"Дете в семейството сваля данъците"

Преглед на печата на 17 септември
17 сеп 2013 07:00, Петя Славова
101
"Дете в семейството сваля данъците"
Пламен Орешарски с идея хората с деца да имат по-ниски данъци. Снимка: Булфото

"Дете в семейството сваля данъците", разяснява на първа страница "Труд". Така българите, които имат деца, ще плащат по-ниски данъци, предвижда нова идея на кабинета "Орешарски"

Годишната данъчна основа за подоходното облагане на родителите ще се намалява със сума в зависимост от броя на децата в семейството. Още не е уточнено каква ще е тя и дали ще е за всички или само за многодетните семейства. Предвижда се да отпадне сегашната форма на семейно облагане - при покупка на жилище с кредит данъчната основа да се намали с размера на платените лихви, пише още изданието.

"Сега" съобщава: "И Плевнелиев констатира, че олигарси управляват страната". "Тесен кръг от влиятелни хора, които нацията сочи като българските олигарси, влияе върху политиката. Факт е, че има срастване на медии, политика и икономически интереси", каза вчера в Чирпан президентът Росен Плевнелиев, без да навлиза в повече конкретика и да назовава имена. Той предупреди, че политическата криза в страната може да продължи и да се стигне до трайна дестабилизация на държавата, ако политическите сили в парламента не се обединят около общи приоритети. Според Плевнелиев въпросът "Как ще се реши тази политическа криза?" стоял и в момента отворен. Държавният глава допълни, че отговорът е свързан преди всичко с диалог и създаване на механизми за доверие и общи проекти, общи действия между сериозните политически играчи.

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски родиха нов политически субект (Реформаторския блок), видно е, че стартира пренареждане в политическото пространство, прави анализ "Сега", уточнявайки, че: "Вдясно няма нов морал, има нова математика и текат преобразувания с почерка на Ганьо Балкански".

Не се очаква промяна на здравната вноска през 2014 година. Това каза вчера пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева след официалното откриване на новата учебна година в Медицинския университет в София, съобщава "Дума". Попитана какво се случва с 10-те процента съкращения, министър Андреева отговори, че в администрацията на Министерството на здравеопазването те вече са факт. В момента продължават да пристигат и има предложения от второстепенни разпоредители, каза още тя.

Около 300 млн. лв. по оценка на бранша в момента са обект на спор между производителите на възобновяема енергия (ВЕИ), електроразпределителните предприятия (ЕРП), НЕК и ЕСО, представи проблема "Капитал Daily". Държавата засега е "пас", тъй като в крайна сметка тези пари трябва да бъдат върнати от нея, а това не кореспондира с опитите за постоянно намаление на цените на електроенергията.

Националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев коментира политическата криза, отношенията между гражданите и институциите, идеите за промяна в изборните правила и забавянето на най-важните реформи в интервю за "Дневник", публикувано в "Капитал Daily", където заключава: "България има нужда от операция, не от лекарство за температура".

"Страната ни е на път да достигне пределния брой бежанци, които може да настани", съобщи вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. "Към момента има 4010 души, които са в процедура на получаване на статут, от които 1465 са сирийци. Съвсем скоро ще преминем нивото от 5000 души, което е границата, за която имаме организационни, финансови и технически възможности да поемем като бежанци", обясни Йовчев. По думите му след това България ще има нужда от международна помощ, за да се справи с очертаващата се бежанска криза, отразява думите му "Сега". Вчера вътрешният министър призна, че през уикенда е имало кризисна ситуация, тъй като местата за настаняване са свършили. "От днес имаме разрешение на този проблем. Намерени са помещения за 1250 бежанци", обясни Йовчев. Само през последните три дни на българо-турската граница са заловени 244 нелегални имигранти. 177 от тях са сирийци.

Обзор на състоянието на пазара на труда през 2013 г. прави от страниците на "Телеграф" Камелия Лозанова, директор на Асоциацията по заетостта: "Има нови 200 хиляди безработни през тази година", обявява тя.

