50:50 - едните искат в чужбина, другите не искат и да чуят

Ниският жизнен стандарт гони младите българи зад граница
Обновена: 20 авг 2013 19:53 | 20 авг 2013 17:04, Камелия Цветанова
237
50:50 - едните искат в чужбина, другите не искат и да чуят
Снимка: Булфото, архив

Почти еднакъв е процентът на българите, които биха емигрирали, и тези, които при никакви обстоятелства не биха го направили.

45% от участвалите в изследване на НЦИОМ младежи заявяват, че при никакви обстоятелства не биха напуснали България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

По-често това е позицията на респондентите с висше образование (56% от тях), на хората на възраст между 30 и 35 години (56% от тях), на живеещите в София (52% от тях), на заетите в държавния сектор (58% от тях) и на семейните (53% от тях).

Може да се направи извод, че това са млади хора, които са устроили успешно живота си в страната.

Малко по-нисък дял – 43% от младежите, заявяват намерение временно да напуснат България.

По-често това възнамеряват да направят най-младите на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, представителите на етническите малцинства, нискообразованите и безработните.

12% от участвалите в изследването посочват, че имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги.
По-често това са млади на възраст до 18 години, ниско образовани, безработни и необвързани респонденти.

Възнамеряващите временно или постоянно да напуснат България най-често посочват като основна причина за това ниският жизнен стандарт у нас (мизерия, бедност) – 48%. По-често това е причината за миграция според високообразованите, хората на възраст между 25 и 35 години и живеещите извън столицата.

За 35% причината е високата безработица в страната. По-често това основание посочват младежите на възраст между 19 и 25 години и жителите на малките градове и селата, представителите на етническите малцинства и нискообразованите.

Липсата на перспектива за младите хора в България – 13% е сред другите причини. Това по-често споделят младежи между 15 и 18 години, жители на областните градове и висшисти.

Зад граница биха заминали, за да се учат в престижен университет 12% от анкетираните По-често това е причина за напускане на страната за учениците и за столичани.

Заради липсата на законност и правов ред у нас биха емигрирали 5%.

Основните причини за напускане на страната, които младите хора посочват, са с икономически характер – нисък жизнен стандарт и безработица. Допълнителни нюанси по тази тема са „по-добри възможности за собствен бизнес в чужбина“, „за да събера пари да си платя кредитите / да започна бизнес / за обучение на децата ми”.

Проучването е проведено в периода 7-19 юни, сред 1100 респонденти на възраст между 15 и 35 години, в цялата страна, предаде "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България ли?Че тя има ли я още тази държавица,очаквах да е изчезнала от картата вече...so schade:)
86
4
 
66
 
! Отговори
Чалганистан преди 10 години
Ако има начин 90% от хората в Бе-гето ще емигрират както направиха 2 милиона човеци!
85
13
 
36
 
! Отговори
лимонад преди 10 години
много голяма част от тия които милеят за чижбината, се сещат за родината си веднага щом ги изгонят от работа в чужбината, веднага когато ги заболи нещо и трябва да ползват медицинска помощ за която естественно са пращали най-много минималната вноска и т.н., сещат се веднага щом навършат години за пенсия , дори да получават минимална такава - все е файда.
84
4
 
42
 
! Отговори
Sasho преди 10 години
elate da vidite tuk v -Germania kolko vi6isti rabotqt po obektite
83
4
 
41
 
! Отговори
Ванга преди 10 години
Надявам се циганит като превземат дъражавата след две три поколения да избият децата и внуците на сегашните политически разбойници. Те трябва да направят това щото в противен случай семето на сегашните негодници ще унищожи и бъдещата Циганория.
82
0
 
54
 
! Отговори
mitko преди 10 години
Видя ли, Иванчо, и какво друго ти каза татко ти? - Ами каза, че като махнат Шенген е по-разумно да се кача на едно дърво... - ?!? - За да не ме смаже тълпата.
81
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"........респондентите........."Камелия, Камелияя (Цветанова)!... Значи "респонденти", а?... "Браво"!... На това ли сте се научили в училище, в някое висше учебно заведение - да наричате отговарящите "респонденти"!??... Срам и позор, Камелия!... Язък Ви за образованието! :(
80
6
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези дето се правят на патриоти са ***, които не могат и ръцете си да измият.Kъдето и да съм по света ще обичам България и приятелите си.Последните 24 год. българия страда от некадърността, и алчността на комунистите от ДС.Те сътвориха мутрите, чалгата, и всичко пошло, долно, кадно, мизерно......
79
18
 
