250 000 могат, но не плащат здравни вноски

Догодина вдигат заплатите в Спешната помощ и психиатриите
11 сеп 2013 10:22, Александър Попов
40
250 000 могат, но не плащат здравни вноски
Таня Андреева. Снимка: Булфото

Близо два милиона българи не плащат своите здравни осигуровки, половината живеят извън България. Това заяви здравният министър Таня Андреева в "Здравей, България" по Нова тв.

От милион нередовни платци у нас близо 400 000 са социално слабите, а около 250 000 не желаят да се осигуряват, въпреки че имат възможности и ползват услугите на здравните заведения. "Те лежат на бюджетите на здравните заведения и се надявам НАП да вземат мерки и да съберат тези вноски", каза Андреева.

Тя не е привърженик на лансираните през годините идеи да се отнема свободата на хората заради отказ от здравно осигуряване.

Здравният министър събщи, че за последните 4 години текущите и просрочени задължения на болниците са нараснали три пъти. От самите заведения се оплакват, че са лекували двойно и тройно неосигурени пациенти.

"Като човек от системата мога да кажа, че през последните години не мога да открия реформа или промяна за оздравяване на състоянието на болниците. От касата бяха пренасочени 1,4 млрд. лева за здраве на българите и ако тези пари бяха отишли в болниците или бяха използвани за изграждане на втори стълб на здравно осигуряване, те нямаше да са в това тежко състояние. Имах среща с Надзорния съвет на Здравната каса и това, около което се обединихме, е да бъдат разписани реални критерии. Факт е, че ГЕРБ допуснаха роене на болници. Това са 100 допълнителни партньора", коментира тя.

"В момента разработваме оздравителни планове, най-добре работещите болници са най-задлъжнели. Парите трябва да следват пациента и затова добре работещите заведения ще получават повече ресурси от Касата. Броят на болниците няма да бъдат намален ей така. Те трябва да защитават интереса на пациентите - да имат обучени кадри, апаратура, а не просто да бъдат една сграда", допълни Таня Андреева.

Болниците на труднодостъпни места като тази в Девин няма да бъдат закривани, а държавата ще ги субсидира. Те ще отговарят на нужните критерии и ще могат да бъдат на базово медицинско ниво.

Увеличение на заплатите в спешните центрове и в психиатричните болници предстои през следващата година, съобщи още министър Андреева. Плановете са доходите на работещите в Спешна помощ да се вдигнат с 10%, като на лекарите ще бъде дадена възможност за специализации. Заплатите на работещите в психиатриите ще се вдигнат с 20%. Предстои и обновяване на психиатричните клиники.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 20ДОБРОВОЛНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО-ДОБРОЗОРНО ЗНАЧИ
29
0
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ПРОСТО Е..., НО НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА...- 300 000 *** ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, КАТО В 10% ПОМОЩИТЕ СА НАД 1 000 ЛЕВА...- ЗАЩО НА ТЕЗИ ПАРИ НЕ СЕ ПРАВЯТ ЗДРАВНИ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ...???ОТМЕНЯ СЕ САМО ТЕКСТА ГЛАСЯЩ, ЧЕ... " НА ТЕЗИ ПАРИ НЕ СЕ ПРАВЯТ ЗДРАВНИ И ПЕНСИОННИ ВНОСКИ...- ПРОСТО Е - РАБОТА ЗА 1 МИНУТА... (КОЛКОТО Е ЕДНО ГЛАСУВАНЕ В ПАРЛАМЕНТА)
28
2
 
9
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
КОЙ ЗНАЕ РАЗЛИКАТА...1. КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ:- БЪЛГАРИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ...? (НЯМА)2. КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ:- ***, РОМИ И ***...?? (НЯМА)3. КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ:БЪЛГАРИТЕ В МИЗИЯ, ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ, ЕВРОПЕЙЦИТЕ (християни и мюсулмани)., от една страна и ***, РОМИ И *** от друга...???ИМА...:- ПЪРВИТЕ ПЛАЩАТ, ВТОРИТЕ ЛАПАТ...!!!.
27
3
 
8
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
- МАХАНЕ ТАВАНА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ, НА ВСИЧКИ ДОХОДИ ОТ ТРУД И ДОХОДОНОСНА СОБСТВЕНОСТ (капитал)!!!- Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години или пенсии на 60 г. и забрана за работа на държавна работа!- ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ ДА СЕ ПЛАЩАТ ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ИНВАЛИДНОСТТА НЕ Е ТРУДОВ СТАЖ, А ОСИГУРОВКИТЕ ДАНЪК!- 10% ДОД, с НЕОБЛАГАЕМ СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ - 566лв.!- НАМАЛЯВАНЕ ДДС НА 10%, БЕЗ ДА СЕ ВРЪЩА НА НИКОГО!
26
4
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ, НО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ:- ДАНЪК ВЪРХУ БАНКОВИТЕ ТРАНЗАКЦИИ - УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА, НА НЕИНВЕСТИРАНАТА И В ПРОИЗВОДСТВО ЧАСТ от 10 на 30%.- УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪК ДИВИДЕНТ (от собственост) ОТ 5 НА 27,5%(защото НОРМАЛНИТЕ хората плащат върху доходите си от труд - 10%ДОД + 27,5% осигуровки...!!! - НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА ЗА ИНВЕСТИРАНА И ЧАСТ на 1% в 50 НАЙ-СЛАБО РАЗВИТИ ОБЩИНИ - "МАЙЧИНСКИ" САМО ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ МАЙКИ... (по Конституция - грижите за децата до 18г., е НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ)- МАХАНЕ ТАВАНА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ, НА ВСИЧКИ ДОХОДИ ОТ ТР
25
0
 