"Отлагат увеличението на минималната работна заплата за догодина", информира "Новинар". Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов при откриването на новата академична година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). На церемонията присъстваше и премиерът Пламен Орешарски. "Проблемът не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната", обясни Чобанов. Въпросът за размера на минималното заплащане трябва да се реши в рамките на тристранния диалог, смята финансовият министър.

Според премиера Пламен Орешарски пък увеличението на минималната заплата зависи от други фактори, като например конкурентоспособността. "В края на този месец и през целия следващ ще бъде истинското обсъждане на бюджета за следващата година", заяви министър-председателят, което означава, че Бюджет 2014 ще е готов до края на октомври.

"Чуждите инвестиции се стопиха с 1/3 за година", алармира "Сега". Това показват данните на БНБ, публикувани вчера. Вложенията у нас се стопяват до 802.5 млн. евро за периода януари-юли 2013 г. спрямо 1.198 млрд. евро за същия период на миналата година. Данните на БНБ доказват, че прогнозите за чуждестранните инвестиции в бюджета за 2013 г. стават все по-трудно изпълними. За тази година се очакваше да постъпят 1.73млрд. евро. Ако темпото се запази, през оставащите 5 месеца би трябвало да бъдат привлечени повече инвестиции, отколкото за първите 7 месеца на годината. Най-големият инвеститор у нас е Холандия с 487.1 млн. евро. Второто място е заето от Австрия, чиито фирми са инвестирали в България 81.3 млн. евро. Най-сериозен отлив регистрират британските компании. Техните инвестиции у нас спадат с 42.7 млн. евро. Поради липса на сделки приватизацията отчита нулеви приходи. В бюджета по това перо са предвидени 166.3 млн. лв.

Въпросът за чуждите инвестиции "Преса" обвързва с аргумента,че: "Президентът черни България - От Германия до Чирпан, където той откри учебната година. Развивайки тезата си за опасност от нестабилност в държавата, породена от тесен кръг от влиятелни хора, Росен Плевнелиев отблъсква чуждите инвеститори."Внимавайте с потребителските кредити", публикува предупреждение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) "Дума". Подводните камъни се криели в некоректни реклами за "бързи пари" и дребния шрифт.

На страниците на "24 часа" Божидар Данев, изп. председател на БСК (Българска стопанска камара) търси отговор на въпроса: "Къде се разминават модерните млади и традиционната икономика? Износът на работна ръка, уви, беше инструмент за поддържане на жизнен стандарт, но това не може да продължава. И както има лоши квартали в Брюксел, така България стана лош квартал на Европа!", смята г-н Данев. От страниците на изданието Татяна Буруджиева, депутат от БСП, съветва: "Премиерът трябва да обяснява действията си пред медиите. Липсата му в публичното пространство се интерпретира и върху това какво представлява той и дали сам взема решенията."

Обявеното от премиера Пламен Орешарски намерение да запази спорния данък върху лихвите по срочните депозити постави в трудна ситуация подкрепящите го в парламента партии БСП и ДПС, коментира "Сега". Въпреки острите критики към ГЕРБ за въвеждането на налога през 2012 г. двете партии сега заеха изчаквателна позиция по темата и се въздържат от коментари. Липсата на последователност предвещава поредния проблем в левицата, като още отсега е ясно, че отделни депутати ще са против запазването на налога, проблеми може да има и с партия "Атака".

Около 500 км третокласните шосета в страната са в окаяно състояние и спешно се нуждаят от ремонт, какъвто на повечето от тях не е извършван от 25 г. насам. Това е обяснила министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на соцдепутата и шеф на ресорната парламентарна комисия Димчо Михалевски в отговор на негово писмено запитване за положението, в което се намира републиканската пътна мрежа, информира "Монитор". Окаяно е и състоянието на пътните съоръжения - като мостове и тунели и дори предпазните огради срещу преминаването на животни. Годишно се дават по 350 млн. лв. за кърпежи и нова маркировка, които не решават проблемите.

Имигрантите пращат по 96 хил. евро на час на своите близки и роднини в страната, съобщава "Монитор". Паричните потоци от българите, живееещи постоянно зад граница, вероятно са много по-големи от посочените. Причината е, че статистиката на БНБ отчита само средствата, изпратени по банков път.

