Над 680 хиляди българи пазарували онлайн през 2013

Най-често се купуват дрехи и спортни стоки
14 дек 2013 08:19,
9
Над 680 хиляди българи пазарували онлайн през 2013
Снимка: архив, Reuters

Над 680 хиляди българи са пазарували онлайн стоки и услуги през изминалата година, сочат данни на националната статистика. Броят им в сравнение с миналата година се е увеличил значително /с 2,9 процентни пункта/, докато за 2012 г. е имало реализирани около 520 хиляди онлайн покупки.

Значително е скочила и стойността на покупките за тази година - 2,2 млрд. лева при реализирани за миналата година 1,8 млрд. лева от онлайн търговия. За времето, през което у нас се води статистика за интернет пазаруването, стойността на закупените стоки е нараснала над 4 пъти - 543 млн. лева през 2006 г. и 2,2 млрд. лева през тази година.

Най-често българите са пазарували онлайн дрехи и спортни стоки - 68 на сто от пазарувалите по интернет са закупили такива артикули. На следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации (33 на сто), стоки за дома (31 на сто) и покупките на билети за различни развлекателни събития (22,5 на сто) и др.

Най-значителен е делът на онлайн търговците от България - над 550 хиляди и дял близо от 81 на сто. Продавачи от страни-членки на ЕС са 333 хиляди или близо половината от пазарния дял на интернет търговията.

Хората от големите градове най-често са пазарували онлайн през тази година - над 480 хиляди реализирани стоки и услуги по интернет. На второ място по брой реализирани онлайн услуги идват обитателите на малките населени места - над 176 хиляди и близо 22 хиляди са пазарували онлайн от средно населени места.

Според последни данни на Евростат за онлайн търговията в ЕС - най-голям дял на онлайн купувачите е регистриран във Великобритания - 82 на сто от потребителите на Интернет. Следват - Дания и Швеция - по 79 на сто, Германия – 77 на сто, Люксембург - 73 на сто и Финландия - 72 на сто. Най-ниско е потреблението на услугата "Пазарувай онлайн" е отчетено в Румъния - 11 на сто от потребителите на Интернет.

Не са малко и жалбите на европейските потребители срещу онлайн пазаруването: мрежата на европейските потребителски центрове ЕСС-Net, която обхваща 28-те страни на ЕС е регистрирала за миналата година над 31 хиляди жалби за онлайн покупки, което е повече от половината регистрирани жалби в ЕСС-Net. В българската Комисия за защита на потребителите са регистрирани 537 жалби срещу електронни търговци, което е от два пъти повече в сравнение с 2010 г. и четири пъти в повече от 2009 година.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: онлайнпазаруване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Това е платеноооо!!!! За бога българи не купувайте нито физически нито чрез интернет, не правете заеми нито от банки нито по интернет и ако е възможно консумирайте само това което сте си произвели!!!!!!
6
0
 
10
 
! Отговори
... преди 10 години
Естествено,че ще пазарувам от интернет!Не е ли смешно една тениска от интернет да струва 6.50 лв. и производителите да имат печалба,а като изляза в магазина е 25-30лв.За какво говорим?Като започнат да фалират ще се сетят как се прави търговия..
5
2
 
8
 
! Отговори
vals'odar преди 10 години
Ръстът на интернет покупките от търговци в чужбина говори само за липсата на умения в търговците у нас. Които в повечето случаи са само едни перачи на пари и неща като следсезонни намаления и разпродажби на миналогодишни колекции с 50% и повече отстъпка в цената нищо не им говорят. Да ти направят намаление по български, означава да ти вдигнат цената три пъти и да ти сложат етикет за сензационно намаление с 50%, като в крайна сметка купуваш на по-висока цена от преди "намалението". Абсурдистан!
4
2
 
8
 
! Отговори
разочарован преди 10 години
Аз съм от пазаруващите онлайн и честно казано вече съжалявам - дадох си парите, а от еМАГ ми пратиха неработещ уред. Не мога да се свържа с тях - по телефона излиза записано съобщение, никой не вдига, на имейли не отговарят. Ако искат да имат много клиенти, трябва да са готови да ги посрещнат, а не да се крият, когато изникне проблем. Сега почва ходене по мъките и пак не е сигурно, че ще си върна парите.
3
1
 
9
 
! Отговори
Никола Павлов преди 10 години
Не зная каква е тази "национална статистика" и откъде точи информация, но намирам публикуваните цифри за доооста неверни :-)))
2
2
 
18
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 1Vijdam kolko si naiasno s neshtata ...
1
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купуват боклучивите спортни стоки на ингелизите за по 5-10 паунда от спортдайрект. Това е.