номер 19 преди 10 години
Ти трябва да се засрамиш от глупостите, които пишеш. Толкова си ***, че не виждаш по-далече от носа си! Нямаш си и представа защо се променил закона в Турция и защо искат да въстановяват джамии у нас. Толкова ти е плоска кратуната, че не можеш да вденеш, че ако продължава така докато се усетиш няма да има църкви и ще ходиш в джамията, но ако бързаш турция е близо, ходи си удряй главата по 100 пъти в пода по 5пъти дневно, белким ти дойде ъкъла в главата, но едвали
20
17
 
6
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
България не е 100% християнска.Тя има и мюсюлмани.Исляма е законна българско вероизповедание и както църквата има имоти е редно и мюфтииството да владее такива.Другари! Не се карайте.На който не му харесваме да вземе руско гражданство и да стане предател.Да тъпче там волжките българи(които са приели Ислама)
19
3
 
9
 
! Отговори
kasandra3 преди 10 години
Няма да се учудя ако народният предател Росен Плевнелиев е сключил сделка с турското мюфтийство по повод джамиите и затова да е изгонил българските медии, поредната му задкулисна постъпка.
18
4
 
11
 
! Отговори
dianka.babe преди 10 години
Този Стоянович бил ли е скоро в Батак? Нека иде да се разходи малко ако иска, може да си промени мисленето, знам ли ...
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...Турската държава изцяло финансира реставрацията на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул...2 мил.щатски долара...Има общо 53 имота и парцела в Турция, иззети от турското правителство през 20 век, които България би желала да бъдат възстановени на Българската Екзархия. Това може да се случи благодарение на промени в турското законодателство за отчуждените религиозни имоти, влезли в сила през 2011 година. До момента България е подала молби за 11 имота в историческата централна част на Истанбул, седем от които вече са одобрени.можем да се засрамим...
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по долно и *** нещо от тоя гербав президен не се раждало в страната нипротестниращите с барабаните ги идскам пред пазарджишкия съдако ги няма тама там значи са си долни гербави екерета
15
9
 
12
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Поредната лъжа на това бандитскомошеническо правителство:"Културният министър обаче направи уговорката, че посещението на турския вицепремир е било от частен характер и че никой официално не знае в България какво е говорено на срещата му с държавния глава Росен Плевнелиев."А бе, ти мен за *** ли ме имаш , бе?!? Не се ли срещна същия този туркалар и с кака Зинаида/нашият Вицепремиер/?!? А какво си хортуваха двамата , знае ли се!?!?Аре стига идиотии, че вече ми писнахте на фурката!!
14
2
 
10
 
! Отговори
ДОВИЖДАНЕ преди 10 години
АБЕ ПОМНИТЕ ЛИ СЪРБИТЕ КАК ВИКАХА РОСИЯ ПОМОГНИ.ДА ВИДИМ НА НАС ЩЕ ПОМОГНАТ ЛИ.ЩОТО КАТО ГЛЕДАМ МАЛКО ОСТАВА ДО АПОКАЛИПСИСА.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Самото име "Български Лувър" е толкова жалко, че няма накъде повече. За уж най-ценното и родното ползваме чуждо име като прикачена и плоска заемка. Отделен е въпросът какво ще сложат вътре, имаме си музеи, кой и защо иска да граби от тях и да го носи в бг лувъра...
12
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До bgsoldierНе правителството, а президентът ПЛЕВНЕЛИЕВ прави тайни срещи с вицето на Турция и българския мюфтия.ТАКОВА НЕЩО НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО ПРИ НИКОЙ ДРУГ български президент.Никой от предходните президенти не си е позволил такова национално ПРЕДАТЕЛСТВО. Защо сега не искате оставката на този ***-предател