Бежанци атакуват в съда "Атака": Не сме изчадия!

Гневът им е срещу Магдалена Ташева, обиждала ги в тв предаване
2 окт 2013 20:23,
68
Бежанци атакуват в съда "Атака": Не сме изчадия!
Магдалена Ташева размахва "Планът Сидеров" от парламентарната трибуна. Снимка: архив, Булфото

Сирийски бежанци ще съдят депутата от "Атака" Магдалена Ташева, позволила си от ефира на партийния канал "Алфа" да сипе слово на омраза срещу тях, съобщиха от Българският хелзинкски комитет (БХК), който ще представлява бежанците пред Комисията за защита от дискриминация.

В жалбата на бежанците е посочено, че многократно в предаването си "В окото на бурята" Ташева ги представя като: "изчадия", "сган", "масови убийци", "канибали", "диваци", "ислямски фундаменталисти, които бягат от правосъдието" и "лъжат властите", "отвратителни, долнопробни примати, които бягат от закона в Сирия" и "започнаха да крадат, да бият" и които ще "започнат да изнасилват, да режат глави".

Освен това водещата е описвала бежанците като "нахлуваща поредна вълна на ислямизацията", "вкарване на огромно, радикално ислямско население - враждебно и към България и към християнството".

БХК пише още, че Ташева е отъждествява бежанците с "Ал Кайда" и им приписва "цел да изменят демографския,  национален и религиозен облик, нашата национална идентичност като българи и като православен християнски народ".

Бежанците настояват, че от ефира на тв "Алфа" Ташева пряко е призовавала българите към "организирани бунтове" и "въстания срещу нашествието на тази ислямистка сган".

Според жалбоподателите и БХК тези изявления представляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация спрямо цялата общност на бежанците и едновременно подбуждане към дискриминация срещу тях.

"Такова крайно слово на омразата предизвиква ксенофобия и отравя средата за бежанците, като насажда предразсъдъци у околните. Така тези хора, дошли, за да спасят живота си у нас, се оказват изолирани", коментира адвокат Маргарита Илиева, директор на "Правна програма" на Българския хелзинкски комитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
43
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Аааааа, много са хитри даже!Знаят, че *** имат партия и световни защитници знаят, че турците имат партия, само дето няма партия да защитава обикновения българин-ДОБРЕ ДОШЛО ЗА БЕЖАНЦИТЕ!
1
18
 
22
 
! Отговори
Мария преди 10 години
Изчадия са ,изчадия ! Талибани и убийци ! Дано децата и на тези,които ги приемат тука да останат сираци и след време и те да се молят по за коричка хляб.

Спонсорирани публикации