47
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Много управления навредиха на България но по-разрушително от това на Борисов не е имало щото и при Жан нямаше такава безработица и толкова нисък жизнен стандарт. А ако го нямаше валутния борд да му забранява да печата пари на Борисов да сме получили 2 пъти по-голяма инфлация и от при управлението на ЖАН!
78
1
 
45
 
! Отговори
Бранимир преди 10 години
До London callingбихте ли подали ръка на наш сънародник, който има желание да се реализира в кралството?
77
25
 
47
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
България е страна за силни и твърди хора. Не всеки издържа!Така си е от векове- това е труден терен за духовно и физическо оцеляване. Спокойно ! Господ просто ни тества и накрая ще останат само най-достойните.Стискайте зъби и търпение братя и сестри!
76
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно какво трябва да реши един млад човек нагледал се през последните 3.5 години на подигравките с пенсионерите в България? Дали ако му е писано да живее дълго колкото родителите си и "техните старци", няма да потърси реализация там, където ще може да разчита да изживее достойни старини? Дали, ако вярва, че науката е Слънце и ако желае да и се посвети, младият човек няма да потърси реализация там, където думата "учен" е почетна, а не е обидна, както в бойкоборисова и симеондянкова България?
75
17
 
40
 
! Отговори
AAA преди 10 години
До ВВВЯвно такова ти е образованието и житейските умения, че говориш за миене на чинии, тоалетни и др. Един съвет: върни се в БГ, там където принадлежиш и не давай акъл без да те питат! Аз не мия чинии и ***, защото навремето, когато моите приятели играеха на улицата аз учих яко. И затова сега съм с по-добра заплата и от колегите си западно-европейци! ;-)
74
2
 
50
 
! Отговори
срамота преди 10 години
Кои са тия '1100 респонденти', бе драги Днес??? Ако не можете да се справяте с българския език намерете си друга работа, срамота е! Няма такава дума в българския- респонденти, кой чакаме да ни уважава като сами не се уважаваме, особено и езика си- даже и без бой не се уважаваме, какво ли би станало ако е и с бой...ужас...продажна малка ***.
73
1
 
45
 
! Отговори
paparak преди 10 години
аз съм - защото имам избор . аз избирам да живея добре .
72
7
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е ***!
71
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е 50 % ще се махнат и БСП на следващите избори ще има 100 % подкрепа :) . Идеално - комунист, ром, милиционер, комунист, ром, милиционер ...
70
7
 
72
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
АЗ СЪМ НЕОБРАЗОВАН ЧОВЕК И КАКТО ЗНАЕТЕ МИЯ *** ! НО ТУК В ГЕРМАНИЯ КОГАТО СЕ НАЛОЖИ ДА ОТИДА В ОФИСА НА ШЕФА ,ТОЙ ПЪРВО СЕ РЪКУВА С МЕНЕ ,А В БЪЛГАРИЯ КЕНЕФЧИИТЕ НЕ ГИ СМЯТАТ ЗА ХОРА НЕЗАВИСИМО КОЛКО ДОБРЕ СА ИЗЧИСТИЛИ *** ! ЗА СРАВНЯВАНЕ НА ЗАПЛАЩАНЕТО И СТАНДАРТА НА ЖИВОТ МЕЖДУ ГЕРМАНИЯ И БЪЛГАРИЯ - И ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ ! КАТО ОТИДА НА ЛЕКАР ,ЛЕКАРЯТ СИ ПОДАВА РЪКАТА ЗА ДА СЕ ЗДРАВИСАМЕ СЯКАШ СМЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ГОДИНИ ,А В БЪЛГАРИЯ САМО ТЕ ГЛЕДАТ В ШЕПАТА ДАЛИ ЩЕ ИМ ДАДЕШ НЕЩО !
69
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е емиграция, това е евакуация. В България е паднала атомна бомба, просто ефектът е малко по-бавен. Много е лесно от центъра на София да даваш акъл учете и стойте тука. Само че държавата се *** с такива темпове, че след 20г няма да има пари за пенсии в няколкото останали бели гета.
68
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България когато работиш на гърба си носиш 5 *** социални, 2 пенсионери , 1 софианец, олигарх и олигарско чедо.Каквото ти остане за ,кофти храна ,кофти ток и кофти пиячка ,може и за гориво на дваж по-кофти кола.Аз лично извърших вътрешна миграция ,че нито ми се става готвач ,нито мияч ..,а от населеното място нищо не става.Ако ме питате дали бих мишкувал и хващал бачове за жълти стотинки или бих мишкувал и хващал бачове за жълти евроцентове ...