Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването

Проф. Генчо Начев: Хубаво е да има втора здравна каса, но няма кадри
Обновена: 30 авг 2013 09:22 | 30 авг 2013 09:22,
104
Здравно неосигурените – бичът на BG здравеопазването
Снимка: архив, Булфото

Министерство на финансите трябва да помисли за това как да се събират повече здравни вноски от здравно неосигурените, препоръча проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

Пред Нова тв той припомни, че НЗОК не е към здравното ведомство, а към финансовото и само от него зависи какви мерки ще бъдат предприети, за да има по-голяма събираемост.

"Ако държавата си свърши работата, да направи така, че да се събират вноските, които по закон се изискват, 900 млн. лв. ще влязат допълнително в здравноосигурителния фонд", пресметна той.

Още по темата
"Много възможности има, но не трябва да се оставя проблемът на давенето на давещия се, защото в момента е точно така. Болниците сами трябва да си събират сумите, които трябва да плати касата за неосигурените пациенти. Това е абсурд", категоричен бе Начев и добави, че финансовото министерство трябва да помисли за налагане на санкции за невнасяне на здравноосигурителни вноски, било то по Наказателния кодекс или чрез създаване на финансова полиция.

В коментар на идеята вместо здравни вноски хората да разполагат с лични медицински спестовни сметки, проф. Начев заяви: "Това е много хубава идея, но тя е надграждаща идея. Трябва да запазим задължителното здравно осигуряване, което е принципа на солидарността, което прави държавата социална, и разбира се, да има това надграждане. Дали ще са лични вноски, дали ще е доброволно допълнително осигуряване, нишата, която имат тези фондове, трябва да бъде по-голяма".

Професорът смята, че наистина би било много хубаво да има повече от една здравна каса.

По думите му това обаче не трябва да става точно сега и веднага. Мнението на шефа на болница "Св. Екатерина" съвпада с това на здравната министърка Таня Андреева.

Той обясни, че за да има повече здравни каси, трябва да има експерти и специалисти, които дори в момента липсват.

"За да има две и повече каси, трябва да има достатъчно подготвени хора, които професионално да извършват тази дейност. Първо - администрацията се увеличава, второ – в България няма такива кадри. И вторият аргумент, който за мен е още по-съществен – че парите, които са за здравеопазването, са толкова малко, че дори една каса е много", добави проф. Генчо Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
31
 
! Отговори
135 преди 10 години
До georgi.ishkitievДоколкото си спомням, те парите от осигуровките не са всичките в здравната каса, а един финансов министър си попълваше с тях дупките на бщджета и така касата остана без пари поради солидарно източване. И досега не се знае къде са тези пари...
49
0
 
38
 
! Отговори
Никодимчо преди 10 години
И друго - нека здравната каса си търси парите от *** - дали като кредит, дали като трудодни, но да намери начин да си плащат за гяволъка.
48
6
 
29
 
! Отговори
Никодимчо преди 10 години
Тежест на системата са и всички, за които държавата (т.е. пак ние) плаща - държавни служители, деца и пенсионери. Защо държавните служители трябва да се поемат от нас? Защо пенсионерите, които са най-големите потребители на системата не си плащат, а безработните са длъжни!? За децата родителите също трябва да плащат. Ако не цялата, то поне половината вноска. Нека бюджета да поема само доказано мизерстващите и безработни инвалиди.
47
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По точно казано е "*** и комунистите са бичът на България "
46
2
 
33
 
! Отговори
xman преди 10 години
какви втори каси бе лапачи дори в момента здравната вноска е противоконституционна
45
2
 
35
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Абе дори да оставите хората , които не плащат осигуровки да умрат на улицата това няма да промени факта , че плащате за услуга , която не ви се дава , аз съм студент в чужда държава и ме осигурява университета ми , правил съм през годините доста скъпи изследвания и не съм платил стотинка , за какво да им давам на тия нашите пари , да ме гонят от кабинета !?!?
44
1
 
34
 
! Отговори
ананимен преди 10 години
И защо проблем на касата да са неплатилите? И без това преди да те проверят дали си осигурен медицинска услуга по НЗОК не можеш да получиш. Т. е. неосигурените си плащат и то доста скъпо, когато им се наложи и не виждам как източват касата. За съжаление и осигурените също си плащат, защото направленията няма. Може би тези пари трябва да се съберат за да могат и тях да източат?
43
8
 