"Сега" константира: Традицията на първия училищен звънец и химна е на път да отиде в миналото - гости за новата учебна година в българските училища вече са фолкпевици, футболисти и рокзвънци. Фолкизпълнителката Андреа и футболистът Валери Божинов бяха гости на тържеството на столичното 138-о училище. Божинов не е бил сред официалните гости, а е представлявал фондацията, която е дарила енциклопедиите на учениците от I до IV клас, уточниха от столичния инспекторат по образование.

Присъствието на Андреа е било изненада, тя е придружавала Божинов. На другия музикален полюс бяха учениците в каварненското училище "Стефан Караджа", които откриха новата учебна година с Димитър Ковачев-Фънки и австралийските рок легенди AC/DC, само че на запис. В друг регион на страната заложиха на по-традиционни ценности. Учениците от ОУ "Васил Левски" в Разград получиха тетрадки с лика на Апостола. В основното училище в село Кардам, община Попово, пък откриха учебната година в очакване на съдебното решение за бъдещето на школото. Проблемът е вече втора година - 13 от общо 18 деца ще учат в две слети паралелки. 28 деца със специални образователни потребности влязоха в час в столичното 34-то ОУ "Стою Шишков" в София, изпратени от социалния министър Хасан Адемов. 182 училища в страната стартират учебната година с опасни съоръжения и площадки, показва справка на просветното министерство към 30 август. В 46 училища проблемите са частично отстранени. Опасни шахти и дървета, разрушена ограда, падаща мазилка, необезопасени канали и спортни съоръжения и проблеми с електрическата инсталация, са част от констатираните проблеми, с които учебните заведения започват годината.

"ЕС влага за иновации 511 евро на човек, ние - 12,8 евро", уточнява "Дума". Даваме за наука и технологии 40 пъти по-малко от средното в Евросъюза.

На първия учебен ден президент, премиер и министри твърдо са за дуалната система - комбинираща теорията и практиката, отразява откриването на учебната година "24 часа". "Българското образование е светско и и засега няма да бъдат включени часове по вероучение", каза министър Клисарова, която откри годината в училището за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна. Изпитите за специализации на лекари и дентални лекари - отпадат от 2014 г. и класирането ще става само по успеха от следването, каза здравният министър д-р Таня Андреева при откриването на академичната година в Медицинския университет. Пред "Труд" Цвета Брестничка, председател на Асоциацията "Родители", споделя убеждението си, че: "Ученикът е само номер в дневника. Родителят не иска да му размахват пръст в училище. Учителите не познават добре децата, те са оставени сами на себе си, а имат нужда от подкрепа."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ТОВА *** У НАС НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ДАНЪЦИ , НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПОЛУЧАВАТ ДЕСЕТОКРАТНО ПО-ВЕЧЕ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА И ДР. ПОМОЩИ ЗА СМЕТКА НА МАЛКОТО БЪЛГАРИ КОИТО СА УСПЕЛИ ПО ЩАСТЛИВА СЛУЧАЙНОСТ ДА ПОЛУЧАТ ТАКАВА !!! .................................................................
76
0
 
2
 
! Отговори
..-..... преди 10 години
те *** и без това не плащат,оф горките,не са на далавера.....следващото правителство какви ли облекчения ще направи...на маймуни ни направиха.....
75
0
 
3
 
! Отговори
... преди 10 години
Много е дълъг материалът. Пишете накратко- за вярата ни в Дядо Коледа ли пише или за обещание на социалистите да вдигнат социалните плащания /което е горе- долу същото/?
74
0
 
3
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
С двете ръце за, най-важното е да запазим нацията , всичко друго идва след това
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
500 leva maichinstvo i 200 leva detski nadbavki sa poo dobar stimol edno semeistvo da ima deca.....
72
1
 
2
 
! Отговори
8 до анонимен преди 10 години
Ами аз разбрах, че ще ги намаляват данъците ако имаш дете, не че ще ги увеличават ако нямаш или имаш само едно. Пари би трябвало да се спестят от недаването на помощи според мен. Просто ако имаш деца, плащаш нискък данък, поне аз това разбрах.
71
0
 
