Брюксел дава, но в кошара не вкарва!

Проблемът с бежанците у нас не бил финансов, а организационен
Обновена: 4 окт 2013 18:10 | 4 окт 2013 16:52, Камелия Цветанова
147
Брюксел дава, но в кошара не вкарва!
Кристалина Георгиева посети центровете за бежанци в кв. "Враждебна" и "Военна рампа" в София. Снимка: БТА

„Брюксел дава, ама в кошара не вкарва, ние трябва да си направим организацията, за да се справим с бежанската вълна от Сирия”. Това заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, след като по-рано днес посети центровете за бежанци в кв. „Враждебна” и „Военна рампа” в София.

Според нея проблемът ни не е финансов, а чисто организационен, защото сме в нова ситуация.

„5 000 бежанци дойдоха в България, а предишните години имахме по няколкостотин”, мотивира се тя.

Георгиева е убедена, че България ще получи допълнителни средства от ЕС за бежанците, след като през тази седмица у нас имаше проверка на бежанските лагери.

В началото на следващата седмица министрите на вътрешните работи ще обсъдят доклада на мисията и ще вземат решение дали да се отпуснат още пари, разясни еврокомисарят и добави, че е убедена, че отговорът ще е положителен.

Става въпрос за средства, които се отпускат до месец след вземането на решението и трябва да бъдат използвани в рамките на половин година.

Освен това има и огромни резерви в структурните, специално в социалния и в този за селските региони, и кохезионните фондове, които според Георгиева могат да бъдат насочени за подпомагане на районите, в които има центрове за бежанци.

България вече трябва да приготви и апликация за догодина и за 2015 година за повече пари за бежанците, защото  когато са правени разчетите, те са били при други условия.

Кристалина Георгиева увери, че  ЕК при нужда може да помогне с отопляеми къщи и легла, ако бежанският поток надхвърли очакванията.

2 милиона са напуснали Сирия и са в съседните й страни, 50 000 са дошли в Европа.  

За България броят сега е 5 000, а прогнозите са за 10-11 хиляди до края на годината. Очакванията са до края на 2013 г. Сирия да напуснат общо 3 милиона души.

Оказа се обаче, че хората, които има средства, са предпочели да останат в Турция, защото там се чувстват по-добре. У нас идват най-вече хора без пари и с деца, обясни новият шеф на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

Той съобщи, че се надява в понеделник в Елхово да заработи транзитният център, където ще има екипи от агенцията, след като беше увеличен щатът й с 50 души заради сирийците.

Добрата идея според него е майките с децата направо да бъдат прехвърлени в базите в София.

„75 на сто от сирийците са жени и деца,  това са хора, които бягат да спасят децата си, те идват тук не защото искат да ни обременят, а защото ние сме надеждата им”, коментира Георгиева. Тя се опита да успокои, че от това, което е видяла, няма как да има терористи сред бежанците.  Със същото впечатление е останал и Чирпанлиев, според когото няма агресия в нито един мъж от лагерите.

„Хората ми казват – страшно беше бягането, сред тях има не само сирийци, но и кюрди и палестинци, които пък са били бежанци в Сирия и сега за втори пък са бежанци”, коментира еврокомисарят. Според нея желанието на повече от тях е да се върнат в Сирия.

В същото време тя е убедена, че дори и утре да свърши войната, това няма да реши проблема, защото не е толкова лесно за бежанците да се върнат в родината си.

Според нея сирийците могат да ни помогнат да решим демографската си криза.

Половината от семействата, които идват у нас, са с деца и те могат да учат в български училища, България е със застаряващо население, коментира тя.

„Най-страшното от войната са децата, втора година тези, които са тук, не са в училище, какво ще стане с тях, ако така ги оставим, ще има риск от радикализация, вероятно ще има момиченца, които ще станат проститутки или ще ги пратят в Саудитска Арабия да помогнат на семействата си”, призна еврокомисарят.

Следващата седмица в Брюксел ще има и специална среща по въпроса с децата бежанци, така че „след 10 години, когато момченцата пораснат, да не ги видим с калашници, а да работят”.

Според Георгиева въпреки засилената вълна от бежанци, няма опасност за Европа. Страх ме е единствено от дестабилизация на Ливан, каза тя.