27
 
! Отговори
майка и баба преди 10 години
Преди няколко дни две годишната ми внучка вдига много висока температура и родителите и притеснени тичат в Пирогов. И там...само ***. Всички ги гледали като извънземни. А от Пирогов ги "изпратили" - /посъветвали да отидат/ в 3-та градска, където СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ от 30 лв. детето е било прегледано. Е, какво да кажа??????????И двамата родители се осигуряват, но с предимство са НЕУСИГУРЕНИТЕ ***.
24
0
 
21
 
! Отговори
Vesso преди 10 години
Ами умнице още повече ще започнат да го правят, като ни вдигнеш здравните осигуровките на тези които плащаме,а няма последствия за тези които не плащат.Боже от къде я изкопаха тази?
23
0
 
19
 
! Отговори
До кака Пена преди 10 години
със спешната помощ. Ако отидеш на спешен кабинет е без значение дали си здравноосигурен. Затова и *** не си плащат здравните и разкарват линейките напред назад без причина или висят само пред спешните кабинети. За да можем българите да им плащаме лечението.
22
0
 
26
 
! Отговори
до 20 преди 10 години
Тук всичко е някакъв фарс тотален. "Доброволно задължително осигуряване" - последно? доброволно или задължително е това осигуряване? или ако искаш е доброволно, ако не искаш е задължително. Преди 2 часа имах разправия с една лаборатория - 29-ти ден на направлението и ми отказват. Причината - програмата им е за 28 дена. Обяснявам - направлението важи 30 дни. Отсерща дебилен поглед и кречетало ми нарежда едно и също... Как да не се изтървеш и да не заблъскаш някой в главата? Аз не съм от стомана..
21
1
 
3
 
! Отговори
buba преди 10 години
AZ NE RAZBIRAM NESHTO V iZKAZVANETO NA "UNOTO" DRUGARCHE....KAK TAKA NE BILI OSIGURENI A IZPOLVALI ZDR. osiguriavane Tva Drugarche nader li e? Te shtoto Doktorite niamat Komutri da proveriat .....sigurno doktorite ne otkazvat samo na Tciganite shtoto az vinagi si plashtam pregledite.....
20
0
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Ако мога и аз ще спра да плащам здравни. През последните два месеца се отвратих от НЗОК, алчни лекари, некомпетентност и пълна незаинтересованост. Просто като те хване мелачката на Здравната каса и нямаш никакъв шанс. Кошмара е пълен... Оставят те да си умреш като куче и толкова.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СПРEАТE МАСОВО ДА СИ ПЛАЩАТЕ ОСИГУРОВКИТЕ ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тоя докторски рекет!Ако искам да отида на доктор ще отида на частно,защо трябва да давам на крадците ежемесечно пари! Никакви вноски!
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаете ли, плащам здравни върху максималния осигуретилен доход и не ги ползвам, ходя на частно плащам си и забравям за другото. Истината е обаче, че ако фирмата ми не беше задължена да го прави не бих дала и лев за това "здравеопазване", което имаме в момента. И напълно разбирам тези, които имат възможност и не си плащат осигуровките - всеки, който е стъпил в българска болница или поликлиника би ме разбрал за какво говоря.
16
1
 
29
 
! Отговори
BlackMamba преди 10 години
240 могат, но не работят :) познайте кои са.
15
2
 
27
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
Как може безработен човек да внася здравни вноски като няма доход? Държавата трябва да осигурява условия да има работа за народа и тогава да задължава безработните.
14
0
 
36
 
! Отговори
Севдо преди 10 години
Преди 2 години, 3-годишната ми тогава племенницата беше в детското отделение, в малък град. Едва намериха места за нея с майка и (медицинско лице с голям стаж). Там не се дишаше от наситеността с по-тъмно оцветени. Но най-*** беше реакцията на страна от персонала, когато направих забележка на викащата, псуваща, пушеща маса от майки, чавета и дошла на свиждане махала-казаха ми да мълча,щото щели да изпотрошат отделението и ги заплашвали най-редовно.Смятате ли, че са платили и 1% от тях нещо?
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз редовно плащам здравни вноски и каква ми е ползата?Навсякъде ме рекетират докторите и си плащам яко.Качеството на здравната услуга повсеместно е нулево. Отношението към пациентите на много места е отвратително.Ползата ми от здравните вноски е нула! Това просто си е един данък, който не се знае за какво се харчиПо тази причина предпочитам да ида на платен преглед, поне да знам колко и за какво плащам.Предпочитам да не се плащат здравни вноски а да се плаща легално и по ценова листа.
12
3
 
25
 
! Отговори
кака Пена преди 10 години
Не виждам какъв е проблема? Не плащат здравни осигуровки, но като отидат на лекар си плащат като за свободен преглед. Не виждам с какво тежат на системата?
11
0
 
12
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Добре де, няма ли някога един политик да прочете какво мислят хората дето са го сложили там и да обясни защо и какво прави, наистина!