16
 
! Отговори
---- преди 10 години
Защо да плащам здравни осигуровки след като по закон са дльжни да ме приемат и лекуват в болница
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък като по *** се осигурявам в Португалия .Ей така ,да видим какво ще стане като му дойде времето да ползвам здравни услуги ;)
41
0
 
34
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 10 години
Не трябва да има никаква солидарност! Маха се задължителното осигуряване и се въвеждат 2 вида застраховки - базисна, която покрива основните неща + някакви дни лежане в болница и пълна, която покрива абсолютно всичко (всякакви скъпи операции и т.н.). Този, който няма застраховка и трябва да се лекува просто си плаща в болницата. Ако е спешен случай и той не си плати тогава тези пари му се удържат от заплатата/помощите. В този ред на мисли трябва да се премахнат и всякакъв вид помощи...
40
0
 
14
 
! Отговори
... преди 10 години
Пардон, беше до номер 34...
39
2
 
31
 
! Отговори
До 35 преди 10 години
Аха - когато аз трябва да плащам за ***, пенсионери и безработни - тогава добре. Ако обаче съм дебел или пуша - трябва да плащам за още повече тарикати. Ами тогава дай да увеличим вноските и на всеки, който ползва транспорт и не ходи пеша, който ползва "вредните" мобилни телефони, който пие алкохол, който работи във вредни или опасни условия... това фанатиците на здравословния начин на живот сте по-жестоки и от талибаните. Ти лично каква вноска плащаш?
38
2
 
27
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
МИЗЕРИЯТА В БГ....БИЧЪТ ЗА ЗДРАВНО НЕУСИГУРЕНИТЕ.....
37
4
 
25
 
! Отговори
Spiro преди 10 години
До НесъгласенДа, това което предлагаш ти се нарича - диференцирано здравно осигуряване. Различни услуги на база на вноската, която плащаш. Аз също съм за това. Подобни схеми има в много западни държави. Както се досещаш, тази идея не е много популярна в страни с нисък стандарт, като България. Повечето бедни хора ще приемат това като дискриминация. А когато бедните са мнозинство, те си избират партии като БСП, които никога няма да направят такава реформа. Ама никога!
36
4
 
29
 
! Отговори
да бе да преди 10 години
здравната ни система е солидарна ...!?!а с какво е солидарен тоя дето не си плаща да няма въстановяваане на здравни права с няколко вноски ,ами да се дължи цялата сума за времено за което не е плащано , както и държавните служители да почнат да си плащатсамо така нещата ще си дойдат на мястотопример 10 години палщане по 16,80=2016лв , и 36 месеца по16,80 = 604,80лв откриите разликата.....единия дава 100% другия 30% е и от ново къде е солидарноста
35
3
 
32
 
! Отговори
бг преди 10 години
"Ако държавата си вършеше работата'' - тогава хората,ще имат работа и,ще си плащат осигуровките
34
2
 
35
 
! Отговори
manwithnoname преди 10 години
Заглавието трябваше да е: "*** - бичът на BG здравеопазването"
33
1
 
29
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
В България е пълно с парадокси ,Навън ако не си платиш данъците те вкарват в затвора,а тук без да си платил "задължителното здравно осигуряване"те лекуват като спешен случай и имаш права...и ползваш и лекарят ти е длъжен.Честа практика е когато "спешен пациент"лежи по скъпа пътека болницата да му плати осигуровките ,за да е по малко вътре-да вземе някакви пари от касата .След това пациента отиве да си оправи зъбите -осигурен е.Истински факт е .Къде го има това??? И после защо да се осигуряваме??
32
1
 
37
 
! Отговори
ален мак преди 10 години
Ако някой още не е наясно, огромен брой от неосигурените са ***. Само че БСП няма да ги натисне да си плащат, защото са им основен електорат и без тях не могат да се докопват до властта. В крайна сметка шепа нормално трудещи се плащаме здравните осигуровки и на тези лентяи и отгоре на всичкото осигуряваме власт на червените крадци. Ега ти парадокса!
31
0
 
15
 
! Отговори
s преди 10 години
...това ще да е проблемът на българското здравеопазване