Председателят на БЧК Христо Григоров съобщи, че досега за бежанците по дарителската сметка на организацията са събрани 35 хиляди лева. Отделно от централата на БЧК в Женева са отпуснати 173 хиляди швейцарски франка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Бувайса преди 10 години
НАМАЗАНА ТРЪТКА ГРИЖЕЖА СЕ ЗА СНИМКИТЕ ЗА КОИТО Е ДОШЛА, НО ГОВОРИ МНОГО УБЕДИТЕЛНО.ПРИ НАВОДНЕНИЯТА НИ ПОСЪВЕТВА ДА СЕ НАУЧИМ ДА ПЛУВАМЕ. ТЯ САМАТА ПЛУВАЛА?При земетресенията да се застраховаме.?НЯКОЙ ДА Е ЧУЛ ЗА ПОМОЩИ?
108
0
 
1
 
! Отговори
Uncle преди 10 години
направо ме е срам от тези безгръбначни и слабохарактерни ***, които ни управляват и са лицето на България. Пиша и направо ми напира отвътре- яд, разочарование, че такива хора определят съдбата ми. Всичко, което ни се е случило и ще ни се случи го заслужаваме, защото като нация сме едно нищо
107
0
 
2
 
! Отговори
uncle преди 10 години
Хора, усещате ли как ни подготвят за неизбежното, а именно, когато приключи кризата, ако изобщо приключи тези хора остават тук. В Европа не ги искат, а ние балъците ги приемаме с отворени обятия. Европейските господари са наредили на Кристалинка да ни подготви и това от устата на българин направо ми се повръща, като я слушам какви ги говори. Заемете една твърда позиция, поставете условия та нали господи сме равнопраВни членове на ЕС. Може ли като ни свирнат и да врътваме опашка като куче сме
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕВРЕЙСКА ГАДИНА
105
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Бойко Борисов е единственият човек в България, който може да спре Държавна сигурност.
104
0
 
4
 
! Отговори
*/* преди 10 години
Ама моля Ви.Как критикувате политика с най-високият рейтинг в България.При земетресенията в Перник не си мръдна и дясното ухо(много работа имала .пък и малко са пострадали раииш ли),при наводненията в Бисер остави всичко на пожарникаря.тя пак суха.От ЕС щели да ни изпратят 124000 франка помощ...но комент.И като гледам файда от този ЕС никаква.За сега сме почти на кантар с получените суми по разни програми и годишната ни вноска.
103
5
 
1
 
! Отговори
м.т. преди 10 години
Ами като не искате англичаните, които закупуваха изоставените селски къщи, и ги преобразуваха в красиви и модерни, Обичаха България и бяха с най- добри намерения, но вие се изплашихте да не би да ви поробят, наричахте ги какво ли не.! И те като цивилизовани и разумни хора започнаха да се връщат и да не пречат..:) Изглежда разбраха, че не са желани и къде се намират? Да, селският туризъм щеше да помогне на България, Но-Довеието падна !! Жалко за селският туризъм и за всичко, което стаава в бг !!
102
0
 
7
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
Спете спокойно, по-лошо ще става. Един ден ще излезе закон, според който във всяка фирма и всяко държавно учреждение ще трябва да работят емигранти. По-късно ще ни принудят и да ги настаняваме в домовете си. Не ми ли вярвате. Ами така след 9.09.1944 г. комисии са влизали по домовете на хората и са ги карали до приемат комунисти от селата.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Според нея сирийците могат да ни помогнат да решим демографската си криза" Това е отвратително. Че дай да поканим доброволци от Африка да ни оправят демографската статистика. Безумие. Значи според Сталинка българския хилядолетен етнос с културата, духовността си и значението за световната история може спокойно да изчезне и на негово място да се засели един мешан булашик. Това е свята земя и свят народ. Въпреки всичките ви усилия ние ще оцелеем дълго време след като доста други вече са изчезнали
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази същата небългарка, след като изтече мандата и догодина очаквайте да навлезе в политическия живот у нас като поредния интернационален бацил. Наблюдавайте как говори по интервютата. Сякаш не разказва за трагедията на бедните бежанци и за дережето в което пък сме ние, а все едно рецитира някакъв възторжен патос. Срам, срам и пак срам. Отвратителни изчадия ни представляват навсякъде.
99
3
 
