1000 години от смъртта на Цар Самуил отбелязваме през 2014 г.

Кабинетът създаде комитет за отбелязване на годишнината
4
1000 години от смъртта на Цар Самуил отбелязваме през 2014 г.
Снимка: архив, Ройтерс

Национален и организационен комитет за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български се създава с решение на правителството.
 
На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 години от смъртта на цар Самуил, покосен от инфаркт при вида на ослепените български войници, и от битката при Ключ (29 юли 1014 г.).

Датата е повод за нов прочит на тези почти 50 години на военни сблъсъци между Византия и България, показали силата на българската държавна традиция и географския ареал на Средновековна България, посочват от правителствената информационна служба.

Годишнината е подходящ повод за отбелязване и на Охридската архиепископия - последен духовен център на българската нация през време на османското владичество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Генади САВОВ преди 10 години
Цар Самуил е бил син на комит-роднина на цар Симеон Велики.След битката при Траянови врата 986г.визант.император Василий Втори и оредялата му войска панически избягали в Цариград.Самуил върнал за България Пловдивско,Ст.Загорско,Бургаско,Преслав и Плиска.До 1000г.Бълг.царство обхващало земите ,които владеел цар Симеон.Малък бълг.полк бил пленен от визант.войска при с.Ключ.Виждайки ослепените си войни цар Самуил умрял от инфаркт на 6.10.1014г.
3
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Чакайте бе, Самуил не беше ли македонски цар ?! Те византийците навремето нещо са се объркали, като са нарекли император Василий - ***.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Osmansko ROBSTVO
1
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Интересно македонците колко години ще честват . Поне имат къде и парад да направят .