10
 
! Отговори
gatre преди 10 години
До bashkolioНе знам защо изобщо вярвате на глупости.След това на изборите ще се появят да ни кажат как видиш ли са ни увеличили доходите, а то защото ако имам дете ще да взема с 100 лв. примерно отгоре, и след това ще се бием в гърдите как приходите на семействата се увеличили. Да вземат да мислят с главите си как да привличат инвеститори и как да заработи икономиката, а не да предлагат псевдо решения и да ни мислят за ***.
70
0
 
9
 
! Отговори
ш преди 10 години
До bashkolioда,на теория може би,но на практика надали.Внасям осигуровки, осигуряват ме на пълна заплата и детето ми няма детски. Същото ще да бъде и с тази приумица.за пореден път ще обслужва интереси на определен кръг хора, визирам един етнос.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 8Грешите,защото по конституция и *** са българи, при това са многодетни семейства им. Разбира се това ще бръкне и на българите в джоба, защото повечето се грижат за по 1 мах 2 деца.Не виждам как като ми дръпнат по-висок данък ако имам 1 дете ще ме стимулират да родя 2-ро и 3-то дете,след като очевидно ще живея с по-малки доходи. От къде ли ще ми дойде муза да увелича семейството си?
68
0
 
7
 
! Отговори
Hm преди 10 години
Поредните безумия на път да бъдат реализирани.Искам този,който го е измъдрил да се появи пред семействата,които наливат пари за ин витро процедури и да им обясни как точно и защо тях ще ги облага повече, поради липсата на дете в семейството./не стига че и нямането си сигурно дават,за да си сбъднат мечтата си за дете, да не изброявам и процедурите и рисковете,които поема особено жената/.Поредната дискриминация и простотия, но кой да мисли...
67
1
 
23
 
! Отговори
8 преди 10 години
Много бих се радвала наистина да намалят данъците на семействата с деца. Това обаче при условие, че не се плащат никакви социални помощи за деца, само намаление на данъците. Това би означавало, че от тази промяна ще се възползват работещи българи, които все пак допринасят с нещо за бюджета. По този начин вече няма да храним и ***, защото те така или иначе данъци не плащат. Аз нямам деца, не планирам и да имам скоро, засега се развивам професионално.
66
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 10 години
Само да не стане така, че от 10 % да го увеличат на 30, че и нагоре, както беше, а след това великодушно да ми го намалят с 5 %. Мерси на такива облекчения, които в крайна сметка здраво ще ми бръкнат в джоба.
65
8
 
2
 
! Отговори
ФЕС преди 10 години
Ми правете и вие деца, какво се оплаквате, ей че сте *** народ !
64
0
 
6
 
! Отговори
bashkolio преди 10 години
До void 79Мойто момче нещо се изказваш неподготвен /както и много други/!Ще се взема от работещите, и ще се дава на работещите семейства с деца!Ти хубаво си гледаш само кариерата и нищо не те интересува,но след 30г. когато се пенсионираш, именно тези деца ще ти осигуряват спокойствието-пенсията!И не ***,а именно тези на работещите семейства!
63
2
 
9
 
! Отговори
eeha преди 10 години
*** разплод! оставка!
62
3
 
10
 
! Отговори
USA преди 10 години
Никой няма да тръгне да има дете заради данъчно облекчение което с идване на следващата партия ще бъде премахната, а детето не е с мандат 4 години!Много по-добре и всеки млад българин го вижда е самия той и семейството му да станат граждани на света и да съградят дома си в някоя нормална страна със стабилни политически ценности!
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА, бе червен ***!
60
5
 
8
 
! Отговори
Михаил преди 10 години
Много правилно са решили в правителството - ако облекчат данъците семействата ще имат повече деца! Иначе българите като нация изчезваме!
59
0
 
3
 
! Отговори
Гнафт преди 10 години
Има си заложби на счетоводител детето, не е майтап работа.
58
1
 
9
 
! Отговори
Манго преди 10 години
А тези с 10+ деца може и ток да не плащат