3
 
! Отговори
ььь преди 10 години
"И нека България стане малка Турция" - заяви Местан и даде заповед на областните управители турци, да насочат избирателите към урните...
98
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това не е госпожа, а селски хибрид без никакво съзнание,торпилирана от някои лобита в ЕС. Следата, оставена от нейния племенник се вижда. Обединявайте се, защото наистина западна Европа смята да прави бунище тук, просто не им пука, че хората умират от глад.
97
0
 
17
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
И накрая, г-жо Георгиева, нека Ви напомня "Приказка за стълбата" на Смирненски. Не, че Админите на сайта "dnes.bg" ще Ви предадат каквито и да е послания, но ... Крайният извод е: "Наситилият се на гладния не вярва...."Елементарно, нали?;-)
96
0
 
19
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
И последно, г-жо Георгиева, иска, или не иска, ЕС изцяло ще усети проблема с бежанците от Сирия. След като вълната от бежанци залее ЕС, ще трябва да се замислите, КАКВА ТОЧНО позиция бяхте заели спрямо СОБСТВЕНАТА си, бедна, изстрадала от продажни политици, "РОДНА" държава...?Как мислите, М???;-)
95
0
 
16
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Г-жо Георгиева,Нас ни приеха в ЕС за да бъдем гранчна държава, буферираща проблемите на Близкия Изток и Русия от Важните Държави в ЕС. Ако не мислите така, значи, не сте българка, а само "Европейски служител." Е, след като е така, към коя категория да Ви причислим, г-жо Георгиева?В подкрепа можем да кажем, че все още не ни искат в Шенген и Евросъюза, по НЕОБЕКТИВНИ обстоятелства.И това ли ще отречете?;-)
94
0
 
11
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Г-жо Георгиева,ЕС ни прие, само за да му бъдем буферна граница между Русия и Близкия изток. За разлика от Гърция, НЕ сме приети по облагодетелстващи нас "ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ", а само по "ИЗПОЛЗВАЩИ НАС" такива.ВИЕ, като Еврокомисар, го знаете.Позицията ви не изразява интересите На РБ, а на ЕС към момента. Ще рече - не сте Българка, а вече САМО Еврокомисарка. (служителка на ЕС).Елементарно, нали?;-)
93
0
 
13
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Г-жо Кристалина Георгиева,последният български политик, при който България е просперирала, е бил Стефан Стамболов. Секли са го с брадва. От това ли се страхувате, Вие, която сте в Брюксел?Всички наши политици ни предават заради частни интереси. И Вие ли? ;-)
92
1
 
13
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Толкова безотговорно поведение спрямо РБ виждам за втори път. Първото беше от Боко Тиквата.Вместо да активирате всички всевъзможни планове, механизми, ръчки, вентили кранчета, ключове и т. подобни, за да разбере EU. че проблемът със сирийските бежанци не е "български", а "Европейски", Вие ни мачкате, защитавайки интересите на властните страни в ЕС.ЖАЛКО, Комисар Кристалина Георгиева, жалко.Интелигентен човек сте. Изглежда, че имате съвест. Трябва ли да умрете неспокойно, един ден, в България?
91
0
 
17
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
"...ние трябва да си направим организацията, за да се справим с бежанската вълна от Сирия....""...Според нея проблемът ни не е финансов, а чисто организационен, защото сме в нова ситуация...""...За България броят сега е 5 000, а прогнозите са за 10-11 хиляди до края на годината....""....Според нея сирийците могат да ни помогнат да решим демографската си криза...."Г-жо Георгиева, Народът казва: "дай някому власт, па му гледай сеира"....ВИЕ, правите "сеир" за първи път...;-)
90
0
 
15
 
! Отговори
до 97 преди 10 години
а мислиш ли ,че тук четящите те разбират какво казваш-аз знам ,но останалите едва ли ,не си хаби знанията,а тая куха лейка що не занемее както и ***,мюсулмани ще ми решават демографската криза,що дъщеря ти не ти доведе един сириец за зет,а пък да ви кажа вече не ми се коментират тия простаци политиците и най-вече тая най-харесвана ***